U18 / Kuba Rusek: Přání do sezóny? Aby tým pracoval naplno

F r ý d e k-M í s t e k - Fotbal přinesl brankáři Jakubu Ruskovi v nedávných měsících řadu překážek. Zranění ruky, které se řadou věcí zkomplikovalo a gólman U18 dokonce v jednu chvíli přemýšlel o konci s fotbalem. Všechny nástrahy však dokázal již na konci minulé sezóny překonat. S U18 tak mohl v tomto týdnu ladit na soustředění v Komorní Lhotce formu na nadcházející ročník.

PŘEMÝŠLEL JSEM O KONCI S FOTBALEM

Kubo, hned na úvod nepříjemná otázka. Ty jsi měl velké peripetie se zraněním ruky. Přišel jsi skoro o celou minulou sezónu. Můžeš to více rozvést?
Přihodilo se to na tréninku, spoluhráč mi prošlápl ruku. Vybíhal jsem pro míč a šel mu pod nohy, šlápl mi na zápěstí. Prošlápl mi člunkovou kost. V nemocnici mi řekli, že je to jen naraženina. Dva týdny jsem měl dlahu. Se zlomeninou jsem pak normálně chytal. Správně nesrostla a narostl mi pakloub, který dělal neplechu. Na tréninku se mi pak ruka po střele Filipa Želazka ohla. Šel jsem k panu doktoru Kolečkářovi, který udělal speciální rentgen, který zjistil zlomeninu a šel jsem na operaci do Ostravy, do Poruby.

To je hodně velké martyrium, jak si to zvládal?
Celkem špatně. Po operaci jsem měl dva měsíce ruku v sádře. Čekaly mě tři měsíce regenerace a potom až plný trénink. Do něj jsem naskočil v půlce minulé sezóny. Po třech týdnech trénování se mi stala naraženina a to už jsem přemýšlel o konci s fotbalem, protože zdraví je důležitější.

Trenéři měli při tvém návratu trochu obavy, co s tebou udělá chytání v mistrovském utkání po tak dlouhé době. Ale ti jsi to zvládl skvěle. Navíc byl první zápas po zranění za U18, což byl těžký start...
A ještě k tomu to bylo proti prvnímu týmu tabulky, který doma nezrtatil v té době ani bod.

U18 | 21.k.MSDD-E: SK UNIČOV - MFK FM 1:1

Nakoplo tě to?
Nakoplo, a hlavně v hlavě jsem to musel trochu nastavit. Řeknu to upřímně, měl jsem obavy, co ta ruka při chytání udělá.

Teď už čítám vše v pořádku?
Už můžu vše naplno, akorát zatím vynechávám některé věci, třeba kliky.


NECHCI, ABYCHOM SI KAZILI TRÉNINKY TÍM, ŽE SE BUDEME HÁDAT

Soustředění asi klasika?
Všechno v pořádku. Zázemí výborné, na tréninky jsme dojížděli do Smilovic nebo Dobratic.

Pro hráče, kteří mají za sebou už několik roků fotbalové kariéry, je letní příprava rutina. Možná někdy až všední. Čítám, že u tebe to ještě neplatí a příprava je pro tebe stále pestrá? Kolikátá příprava to po tebe je?
Asi osmá, devátá, příprava je pro mě pořád pestrá, stále mě to baví, to je to hlavní.

V přípravě máte za sebou dva zápasy, pojď je trochu zhodnotit.
Proti Třinci jsme se rozehrávali, dostávali jsme se do tempa. Po třech týdnech to bylo náročné. Do zápasu jsme naskočili po týdnu intenzivní práce. Myslím si, že jsme se s tím poprali dobře, i když výsledek nevyšel. Ve druhém utkání proti Vítkovicím bylo vidět, že se zlepšujeme. Byl to proti U19 hodně dobrý zápas. Doufám, že se budeme zvedat a skončíme v soutěži do pátého místa.

Už jsi trochu odpověděl, ale co osobně ty očekáváš od příští sezóny? Jasné je, že v prvním bodě, aby si byl fit?
Stoprocentně. Nečekám asi nic zvláštního, aby mužstvo pracovalo na plno v trénincích, zápasech. A když to řeknu možná trochu blbě, nedodrbávali jsme si tréninky, tím že se budeme hádat.

Kdo to pak dává do pořádku, kdo je takový usmiřovač?
Většinou Mojo (Michael Moják pozn. red.) a kapitán Tomáš Hammer. (s úsměvem)

Soustředění mělo tu příjemnou zvláštnost, že se o vás starali dva maséři. Tak jaké to bylo, zažil si už někdy takovou péči nebo to pro tebe byla novinka?
Byla to pro mě novinka, takovou péči jsem ještě neměl. Byl super i to, že jsme si s nimi popovídali o zdraví, co by bylo dobré dělat, zlepšit strečink, atd. Doufám, že v klubu budou dále pokračovat. (s úsměvem)

Hlavní zábava na soustředění v osobním volnu Fifa. Tak prozraď, kdo hraje nejlépe? Pochval někoho nebo klidně sebe....
Hrál jsem Fifu po půl roce, takže já ne. (s úsměvem) Nejlépe hraje asi Mara Siedlok, Nicholas Nytra a Karel Zrůnek.

A kdo nejhůře?
Nejhůře asi já. (smích) O a trochu lépe je na tom Filip Kolář.


YOUMATCH BYL NESKUTEČNÝ ZÁŽITEK

Na závěr se vrátíme na začátek června. Youmatch, historicky první fotbalové utkání youtuberů ČR proti Slovensku. A ty jsi se stal v podstatě jeho hrdinou, když jsi Slovensku vychytal vítězství po penaltovém rozstřelu. Jaké to bylo?
Neskutečný, nepopsatelný zážitek. Chtěl bych to zažít ještě jednou. Atmosféra, která panovala ve Stovkách byla skvělá. Poprvé, jak všichni zařvali Česko, tak mi husina projela celým tělem. Přál bych všem, aby to zažili.

Neříkali, hele za rok ti zavoláme, jdeš znova chytat?
Neříkali, ale naznačovali. (s úsměvem)

A do branže youtuberů tě nezlákali?
Ne, to vůbec. (s úsměvem) Ale chválili, za což jsem rád. Snažil jsem se do toho dát vše.

Byla nějaká vítězná afterparty?
Oslava byla, ale nebyl jsem. Sice mě zvali, ale byl jsem po celém dnu dobitý. Pozvánka tam byla. (s úsměvem)