Sezona je předčasně ukončena

Výkonný výbor FAČR rozhodl kvůli pandemii koronaviru o ukončení amatérských soutěží od třetí ligy níže včetně mládežnických soutěží.

Výkonný výbor FAČR vnímá, že dohrání soutěží není ani v rámci letních měsíců fakticky možné a v důsledku těchto skutečností rozhodl o následujících opatřeních:

  • Veškeré mistrovské a pohárové amatérské soutěže se plošně na celém území ČR ukončují ke dni 8. dubna 2020. Konečné pořadí zůstává podle stavu ke dni 8. dubna 2020. Pokud dojde ze strany LFA k dohrání profesionálních soutěží, bude zachována směrem k ČFL a MSFL, prostupnost týmů.
  • Kluby nepostupují a nesestupují vyjma případů stanovených Rozhodnutím. Pravidla pro doplňování soutěží se použijí v souladu se Soutěžním řádem.
  • Pro zachování prostupnosti amatérských a profesionálních soutěží pro soutěžní ročník 2020/2021 se pro losovací aktiv organizovaný ŘKČ A ŘKM stanoví nejzazší termín 15. srpna 2020.
  • Semifinálová a finálové utkání MOL Cup (původně 22. dubna a 20. května) se sehrají v nových termínech, které určí řídící orgán soutěže na základě dalšího vývoje opatření orgánů státní správy.
  • Jarní přestupní okno pro amatéry (1. ledna – 31. března) se prodlužuje do 31. května 2020.
  • Pořádání nemistrovských soutěží a přátelských utkání je možné pouze v souladu s rozhodnutími orgánů státní správy.
  • Tyto, jakož i další související změny, se řídí Soutěžním řádem účinným ke dni 8. 4. 2020, a rozhodnutím VV FAČR o ukončení soutěžního ročníku 2019/2020 a souvisejících opatřeních.

    „Nešlo čekat dál a situace se už musela řešit. Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud říkáme všichni, že je zdraví v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích,“ uvedl předseda asociace Martin Malík.
    Kluby na amatérské úrovni zároveň nebudou sestupovat ani postupovat, výjimkou je prostupnost s profesionály: čili druhou ligou. Ta je zatím, stejně jako nejvyšší soutěž, která spadá pod Ligovou fotbalovou asociaci (LFA), pouze přerušena.
    Na prvním místě ČFL je Táborsko ve skupině A, v „béčku“ zvítězila rezerva Jablonce, v MSFL triumfuje Blansko. Generální sekretář asociace Jan Pauly uvádí, že pokud by z druhé ligy (FNL) spadly dva české týmy, nahoru by mohl Jablonec B a Táborsko. Pakliže by sestupovaly dva moravské, postoupí Blansko a další celek z MSFL. Podle pořadí mají první nárok Petřkovice. Když spadne jeden český a jeden moravský celek, půjde do profesionální soutěže Blansko a z ČFL tým s vyšším počtem bodů, což je Táborsko. Vše pochopitelně za předpokladu, že se FNL znovu rozběhne a řádně dohraje. „A kdyby Ligová asociace nařídila profesionální soutěže nedohrát, ale rozhodla by o sestupech, platí to rovněž. Týmy sestoupí do nižších amatérských soutěží,“ vysvětlil Pauly.
    Valcíři se i nadále budou připravovat individuálně. O tom, zda pro náš klub existuje nějaká možnost případného postupu o soutěž výše, tak nad tím teď nemá smysl polemizovat. Vše se stejně rozhodne na losovacím aktivu o letních prázdninách.