Venglarčík: Zatím se nepřibližujeme tomu, co bychom chtěli v sezoně hrát

S asistentem trenéra A týmu Peterem Venglarčíkem jsme se vrátili k pátečnímu přípravnému utkání s FK Pohronie.

Hodně ztrápený seděl při zpáteční cestě z Povážské Bystrice v autobuse asistent frýdecko-místeckého trenéra Peter Venglarčík. Sám ví, že s ostatními kolegy v realizačním týmu dělají vše potřebné, aby Valcíři byli v jarních odvetách Fortuna národní ligy úspěšní. Leč výsledky v přípravném období mnoho optimismu nepřidávají (Frýdek z devíti odehraných zápasů totiž šest prohrál). „Je to věc, která nás samozřejmě trápí. Tým je velmi dobře fyzicky připraven, což bylo patrné i v našem utkání s Pohronie, kdy jsme soupeře v závěru zápasu přehrávali nejen po fyzické stránce, ale dominovali jsme i ve hře. Bohužel nám soupeř v době největšího tlaku dal paradoxně po chybě v defenzívě rozhodující gól. Chci ale zdůraznit, že se momentálně ani nepřibližujeme tomu, co bychom chtěli v sezoně hrát. Já to vidím pouze tak na třicet procent,“ začal s povídáním Venglarčík.

Duel s druholigovým Pohronie byl předposledním, který Valcíři v přípravném období sehráli. „Chtěli jsme už dát šedesátiminutovou porci hráčům, kteří by měli v podstatě tvořit základní kostru prvního mistrovského zápasu,“ prozradil frýdecko-místecký asistent. „Přes týden jsme se věnovali hlavně teorii nácviku defenzivní i ofenzivní činnosti. Rozdělili jsme hráče na ofenzivní mužstvo, kterému se věnoval trenér Nemec a také defenzivní, které jsem měl na starost já. Víme, kde máme rezervy, takže se hodně pracovalo na tom, abychom pak tyto věci v zápasech zvládali,“ dodal Venglarčík.

Už první poločas s Pohronie ale naznačil, že trenéři budou muset v nejbližších dnech na poctivé defenzívě hodně zapracovat. „Dostali jsme gól ve chvíli, kdy Švrček zůstal zraněný ležet v naší pětce (Švrček po tomto zákroku musel vzápětí střídat), takže nemohl jít následně do souboje, do kterého by jinak měl jít. Potom prohrál souboj i další náš obránce a byl z toho gól. Každopádně ale nebudu znevažovat sílu soupeře, jelikož ještě předtím si vypracoval dvě-tři velmi slibné příležitosti,“ zdůraznil Venglarčík. „Naše obranná činnost nás zkrátka i v tomto utkání dost trápila. Nefungoval nám ale ani střed pole a v podstatě ani útok. Náš výkon tak nesplňoval parametry, se kterými bychom se chtěli prezentovat v mistrovské soutěži,“ dodal.

Jak tedy bude vypadat příprava týmu v nejbližších dnech? „Naše prvořadá úloha bude velmi důsledně nacvičovat a zdokonalovat věci, které budeme chtít následně hrát. Musíme zapracovat i na psychice hráčů, jelikož nelichotivé výsledky na ně doléhají. Věříme stále, že ten kulminační bod ještě přijde. Nemáme o tom sebemenší pochybnosti. Nebudeme-li hovořit o individuálních chybách, tak jak umíme náš tým pochválit za kolektivní výkon, tak tentokráte jsme byli jako kolektiv s Pohronie velmi slabí. Musíme se zvednout a být následně i konkurenceschopní,“ pokyvuje hlavou Nemcova pravá ruka.

Co však příprava zcela jasně ukázala, tak je ztráta klíčových hráčů.

Šumský, Willwéber, Hykel.

Tedy trojice tvořivých záložníků, kteří momentálně Lipině hodně chybí. „Šumský byl zprvu zraněný, nyní je nemocný, takže se s námi v týdnu nepřipravoval. Podobně je na tom i Maciej Termanowski, který proti Pohronie nastoupil jen na dvacet minut,“ řekl Venglarčík, který vzápětí dodal. „V kabině jsme s hráči společně debatovali a došli k takové kolektivní úvaze. Týmu teď hodně chybí hráči typu Šumského a Willwébera (dlouhodobě zraněn). Jeden se výrazně podílel na založení útoku v ofenzivní činnosti a také měl lví podíl v defenzívě, když vyhrával v souboji míče a odbránil svůj daný prostor. A pak tu byl Šumský, který se podílel na finalizaci našeho útoku a v neposlední řadě sám vstřelil osm branek. To jsou dva atributy, které nás teď v zimě postihly a nemá zkrátka tyto hráče kdo nahradit. Ta kvalita na jejich postech byla nastavena opravdu hodně vysoko,“ tvrdí Venglarčík.

Inu, jak už to tak v přípravných obdobích bývá. Když se v přípravě až příliš daří, nemusí to být vždy ta nejlepší zpráva. Ani Spartě kvalitní příprava v Rusku moc nepomohla. „Tím se jen utěšujeme. Ale tak, jak se mužstvo a jeho realizační tým naučí vyhrávat, tak se stejně pak musí naučit i prohrávat. Od pondělí budeme klást důraz na technicko-taktickou přípravu, způsob a organizaci naší hry,“ uzavřel povídání Peter Venglarčík.

Chlapci, hlavu vzhůru! Máte před sebou stále ještě čtrnáct dní.