U18 / Giacomo Corriero: Rád zkouším těžké věci

F r ý d e k-M í s t e k - Obchází jednoho obránce, druhého obránce a lobem přehazuje na vyprodaném Stadio Olimpico brankáře Lazia. I tak třeba může vypadat budoucnost talentovaného útočníka Frýdku-Místku Giacoma Corriera. Aktuálně hráč U18 se po jarních peripetiích se zraněními dostává do formy a rád by jednou naplnil svůj velký sen zahrát si za AS Řím. Se sedmnáctiletým fotbalistou s italskými kořeny jsme si povídali nejen o jeho snu, ale i jeho původu, italském fotbalu, jeho temperamentu nebo také Václavu Svěřkošovi.

Peprnější slůvka na hřišti? Italština mi při těchto situacích nenaskočí

Giacomo, mnoho lidí se asi pozastaví u tvého jména...
Když byla moje mamka mladá, tak se přestěhovala do Itálie. Tam se poznala s mým tátou, tak odtud příjmení. A jméno mám po dědovi.

Ptají se tě na to lidé hodně?
Hodně se mě na to ptají, jestli mám mámu nebo tátu z Itálie.

Čítám, že italsky asi umíš?
Umím. Bydlel jsem tam asi deset let. Pak jsme se přestěhovali sem.

Když si potřebuješ na hřišti ulevit nějakým peprnějším výrazem, nepoužiješ někdy jako kamufláž italštinu?
Právě, že ne. (s úsměvem). Už jsem si zvykl mluvit česky. Jsem mezi klukama, tak už to mám nastavené tak. Je to možná trochu nevýhoda, ale italština mi při těchto situacích na hřišti nenaskočí. (smích) Možná, kdybych byl v Itálii...

Řekl bys, že v sobě máš něco z italského fotbalu?
Můj táta také hrával fotbal, takže je to možné. V sedmnácti už hrál třetí ligu, pak toho kvůli zranění nechal. Na hřišti zkouším těžké věci, nehraju moc na jistotu. Jsem víc kreativní, český fotbal klade dle mého více na důraz.

Mým velkým snem je hrát za AS Řím

Asi trochu zbytečná otázka, čítám, že italský fotbal sleduješ?
Sleduju. Fandím s tátou AS Řím, takže italský fotbal mám celkem nasledovaný.

Co říkáš na výkony AS? Minulou sezónu to bylo poměrně trápení...
Od té doby, co se dostali do semifinále Ligy mistrů (sezóna 2017/18), tak to šlo dolů. Prodali brankáře Alissona do Liverpoolu, odešel tam i Salah.

Bude tvým oblíbeným týmem vždy AS Řím nebo třeba přeběhneš k hlavnímu rivalovi Laziu?
Kdepak, vždycky AS Řím, to už mám takhle odmala.

Jeden známý z Itálie mi vyprávěl, že rivalita mezi AS Řím a Laziem Řím je hodně vyhrocená...
To je pravda, když jsem byl ještě malý, tak jsem se táty ptal, jestli půjdeme na zápas Lazio - AS. On mi říkal, že raději ne. Když byl mladý, tak byl na několika vzájemných zápasech a říkal, že jsou fanoušci schopni domlátit se až do krve. Takže z toho důvodu mě raději nechtěl vzít.

Sníš o tom, že by sis jednou za AS Řím zahrál?
Hrát za AS Řím je mým velkým snem. Mým vzorem je navíc Francesco Totti (legenda AS Řím, mistr světa s Itálií z roku 2006 pozn. red.), i proto mám na dresu číslo deset.

O italské lize, Serii A, jdou i takové názory, že ztratila svůj lesk z dřívějších dob, kdy italské kluby vládly Evropě. Jaký máš na to názor?
To je takové období, myslím, že to může potkat i třeba španělský fotbal. Myslím, že italská liga má pořád dobrou kvalitu, přestupují tam výborní hráči, Ronaldo, Rabiot.

Ty jsi pro obránce velmi nepříjemný typ hráče. Máš nízko těžiště, dobré krytí míče. Kdybych tě měl přirovnat k nějakém světovému hráči, napadá mě švýcarský záložník Xherdan Shaqiri z Liverpoolu. Jak to vidíš ty, ke komu by ses přirovnal stylem hry?
Napadá mě třeba Antoine Griezmann (útočník Barcelony pozn. red.). Ale ten umí také dobře hlavou, to mi moc nejde. (s úsměvem) Ale o tom Shaqirim mi říká hodně lidí, že jsem mu podobný i konstitučně, mám nízko těžiště a hodně svalové hmoty.

Zmiňoval si, že rád zkoušíš na hřišti těžké věci. Předpokládám tedy, že to i rád bereš v zápase na sebe?
Když hraji útočníka nebo podhrot, tak tyto posty by si měly nejvíce dovolovat. Není tam ani takové riziko, jako když jste záložníci, obránci. Když ztratí míč útočník, je větší šance jej vybojovat.

Václav Svěrkoš mi říká, abych se na hřišti nenechal vyvést z míry

Máš italské geny, jsi hodně temperamentní na hřišti?
Jsem. (s úsměvem) Ale myslím, že poslední rok jsem se na hřišti v sebekontrole hodně zlepšil. Je to i tom, že mě na hřišti hodně provokují.

Asi není tajemstvím, že je tvým agentem Václav Svěrkoš. Dává ti jako bývalý skvělý útočník rady, co bys měl na hřišti dělat jinak, lépe?
Právě mi říkal, že když byl mladý, býval jako já, temperamentní. A že se musím kontrolovat a soustředit se na sebe, nenechat se vyvést z míry. To mi říká pořád. (s úsměvem). Agentura mi hodně pomáhá, když se na mě přijdou podívat, dávají mi rady, co bych měl zlepšit, udělat lépe.

V minulé sezóně si na jaře působil v akademii Sigmy Olomouc, proč to nepokračovalo dále?
Dejme tomu, že zimní příprava trvá dva a půl měsíce a já z toho kvůli nemoci a zraněním asi měsíc a půl netrénoval. Takže to bylo takové špatné. Když už jsem se dostal na hřiště, přehodila se mi šlacha v kotníku a byl jsem další dva týdny mimo. V Sigmě je velká konkurence, a když na nějakou dobu vypadneš, zastoupí tě jiný hráč a vymění tě.

Takže jsi rád, že ses nakonec vrátil do Frýdku?
Jsem hodně rád, že jsem se vrátil. Když jsem řešil s manažerem, kde bych mohl jít, tak jsem mu řekl, že bych se chtěl vrátit do Frýdku. Frýdek se zvedá, znám i kluky, prostředí.

Máme na to, abychom hráli o první dvě příčky

Tvým cílem je samozřejmě pomáhat U18 k dobrým výkonům, výsledkům, ale předpokládám, že bys postupně chtěl pomoci i klukům z U19?
Předminulý rok, i minulý rok, už jsem nějaké starty za U19 nasbíral. Cíl to je, ale v Sigmě jsem moc nehrál, takže se musím dostat do zápasového tempa.

Pojďme ke startu U18 do soutěže, ty jsi stihl dva zápasy - v Kroměříži a doma s Prostějovem. Jak jsi je viděl?
V Kroměříži jsem hrál druhou půli, protože se můj návrat administrativně dořešil těsně před zápasem. Samozřejmě jsem rád, že jsem klukům pomohl a gólem rozhodl o výhře. Proti Prostějovu to bylo těžší, bylo to hodně bojovné utkání. Soupeř moc nehrál fotbal, často nakopával. Když jsme měli míč, tak nás pořád faulovali, drželi.

Právě v utkání s Prostějovem byl i moment, kdy se tě snažili zastavit nedovoleně rovnou dva hráči a oba dostali žlutou kartu. Už se ti někdy povedlo během okamžiku vyžlutit dva hráče?
Nepovedlo. (s úsměvem) Myslím, že rozhodčí mohl rozhodnout i jinak, protože druhý hráč, který mě fauloval, už byl poslední, šel bych sám na gólmana. Měl dostat červenou a ten první třeba nic, ale rozhodčí se rozhodl pro dvě žluté.

Jak vidíš souhru v U18, je už to optimální nebo se ještě musí něco vypilovat?
Vždy se dá na něčem pracovat, ale myslím, že je to zatím dobré. Snažíme se hrát fotbal, ale jak jsem zmiňoval, proti Prostějovu, který spíše bořil, to bylo těžké. Myslím, že se budeme zlepšovat a půjdeme ještě nahoru. Pokud se udržíme všichni zdravotně, mohli bychom hrát o první dvě příčky.

Máš nějakou metu, počet gólů nebo cíl, čeho bys chtěl na podzim dosáhnout?
Minulou sezónu jsem měl ve Frýdku-Místku myslím bilanci za U18 sedm zápasů, šest gólů a k tomu nějaké asistence. Chtěl bych dát třeba deset branek, ale nejlepší by bylo, kdybychom vyhrávali a byli v tabulce co nejvýše, neřešili třeba sestup.