Do Frýdku zavítá Start Brno

Ve 27. kole se Frýdek-Místek střetne v domácím prostředí proti Startu Brno. Ten se nachází na 11. místě s jednobodovou ztrátou na deváté Válcovny. Podzimní vzájemný zápas skončil výhrou Lipiny 2:1. Utkání začíná v sobotu 11. května od 16:30 hod.

Teplý vystřelil remízu

Frýdlantští zajížděli o víkendu do jihomoravské metropole pozitivně nalazeni. Nebylo divu, vždyť v týdnu dokázali svěřenci trenéra Radima Wozniaka obrat o body favorizovaný celek z Třince. V Brně sice první poločas dle představ nevyšel, za zlepšený výkon po změně stran si však tým vybojovaný bod zasloužil. „Přijeli jsme tu o něco později, takže jsme měli na přípravu velice málo času. I podle toho ta první půle vypadala, jak vypadala,“ připustil kouč 1. BFK Radim Wozniak.

Hráči Startu byli v první pětačtyřicetiminutovce daleko aktivnější a po první změně ve skóre volala již 17. minuta, kdy Vantuch přiměl Thimela předvést něco ze svého umu. Nebezpečná byla rovněž i hlavička jednoho z domácího hráčů o dvě minuty později. Brňané za svůj výkon byli pak odměněni ve 26. minutě, kdy centr kapitána Šumbery přistál přesně na hlavě Dudy a ten rozjásal skupinku domácích fans – 1:0. „Hrál se tady fotbal dvou rozdílných poločasů, kdy domácí byli v tom prvním jasně lepší. I proto jsem o přestávce musel na kluky v šatně zvýšit hlas, jelikož ten přístup od nás nebyl vůbec dobrý. Mohli jsme být rádi, že to bylo jen rozdílem jediné branky,“ zlobil se na své svěřence Wozniak.

Foto: 1bfk.cz

Po změně stran hosté přidali na obrátkách a bylo jen otázkou času, kdy se podaří srovnat skóre. Velice blízko tomu byli Frýdlanští již po hodině hry, kdy se po Hajnošově standardce dostal ve vápně k odraženému míči Škorik, ale jeho následná tečovaná střela skončila pouze na levé tyči domácí brány. Hosté se však nadále snažili o zteč, a nakonec byli i odměněni. V poslední minutě zahrával z pravé strany Hajnoš standardní situaci, míč se několikrát poodrážel, až se dostal k volnému Kubovi Teplému, a ten jej dokázal poslat přesně pod břevno Jíchovy svatyně – 1:1.

„Druhá půle byla už zcela jiná, za což klukům děkuji. Hráli jsme vlastně třetí zápas v krátkém sledu, takže to pro všechny bylo hodně náročné. Podařilo se nám tu vyrovnat, nastřelili jsme tam i jednu tyčku. Bod s tímto dobrým soupeřem bereme,“ řekl po zápase Radim Wozniak.

„Remízu bereme jako ztrátu dvou bodů. Do prvního poločasu jsme vstoupili velmi dobře a soupeře k ničemu nepustili, dobře jsme kombinovali a dali gól, bohužel jsme pár situací nedotáhli do konce a nerozhodli poločas větším náskokem. Druhý poločas jsme přestali hrát naši hru a nekoncentrovali jsme se a v závěru jsme po standardní situaci přišli o vyhraný zápas. Je to velké zklamání, které je potřeba napravit v sobotu ve Frýdku,” řekl k utkání domácí obránce Tomáš Praks. (zdroj: 1bfk.cz)

TJ Start Brno - 1. BFK Frýdlant n. O. 1:1 (1:0)

Branky: 26. Duda - 90. Teplý

Sestava STB: Jícha – Strnad, Praks, Pus, Papež – Vantuch, Duda, Šumbera, Hladký – Zikl (74. Kaláb), Rogožan

Sestava FNO: Thimel – Holec, Literák, Škorik – Mikulenka, Juříček, Šafner, Hajnoš – Kedroň (80. Kedroň), Varadi (65. Svatonský), Papík (46. Teplý)


Na Hlučín jsme výsledkově nestačili

Vstup do utkání se Lipině povedl skvěle. V 15. minutě centr Rubého z volného kopu našel sbíhajícího Daniela Bialka, který hlavou prostřelil Murina - 0:1. O devět minut posléze ovšem Hlučín získal pokutový kop po sporném faulu Rubého. Exekuci si vzal na svá bedra Ondřej Moučka a brankáři Lasákovi zakončil do protější strany - 1:1. Ve 32. minutě se v nebezpečné pozici ocitl Neumann, rána mu úplně nesedla, ale pár centimetrů od dorážky do prázdné brány se nacházel Hykel.

Čtyři minuty před poločasovou přestávkou domácí otočili vývoj zápasu. Cabadaj posunul skákající míč Matěji Prausovi a ten zpoza vápna střelou o tyč nedal Lasákovi šanci zasáhnout - 2:1. Do druhé půle tentokrát lépe vstoupili Hlučínští. V 51. minutě domácí rozehráli rohový kop nakrátko a po následném centru poslal svou hlavičku k tyči kapitán Radim Plesník - 3:1.

Odpověď přišla ze strany Válcoven téměř okamžitě. O tři minuty posléze si totiž Rubý zopakoval volný kop z první půle a znovu to byl Daniel Bialek, jehož hlavička zamířila do sítě - 3:2. Standardní situace Frýdeckomísteckých dělaly domácím velké problémy a Patrik Rubý nebyl daleko k hattricku asistencí. Tentokrát ale po jeho centru hlavičkoval Bitta, jehož zakončení skončilo v moci gólmana.

Dobývaní hlučínské svatyně pokračovalo, ovšem Obuchovou střelu z voleje zastavil obránce, podobně si vedl Gorčica, jenž přestřelil bránu Hlučína. V samotném konci zápasu už hrál Frýdek-Místek vabank, ale žádná další branka nepřišla. Prohra, za kterou se Válcovny rozhodně nemusí stydět. Příští týden v sobotu přivítáme na Stovkách Start Brno.

Foto: Daniel Baloušek

„Dnes jsme měli zápas rozehraný skvěle. Byly jsme aktivní, nebezpeční a dali jsme krásný gól. Několik dalších skvěle rozehraných akcí nepochopitelně zastavil pomezní rozhodčí a po prapodivné penaltě jsme úplně vypadli z rytmu. Začali jsme více diskutovat s rozhodčím místo soustředění se na hru a do poločasu jsme inkasovali další branku. Po změně stran jsme se pokusili zápas otočit, a proto jsme poslali na hřiště všechny útočné hráče. Bohužel naši velkou šanci na vyrovnání Adam přestřelil. Jedeme bez bodů a můžeme si za to sami. Silné týmy takové sporné situace neovlivní tolik, jako dnes nás, protože věří ve své schopnosti. V tomto směru musíme být příště lepší a sebevědomější. Děkuji všem, kteří nám fandili a dorazili nás podpořit,“ okomentoval utkání trenér Martin Šrámek.

Foto: Daniel Baloušek

FC Hlučín - FK Frýdek-Místek 3:2 (2:1)

Branky: 24. Moučka (pk), 40. Praus, 51. Plesník - 15. a 54. Bialek

Sestava HLU: Murin – Hasala, Kulig, Cabadaj (77. Stoklásek), Ptáček (77. Levčík), Praus (62. Mládek), Kania, Plesník (K), Smékal, Moučka (87. Zajíček), Kolaska

Sestava FM: Lasák – Coufal, Imider (57. Ogbu), Velner (K), Michlík (84. Kohut), Neumann (57. Bitta), Obuch (79. Martiník), Bialek, Hykel, Gorčica, Rubý


V Brně vítězně

V 10. kole se Válcovny představily na půdě nováčka Startu Brno. První poločas nic moc nepřinesl. Ve druhé části se postaral o úvodní branku v 62. minutě Tomáš Hykel. V nastavení potvrdil výhru Patrik Rubý. Posléze se sice ještě za domácí prosadil Duda, ale vzápětí sudí odpískal konec utkání. Lipina si tak odvezla tři body po vítězství 2:1.

Diváci neviděli příliš pohledný fotbal, byl to zápas plný soubojů s minimem šancí. Typický zápas, kdo dá první tutovku, vyhraje. Domácí tým měl ve druhém poločase první tutovku, kdy po krásném úniku Zikla do vápna a po jeho zpětné přihrávce přestřelil na hranici penalty prázdnou branku Vantuch. Hostům se zanedlouho vedlo líp, když se po nenápadném protiútoku prosadil na zadní tyči Tomáš Hykel - 0:1.

Start Brno se snažil o vyrovnání, ale moc šancí si nevytvořili. V závěru utkán hráli Brněnští vabank, hosté z rychlého protiútoku navýšili vedení, když se prosadil Patrik Rubý - 0:2. Vzápětí korigoval výsledek na konečných 2:1 ve prospěch Frýdku-Místku Petr Duda, který se nejlépe zorientoval po souboji s hostujícím brankářem a skóroval do prázdné branky. (zdroj: startbrno.cz)

TJ Start Brno - FK Frýdek-Místek 1:2 (0:0)

Branky: 90+3. Duda - 62. Hykel, 90+2. Rubý

Sestava STB: Chmiel – Kaláb, Žalud, Avdić (K), Duda, Sedlo, Březina (64. Papež), Vantuch (64. Havlín), Szewieczek, Zikl, Šumbera

Sestava FM: Prokel – Neumann, Coufal, Massaniec, Velner (K) – Obuch (85. Bialek), Rubý – Janjuš (90+1. Halda), Gorčica, Hykel – Střelec (82. Martiník)