Mikulenka na testy do skotského St. Mirren

Vynikající zpráva dorazila před nedávnem do našeho klubu. Teprve sedmnáctiletého záložníka Jakuba Mikulenku si na testy pozval skotský klub ze St. Mirrenu.

Když se tuto zprávu Jakub Mikulenka dozvěděl, sám svým uším nevěřil. "Vůbec jsem o zájmu skotského celku nevěděl a nikdy by mě to ani nenapadlo, že by mě někdo mohl z takové dálky sledovat," přiznal v následném rozhovoru Mikulenka. 

Bylo mu pět let, když se poprvé objevil na zeleném pažitu. Tehdy to bylo v dresu Vlčovic, odkud pak následně přestoupil do Frýdku-Místku. Dnes je sedmnáctiletý záložník členem kádru frýdecko-místecké U19, čtyři utkání odehrál na podzim také v A týmu trenéra Martina Pulpita. "Kuba byl přímo skotským klubem ze St. Mirren v posledních mistrovských zápasech áčka sledovaný. A právě na základě jeho podaných výkonů si jej pozvali k sobě na testy," prozradil Daniel Černaj, sportovní ředitel MFK Frýdek-Místek, a.s. "Nás všechny v klubu tahle zpráva moc potěšila. Není to u nás až takovou tradicí, že by se našemu svěřenci naskytla taková příležitost. Kubovi budeme držet ve Skotsku palce," dodal Černaj, který Jakuba Mikulenku do St. Mirrenu v prvních dvou dnech doprovodí.

Za celou touhle akcí stojí agentura Heart of Europe Football Camps pana Jana Lokaje. "Právě panu Lokajovi, ale také i panu Černajovi, moc děkuji, že se do Skotska podívám," řekl Jakub Mikulenka. Ten na ostrovech pobude pět dní (od 9. do 14. prosince). Společně s ním na testy cestuje také Pavel Janyška ze Sigmy Olomouc, který před nedávnem působil krátce ve Frýdku-Místku.

Jak ti teď zní věta, pojedeš na testy do skotského St.Mirren?

Zní to samozřejmě pěkně a je to určité splnění mého snu, že se dostanu na testy do zahraničí. Nikdy jsem ale neuvažoval nad tím, že si zahraju ve Skotsku, a už vůbec ne v takové vyhlášené akademii, jako je v St.Mirren.

Věděl jsi o tom, že tě zástupci tohoto klubu na dálku sledují?

Vůbec jsem o tom nevěděl a nikdy by mě to ani nenapadlo, že by mě někdo mohl sledovat z takové dálky.

Do Skotska pocestuješ společně s Janyškou, který ve Frýdku-Místku krátce působil. Je určitě fajn, že v cizí zemi nebudeš sám...

Určitě jsem rád, že tam nejedu sám. Navíc se s Pájou (Pavlem Janyškou, pozn. red.) známe, jelikož teď hraje s bráchou v Sigmě Olomouc. Takže ano, je to určitě lepší, když tam budeme spolu.

Jak jsi na tom vůbec s angličtinou?

No s angličtinou nemám ve škole problém, ale myslím si, že to bude úplně něco jiného. Táta mi říkal, že Skotové mají jiný přízvuk, tak snad něco pochytím. 

Co ti na tuhle zprávu vlastně řekli doma vaši a také tvůj bratr Matěj?

Doma mi řekli, že mi přejí, abych tam uspěl a nabral hlavně zkušenosti. S bráchou jsme se o tom zatím moc nebavili, jenom jsem mu zavolal, že jdu na testy do Skotska. Byl trochu překvapený (smích). Podrobně to probereme až doma.

Víš už bližší program, který tě ve Skotsku čeká?

Abych řekl pravdu, tak ještě moc ne. Vím jen pár věcí, jako že tam s nimi absolvuji pár tréninků a v sobotu se pak půjdeme podívat na zápas A-týmu St. Mirren s Livingstonem.

Co jsi už stačil o tamním klubu zjistit?

Vím, že tam chytá Václav Hladký, což je také Čech, jako my. Dále vím, že St. Mirren hraje Premiership, tedy nejvyšší skotskou ligu. Teď se jim ale moc nedaří, jelikož jsou ve skupině, co hraje o udržení. No a ještě jsem slyšel, že mají jednu z nejlepších mládežnických akademií Skotska.


WIKIPEDIE

St. Mirren FC (St. Mirren Football Club) je klub skotské Scottish Premiership, sídlící ve městě Paisley. St. Mirren FC Patří k předním klubům Skotska. Klub byl založen roku 1877. Hřištěm klubu je St. Mirren Park s kapacitou 10 800 diváků.

Academy St. Mirren FC

(Photo: Wikipedie, www.stmirren.com)


 

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B