Vedoucí trenér žáků Radek Šmíd: Jsme schopni měřit se s TOP týmy

F r ý d e k-M í s t e k - Seriál hodnocení uplynulé sezóny mládežnických týmů uzavíráme s trenérem U14 a vedoucím trenérem žákovské kategorie Radkem Šmídem. Řeč v našem povídání se tak pochopitelně neomezovala jen na tým U14.

Jelikož jste vedoucí trenér SpSM, tedy žákovské kategorie, pojďme prvně k obecnému hodnocení všech žákovských kategorií. Jak hodnotíte z tohoto pohledu sezónu 2018/19. Byla úspěšná?
Já to řeknu trochu jinak, náš cíl v žákovském věku je, aby děti měly z fotbalu radost a zároveň chceme předat do dorostenecké kategorie hráče, kteří jsou nejen zapálení do fotbalu, ale i individuálně přichystaní po sportovní stránce. Samozřejmě srdíčko poskočí, když vidíme, že naše žákovské týmy jsou schopné porovnávat síly s těmi top týmy. Ročník U15 v první pětce celé Moravy je skvělý výsledek té pomyslné žákovské pyramidy. Ročník U13 první ve skupině Morava sever také velice pěkné pokoukání, ale všichni víme, že v tomhle věku se zaměřujeme na něco jiného a není to klišé, jak si někteří říkají. V každém případě skvělá vizitka.

Po podzimu panovala velká spokojenost s Future týmy U15 a U13. Panuje stejný pocit i po kompletní premiérové sezóně?
Tak my jsme rádi, že se nám tento projekt podařilo rozjet. Hráčům všech ročníků tyto týmy (Future - Budoucnost) pomáhají, protože herní vytíženost všech hráčů je velice důležitá a ne jednomu hráči to už teď pomohlo v posunu po sportovní stránce. Samozřejmě trochu nás mrzí, že jsme se neposunuli o soutěž výše, ale jedeme dále, cíl je jiný.

Řešili jste v průběhu sezóny nějaký výraznější problém, ať už po fotbalové, tak nefotbalové stránce? Nebo vše, jak se říká, klapalo?
Klapalo? No, žádný trenér není nikdy spokojený. (s úsměvem). Neustále se něco řeší, jak už po fotbalové stránce, tak třeba po stránce vzdělání, škola. My dbáme na to, aby si chlapci uvědomili, že pro ně je v první řadě škola. Po té fotbalové stránce bychom chtěli, aby kluci měli neustále radost z fotbalu, ale zároveň se učili být odpovědní jak k sobě, tak ke kolektivu atd.

I přes odliv hráčů, bohužel už v tak mladém žákovském věku do jiných klubů, se stále daří vychovávat nové talenty, můžeme zmínit Michala Málka, Matěje Mikulenku, kluky z mladších kategorií třeba kapitána Moravskoslezského výběru Jáchyma Foldynu. To je určitě potěšitelný fakt?
Tohle je prostě holý fakt, že jsme schopni v naších podmínkách vychovávat hráče, kteří budou následovat ty, co prošli naším klubem a odešli až v dorosteneckém věku jako například Ostrák, Fukalovi, Kubala, Kubáň nebo Hasalík......Ta cesta je opravdu dlouhá a těžká a není nikde napsáno, že každému, který odejde v mladém věku, to pomůže. Protože v našem klubu jsou velice kvalitní trenéři a je to také jejich zásluha, kde jsou teď tito hráči. Ale také jsou zkrátka lidé (manažeři,skauti jiných klubů), kteří tyto kluky jen poblázní a realita je jiná, bohužel. Přejeme každému chlapci, aby si zahráli třeba 1. ligu, to v každém případě. Moc pěkně se pak dívá na televizi, kde momentálně začíná pravidelně hrát Michal Fukala za Liberec, ale je opravdu třeba se podívat jaká cesta byla, než se tam dostal. Ale tady je důležitá spolupráce s rodiči.

Pojďme nyní ke kategorii U14. Bude hodnocení uplynulé sezóny pozitivní?
Pozitivní je v prvním případě přístup k tréninkům a účast, to opravdu musím s kolegou Davidem Stachovcem říct, že až na výjimky to bylo ok. Větší spojenost by určitě byla, kdyby se nám dařilo více přenášet tréninkové momenty do zápasů, ať už individuální schopnosti každého hráče a některé týmové pojetí. Naše výkony tím pádem byly hodně rozdílné, například domácí nepovedené zápasy s Vítkovicemi a Prostějovem. Naopak zápasy se Zlínem, Jihlavou a na Slovácku byly z naší strany velice kvalitní. Kluci mají za sebou první sezónu ve starších žácích a na velkém hřišti se vše teprve učí, tak že není důvod k nespokojenosti.

Kluci měli na jaře opravdu pořádně nabitý program. Zápasy v soutěži, turnaj v Německu. Šla velká herní porce vidět na vyhranosti nebo se to projeví až v nadcházející sezóně?
Ano, program byl velice náročný, ale při počtu hráčů jsme to zvládli v pohodě. U nás dostávali prostor i mladší hráči ročníku U13 a musím říct, že se moc těším, jak se tito chlapci budou prezentovat v nadcházející sezóně v U14, protože se ukázali v dobrém světle.

A přesně, naše vyhranost se snad projeví teď v U15, jen mě mrzí, že ta soutěž není uzavřená a hraje se o sestup, protože kluci jsou už teď pod tlakem, ale přirozeným a teď bude i z okolí. Myslím týmy všechny a nejen náš, zápasy ztratí uvolněnost, samozřejmě rád se budu mýlit. Na novou sezónu se ale těšíme velice a všechny fanoušky zveme i na naše zápasy, vždyť tihle chlapci mají být budoucnost.

Je něco, co vás za celou sezónu opravdu potěšilo?
Tady mám opravdu radost z kluků, že sledují fotbal jako takový a řešíme v kabině situace jak z tréninku, tak zápasů v televizi. Je vidět zájem se zdokonalovat. Druhá věc z které mám opravdu radost je, že se nám v klubu povedlo rozjet dívčí fotbal a ten zájem je obrovský. Tak že pokud je zájem nějakých trenérek, jsou vítány.