Žižka: Už od rozcvičky si šli kluci za vítězstvím

Nejstarší dorostenci se o víkendu prali o důležité body na hřišti jihlavské Vysočiny. Případná bodová ztráta by mladé Valcíře od vedoucího Hlučína a právě tehdy druhé Jihlavy trochu přibrzdila. Svěřenci trenérů Jana Žižky a Jakuba Hottka ale na Vysočině uspěli a na vedoucí Hlučín momentálně ztrácí pouhé dva body. Do konce podzimu zbývají odehrát čtyři kola.

Honzo, v dosavadních jedenácti odehraných zápasech jste inkasovali pouze 10x. To znamená, že jste obdrželi nejméně branek ze všech účastníků ligové soutěže. Dá se říct, že s defenzivní činností svých svěřenců jsi spokojen?

Když bych řekl, že jsem maximálně spokojen, bylo by nejspíš něco špatně. Ano, jsme spokojeni, ale pořád víme, že je co zlepšovat. I když jsme inkasovali ze všech týmů nejméně, tak pořád tam vidím góly, které jsme dostali naprosto zbytečně. Třeba teď tu jednu v Jihlavě, to byl hodně laciný gól, kdy vůbec nereagujeme na dorážku domácího hráče.

Co tě na hře tvých svěřenců těší nejvíce?

Tak my bychom se rádi prezentovali útočným a především líbivým fotbalem. Není to ale ještě pořád podle našich představ. Co jsme však od letní přípravy začali po klucích vyžadovat, tak to se už z části v naší hře ukazovalo. I tak si ale myslím, že kluci mají na víc, musíme zlepšit ještě spoustu věcí.

Je naopak něco, co na hřišti od kluků postrádáš?

V některých chvílích určitě lepší součinnost a hlavně koncentraci v daných momentech na dané situace. Abychom právě neinkasovali ty laciné branky.

V posledním kole jste dokázali vyhrát na horké jihlavské půdě. Co podle tebe o vaší výhře rozhodlo?

Asi naše větší vůle a chuť po vítězství. Na klucích už od rozcvičky bylo patrné, že tady chtějí uspět a za tím si i pak v zápase i šli. Ani na chvíli bych o hráčích nepochyboval, příjemně mě potěšili a já si toho moc cením.

Vždy se říká, že je po výhře venku důležité potvrdit získané body pak doma. Vás ale v sobotu čeká ve Stovkách zápas s béčkem Zlína, které rovněž patří ke špičce ligové soutěže…

I kdyby k té špičce nepatřil, tak pořád beru Zlín jako ligový tým. A tyhle bývají velmi kvalitní. My bychom rádi navázali na náš výkon z Jihlavy, ale sami víme, že se zápasy kopírovat nedají. Každé to utkání je jiné.

Před nedávnem rozšířil realizační tým bývalý ligový záložník Jakub Hottek. Jaká je vůbec jeho role u mužstva U19?

Jakub je papírově mým asistentem, ale přiznám se, že já to takto nevnímám a ani nerozlišuji. Je mým kolegou a oba chceme společně po klucích jen to nejlepší pro ně.


JAKUB HOTTEK

Na svém kontě má desítky ligových a druholigových startů, a ač je odkojený Vltavou, tedy rodilým Pražanem, už několik let pobývá s rodinou v Havířově, kde provozuje restauraci.

A jak se vlastně stalo, že odchovanec pražské Slavie zakotvil ve Slezsku? „Když jsem ve Slavii naskakoval do ligy, tak jsem nad tím tehdy vůbec nepřemýšlel. Život už je ale prostě takový. Nikdy nevíte, kam vás vítr a nabídka zavanou. U mě to bylo navíc dáno tím, že má žena Sylva je z Havířova, takže jsem nejprve skončil v Karviné a pak si zahrál ještě divizi v Havířově,“ prozradil před nějakým časem v rozhovoru pro Havířovský deník Jakub Hottek.

V našem klubu nepůsobí ale jen jeden Hottek. Ve starších žácích U14 působí také Jakubův syn Sebastian, který je u nás na hostování z Baníku Ostrava. „Kluka tak mám více na očích, můžu si jej trochu pohlídat,“ řekl Jakub Hottek, který už málem v minulosti ve frýdecko-místeckém klubu mohl působit. „To bylo v době, kdy jsem končil v Karviné. Ozval se mi trenér Duhan, ale zanedlouho po tom v klubu skončil, takže to celé v podstatě ztroskotalo. Potom jsem šel hrát do Havířova,“ dodal Hottek.

Jakub Hottek
narozen:          24. června 1983 v Praze
hráčská kariéra:    Slavia Praha, Viktoria Žižkov, Arsenal Česká Lípa, Chmel Blšany, Viktoria Žižkov, Livingston FC (Skotsko), FC Nitra, Viktoria Žižkov, Ayia Napa (Kypr), Zemplín Michalovce, MFK Karviná, MFK Havířov, FC Vratimov, MFK Havířov, FK Těrlicko, FC Vratimov