Valcíři získali výraznou posilu, do týmu míří František Kubík

Ještě před koncem přestupního období začalo klubové vedení MFK Frýdek-Místek intenzivně pracovat na příchodu slovenského reprezentanta Františka Kubíka. „Trvalo to osmnáct dní, než se nám zdárně podařil dokončit jeho transfer z Kazachstánu, kde naposledy působil,“ prozradil sportovní manažer A týmu Daniel Černaj. „Velký dík patří Janu Lokajovi, který s kazachstánským klubem Atyrau a také i s kazachstánským svazem komunikoval. Vše se zdárně podařilo a František je připraven v sobotu nastoupit,“ hlásí Černaj.

KUBÍKOVA KARIÉRA VE ZKRATCE

Třicetiletý záložník nebo útočník začínal s fotbalem v Prievidzi. Ve svých dvaceti letech přestoupil do AS Trenčín. V zahraniční se snažil prorazit v dresu holandského ADO Den Haag. V té době o něj dokonce projevily zájem zvučné týmy tamní Eredivisie AZ Alkmaar či Feyenoord Rotterdam. Po konci v Haagu pak Kubík odešel do ruského celku Kubaň Krasnodar, poté následoval přestup do ukrajinského SK Tavrija Simferopol. V roce 2012 se Kubík vrátil zpátky do Trenčína, ale po sezoně se znovu podíval na Ukrajinu, tentokráte do Arsenalu Kyjev. Po krachu tohoto celku si krátce zahrál ještě v řeském PAE Ergotelis a opět se vrátil zpět na Pováží. Kromě sedmi utkání za Trenčín si pak ještě zahrál nejvyšší soutěž v bratislavském Slovanu a také i v Žilině. Naposledy František Kubík působil v Kazachstánu, a to v klubu FC Atyrau. Debut v reprezentačním drese Slovenska absolvoval 9. února 2011 v přípravném utkání proti Lucembursku.

NÁVRAT Z KAZACHSTÁNU

Jen necelý rok trvala mise Františka Kubíka v kazašském celku FC Atyrau. Tam zamířil vloni v létě po předčasném ukončení spolupráce s MŠK Žilina. Rovněž v Atyrau stálo za jeho koncem předčasné ukončení kontraktu. „Smlouvu jsem měl mít ještě na jeden měsíc, ale věci se tam zhoršovaly, a tak jsem se rozhodl odejít,“ prozradil v rozhovoru pro deník Šport třicetiletý levonohý křídelník, který se tak rázem stal volným hráčem.

Během těch jedenácti měsíců stihl Kubík v Kazachstánu, kde se hraje nejvyšší soutěž systémem jaro-podzim, odehrát šestnáct ligových zápasů. Kubík si je rozdělil přesně na polovinu: osm absolvoval vloni na podzim a osm teď na jaře.

„Byl jsem i zraněný, v letošním utkání s Kairatom jsem si podvrtl kotník a trápilo mě to několik týdnů. Minulý rok po přestupu do klubu nás bylo zase příliš legionářů, proto museli najít způsob, jak ten počet zredukovat. V ligových utkáních mohlo být totiž na soupisce pouze sedm cizinců,“ osvětlil bojnický rodák.

Kazašské Atyrau skončilo vloni na deváté příčce, letos ale bojuje o záchranu. Po osmadvaceti zápasech je v tabulce na předposlední jedenácté pozici. „Atyrau ale třikrát za sebou postoupilo do finále zdejšího poháru. Vloni jsme těsně prohráli 0:1, věřím, že tentokráte to kluci zvládnou už lépe,“ řekl Kubík. „Olejářům“ nevyšlo finále ani v roce 2017, na úspěch v národním poháru čeká klub deset let.

Kubík tak po konci v Kazachstánu čekal na další případné telefonáty zájemců o jeho služby. „Jsem otevřený prakticky každé možnosti. Jsem ve věku, kdy bych preferoval ještě zahraničí, ale už blíže ke Slovensku. Například Polsko nebo Česko,“ naznačoval své plány letos v létě.

KUBÍK JE RYCHLEJŠÍ NEŽ VALENCIA

Když Františku Kubíkovi před třemi lety kondiční trenér bratislavského Slovanu Martin Kojnok změřil rychlost, nestačili se mnozí divit. „V utkání proti Trenčínu byl z našeho celku nejrychlejší. Naměřili jsme mu rychlost 35,1 km/h. Ještě větší rychlost pak dosáhl Franta v přípravném zápase proti pražské Slavii – až 35,7 km/h,“ pověděl tehdy pro www1.pluska.sk Kojnok.

S tímhle údajem patřil tehdy Kubík nejen mezi nejrychlejší hráče Slovanu, ale také i celé slovenské Fortuna lize. „Ono je těžko zhodnotit tyto údaje, jelikož nevíme, jakým způsobem a na jakou vzdálenost to měření probíhalo. Je totiž rozdíl, na jaké úseku během zápasu sprintuje středový hráč a útočník,“ dodal Kojnok.

Ať tak, či tak, Kubíkova rychlost byla na hřišti vždy platná. Na nejrychlejšího muže planety Usaina Bolta mu ale přeci jen něco málo chybí. Bolt totiž na stovce vyvinul rychlost kolem 45,0 km/h.

Zdroje: www.šport.sk, www1.pluska.sk

_______________________________________________________________________________________________

FRANTIŠEK KUBÍK

narozen: 14. března 1989
úspěchy:
mistr Slovenska (AS Trenčín – sezona 2014/15), vítěz Slovenského poháru (Slovan Bratislava – sezona 2016/17)
kariéra:
2007/2008 FK Mesto Prievidza (1. liga – bilance 41 utkání/10 branek), 2009/2010 AS Trenčín (1. liga – 38/7), 2010/2011 ADO Den Haag (Eredivisie – 31/9), 2011 FK Kubáň Krasnodar (Premier Liga – 5/0), 2011/2013 SK Tavrija Simferopol (Premjer-liha – 11/0), 2013 AS Trenčín (Corgoň liga – 19/6), 2013 FK Arsenal Kyjev (Premjer-liha – 6/0), 2013/2014 PAE Ergotelis (Superliga – 10/1), 2014/2015 FK AS Trenčín (Fortuna liga – 7/3), 2015/2017 ŠK Slovan Bratislava (Fortuna liga – 82/7), 2017/2018 MŠK Žilina (Fortuna liga – 11/1), 2018/2019 FC Atyrau (First Tier)

                            Foto: zdroj ŠK Slovan Bratislava

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B