Trenér Šmíd / U15: Musíme být trpěliví

F r ý d e k-M í s t e k - U15 má za sebou v Moravskoslezské fotbalové lize podzim kontrastů. Na jednu stranu zápasy, které se tolik nepovedly, na druhou pak například skvělá série sedmi zápasů bez prohry. První část sezóny v nejvyšší žákovské soutěži hodnotil trenér Radek Šmíd, který podzim bilancoval i z pozice šéftrenéra žákovských kategorií.

Je s podzimním umístěním spokojenost?
Řeknu to trochu v nadsázce, když je několik týmů v tabulce před vámi, tak nikdy nemůže být trenér spokojený s umístěním. (s úsměvem) Teď vážně, dostat se o dvě příčky výše, spokojenost by byla větší.

Vstup do soutěže byl trochu rozpačitý, pak však přišla skvělá série sedmi zápasů bez prohry, kterou ale poté vystřídalo období, kdy se tolik nedařilo. Bylo to i kvalitou soupeřů, že se závěr nepovedl nebo tam byly i jiné příčiny?
Ano, začátek byl plný očekávání, a první zápas v podobě prohry, i když vedete 2:0 doma, nebylo zrovna to pravé ořechové pro start soutěže. Následovaly zápasy, kdy nám zase vše sedlo, dávali jsme spoustu branek, ale také i dostávali. Také jsme dokázali otočit průběh utkání v náš prospěch. Myslím si, že potom nastalo menší uspokojení v nepravou chvíli, protože přišly na řadu TOP týmy naší soutěže a tam jsme propadli. Náš problém byl v tom, že jsme strašně moc rychle inkasovali a nedokázali jsme reagovat, ba naopak nastala křeč, kde jsme k tomu přidali spoustu chyb jednotlivců a inkasovali další branky. Je to pořád soutěž mládeže, tak se dají takové rozdílné zápasy očekávat.

Navážu. Hráči jsou sice ve věku, kdy konzistence výkonu ještě není taková, přesto to bylo na podzim občas hodně na houpačce. Jeden zápas skvělý, druhý úplně nepovedený. Jak moc je pro trenéry těžké udržet stabilitu výkonů?
Máš pravdu bylo to přesně tak, ale tohle je období, kdy jsou kluci ve věku, kdy třeba nevydrží být celý zápas koncentrování, natož tak 16 zápasů v řadě. Trenéři musí být trpěliví a neustále nabádat kluky v zaujetí pro hru. Ale trpělivé musí být i okolí, a tím myslím třeba rodiče.

V průběhu podzimu jste se také potýkali se zraněními, je hodně znát, když dva, tři hráči chybí?
Určitě, i v těchto kategoriích je poznat, když chybí tahouni týmu. Ale tohle je zrovna chvíle, kdy se má v týmu najít zase jiný takzvaný tahoun, který to vezme na sebe a bude ten, kdo by měl semknout tým.

Ondra Švrček nastřílel na podzim 20 branek, což jej řadí to TOP 3 střelců ligy v konkurenci suverénů Baníku Ostravy, Zbrojovky Brno. Svědčí jeho statistika i o dobré práce týmu v takové konkurenci?
Řeknu to takhle, mít 20 branek v 17 zápasech, a být až 3 nejlepší střelec je mrzuté. (s úsměvem) Ne, určitě jsme rádi, že je v týmu někdo, komu se daří dávat branky. Dlouho jsem neviděl dát 7 gólů v jednom zápase, ale zrovna v tomhle utkání s Karvinou fungovala spolupráce v ofenzívě na výbornou. V téhle soutěži padá spousta branek.

Během podzimu se začali do základní sestavy ve větší míře propracovávat i hráči Future. To je zřejmě jeden z účelů Future týmu, konkurence a to, že nikdo nemá své místo v základní sestavě U15 jisté a i to, že pokud kluci, co hrají většinou za Future, makají, dostanou šanci?
Future znamená v překladu budoucnost, a tohle je přesně to, co se očekává od hráčů, kteří převážně hrávají zrovna za Future. Jsme velmi moc rádi, že kluci chtějí zůstat u nás v klubu a poprat se o hlavní tým. Nikdo nemá dveře zavřené, a to že hráči dostali možnost i v zápasech 1. žákovské ligy, je jen odměna za jejich práci.

Pořád vychováváme individuality, ne týmy. Tohle je práce pro trenéry v mužích a my tam chceme kluky dostat v největším množství a kvalitě

Je něco, za cos byste kluky na podzim pochválil?
Pochválit je chci určitě, protože i ve chvílích, kdy jsme byli zrovna v herním útlumu, tak na sobě chtěli ještě kluci pracovat a chodili na tréninky v hojném počtu. Probírali jsme zápasy, jednotlivé situace, a i když se to hned neprojevilo, tak k tomu určitě dojde, věříme tomu.

Jak celkově hodnotíte podzim z pozice šéftrenéra žákovských kategorií?
Spokojenost by mohla být mnohem větší, protože pohled na tabulky nepatří k těm nejlepším podzimních sezón, ale tyto tabulky nejsou ty správné atributy fotbalovosti. Jedeme stále stejnou cestou směrem dopředu, ale víme, že se fotbal posouvá a vyvíjí, a nás čeká spousta práce. Víme, kde nás tlačí bota jak v mladších, tak i starších kategoriích. Náš největší problém ve všech kategoriích je přenášet fragmenty z tréninků do samotných zápasů. S trenéry si dáváme jasné cíle, které chceme, aby hráči jednotlivých kategorií zvládali.