V sobotu nás čeká exligová Příbram

Jak se vydaří premiéra nové trenérské dvojice?

V sobotním odpoledni odehrají Valcíři již 10. kolo FNL na hřišti u Litavky. Příbramští v minulé sezóně skončili na 16. místě v první lize a sestoupili tak do FNL. Klub byl založen již v roce 1928. V roce 1996 se sloučil s Duklou Praha a v roce 1997 postoupil do první ligy. V roce 2001 si Příbram zahrála i pohár UEFA, kde postoupila přes francouzský Sedan do druhého kola. Tam však vypadla s řeckým PAOKem Soluň. Současný název, 1. FK Příbram, pak nosí od roku 2008.

Poslední vzájemné zápasy v druhé lize se datují právě do doby počátků úspěšných let příbramské kopané. V sezoně 95/96 jsme s Příbramí prohráli 0:1 a remizovali 0:0. V další sezóně již Příbram hrála pod hlavičkou Dukly Praha a opět remíza 0:0 a porážka, tentokrát 1:3.

V současné chvíli se Příbram nachází na 7. místě tabulky FNL. Po devíti kolech mají na svém kontě čtyři vítězství, dvě remízy a tři porážky, což znamená 14 získaných bodů při skóre 13:10. Valcíři momentálně okupují 14. příčku s jedním vítězstvím, třemi remízami a čtyřmi porážkami, což je 6 bodů a skóre 5:11. Nejlepšími střelci Příbrami jsou Zoran Danoski a devatenáctiletý Karsten Ayong, oba se třemi trefami do černého. Nejlepší střelec Lipiny, která má bohužel zatím nastříleno nejméně branek ze všech týmů FNL, je obránce Michal Švrček se dvěma zásahy. Poslední zápas Příbrami vyšel. V souboji dvou mužstev, která společně sestoupila z nejvyšší soutěže, porazila pod lízátky domácí Hradec Králové 0:2, góly stříleli Ayong a Kodr. Lipina měla k dispozici zápas s Olympií Praha, leč počasí bylo proti a utkání se odehraje až v pondělí 9. října.

V týmu 1. FK Příbram najdeme několik známých jmen hráčů, jako například Rudolf Skácel (Slavia Praha, Olympique de Marseille, Panathinaikos, Southampton nebo Hertha Berlín), Tomáš Zápotočný ( Slovan Liberec, Udinese Calcio, Besiktas, Bursaspor, Sparta Praha) či Peter Grajciar (Slavia Praha, Konyaspor, Sparta Praha). Trenérem je pak známý stratég Josef Csaplár, který má velké zkušenosti i z mezinárodních zápasů (pohár UEFA) a působil jako trenér i v Řecku a Polsku. Jeho největším úspěchem je titul se Slovanem Liberec v sezóně 2001/02, tehdy i s naším současným trenérem Petříkem. A právě Josef Petřík nahradil po utkání s Českými Budějovicemi na lavičce Lipiny odvolaného Petera Venglarčíka. Pro něj a také jeho syna, který dělá tátovi asistenta, to bude zápasová premiéra u kormidla frýdecko-místeckého klubu. My věříme, že to bude premiéra úspěšná!

1. FK Příbram – MFK Frýdek-Místek, 10. kolo FNL, sobota 30. září 2017 v 16.00 hodin, Energon Aréna Příbram

Rozhodčí: Machálek – Černý, Vít. Delegát: Petřík.

Poslední sestava Příbrami proti Hradci:

Boháč – Skácel, Tregler, Zápotočný, Kodr – Květ, Danoski (59. Tarczal) – Grajciar, Jandera (85. Kilián), Fantiš – Ayong (76. D. Černý)

Poslední sestava Lipiny proti Č. Budějovicím:

Buček – Švrček, Literák, Pielorz, Slaninka (83. Spasojević) – M. Kovařík, Willwéber, Ondráček, Grussmann (73. Chvěja) – Šumský, Varadi (90+2. Velička)

LIPINA, DO TOHO!