Trenéři U14: Je důležité, aby kluci drželi při sobě

F r ý d e k-M í s t e k - U14 má za sebou podzim plný změn a nových věcí. Ostatně, tak už to při přechodu z kategorie mladších do starších žáků bývá. Trenéři Lubomír Macíček a Miroslav Poledník hodnotili první část sezóny, která sice výsledkově nebyla vždy příjemná, ale závěr podzimu ukázal, že se Valcíři mohou měřit i s těmi nejlepšími týmy.

Kategorie U14 je vždy specifická tím, že se z mladších žáků přechází na velké hřiště. Jak se s tím kluci popasovali?
Není to jediná změna, která na kluky čekala přechodem do starších žáků U14. Kluci byli v U13 zvyklí střídat hokejovým způsobem, dále hráli s menším míčem a novinkou pro sezónu 19/20 je, že se přidalo do každého poločasu 5 minut, takže hrajeme 2x 40 minut. Ale změna hrací plochy nám děla největší problémy. Ještě nedokážeme využívat celou šířku hřiště a problémy máme v přepínání z útočné do obranné činnosti a naopak.

Často se tým musel vypořádávat se soupeři s většími fyzickými dispozicemi, byla to největší překážka k lepším výsledkům?
Ano, jedna z překážek k lepším výsledkům to byla. Mužstva jako Sigma Olomouc, Zbrojovka Brno a 1.FC Slovácko přidala k těmto dispozicím i obrovskou kvalitu s míčem a v těchto utkáních byl rozdíl jednoznačně viditelný. Další týmy už nebyly tak fotbalové, ale zase nás právě přehrávaly díky těmto jedincům s fyzickými a rychlostními vlastnostmi. V utkáních jsme prohrávali velké množství osobních soubojů právě kvůli našim fyzickým dispozicím.

Na podzim byly chvíle, kdy se nedařilo výsledkově, ani v produktivitě. Jak těžké bylo pro trenéry udržet kluky ve stavu, aby neměli, jak se říká, hlavy dole?
Těžké to bylo, protože na prohry se špatně zvyká a z malého hřiště kluci nebyli zvyklí prohrávat. Toto se dá zlepšit vlastní pílí a chutí se při tréninku zlepšovat. Je důležité, aby kluci drželi při sobě, věřit jeden druhému a vytvořit partu, která tahá za jeden provaz.

Závěr podzimu se podařil. Proti silným soupeřům se sice prohrálo, ale výkon byl velmi dobrý. Čítám, že to bude bod, od kterého se budete chtít v další části sezóny odpíchnout?
V závěru podzimu, v těch nejtěžších zápasech, jsme se přesvědčili, že se můžeme měřit s top týmy. Že s nimi dokážeme držet krok, a že můžeme být i lepší mužstvo. Pokud vydržíme v tomto trendu pokračovat celý zápas, tak budeme slavit úspěchy. Musíme říct, že i přes porážku na Baníku a ve Zlíně, odcházeli kluci se vztyčenou hlavou. A proto se v zimní přípravě musíme dobře připravit a hodně natrénovat, abychom to v jarních zápasech mohli prodat.