Áčko se připravuje individuálně

Sotva se fotbalové jaro rozeběhlo, bylo krátce nato přerušeno. Příčinou je neustále se šířící virus Covid-19. A jelikož o zdraví jde především, musel i sport jít momentálně stranou. Co ale teď fotbalisté Frýdku-Místku dělají?

Nařízení Vlády ČR přicházely v minulém týdnu s postupnými zákazy. Nejprve stát kvůli šíření koronaviru zakázal sportovní akce s účastí nad 100 osob. Od 12. března byl vyhlášen třicetidenní nouzový stav se zákazem konání akcí s účastí přesahující 30 lidí.

Na mimořádném zasedání řídící komise FAČR pro Moravu bylo rozhodnuto, že se zápasy MSFL prozatím odloží do 4. dubna (tento termín bude určitě minimálně ještě o týden posunut z důvodu vyhlášení nouzového stavu v ČR). „Kluci měli toho dvanáctého poslední trénink, do neděle pak dostali všichni volno,“ prozradil hlavní trenér A týmu Michal Hubník.

Pokud by se fotbalisté v polovině dubna na hřiště vrátili, musí se stále udržovat v patřičné kondici. „Přesně tak, kondice je důležitá nejen v samotném sportu, ale i v normálním životě. Hráči obdrželi individuální plány, které si začnou plnit od pondělí. Mají tam ke splnění čtyři běhy, je na nich, kdy je v týdnu provedou. Vše se jim zaznamená na aplikaci Runtastic,“ naznačil plán fotbalistů trenér Hubník. „Hráčům jsem doporučoval, aby se vyhýbali městu, ale šli si spíš zaběhat mimo něj, nebo do lesa. Kromě běhání pak dostali za úkol posilovat střed těla a takové ty klasické Core cvičení, které si vyhledají na internetu,“ dodal Hubník.

Zatímco některé prvoligové celky volí k individuální přípravě i tu kolektivní, Valcíři prozatím vyčkávají. „My se určitě nemůžeme srovnávat s první ligou. Ti kluci mají profesionální smlouvy, fotbal je živí. U nás mají hráči i svá zaměstnání. Také bude hodně záležet na dané situaci a rozhodnutí vlády. My si můžeme něco dopředu naplánovat a pak se vše vyvine zcela jinak. Teď máme plán na další týden, pak si znovu s realizačním týmem sedneme a v daný den budeme řešit danou situaci. Je možné, že budeme nadále pokračovat v individuální přípravě,“ sdělil Michal Hubník.

Rovněž i nejstarší dorost v individuální přípravě

Mladé Valcíře čekal o víkendu první mistrovský zápas na hřišti brněnské Zbrojovky B. Také tým U19 ale musel svůj tréninkový proces přerušit. „Od chvíle, kdy jsme museli s tréninky skončit, tak kluci dostali volno. Od pondělí už ale najedou na přípravu. Po komunikaci s kondičním trenérem jsme pro hráče připravili individuální plán, aby to, co v zimě naběhali, neztratili. Přední je ale zdraví, proto budeme neustále v úzkém spojení přes sociální sítě,“ řekl hlavní trenér U19 Jan Žižka.