A jdeme na to! Mládeži začínají soutěže

F r ý d e k-M í s t e k - Nezvykle dlouhý čas musely naše týmy, kvůli koronovirové situaci, čekat na první mistrovská utkání. O víkendu se ale dočkají. Rozběhne se hned několik soutěží. Do bojů o body vyrazí všechny dorostenecké týmy a starší žáci.

Dorosty jsou připraveny!

O víkendu do svých soutěží vstoupí svorně všechny čtyři dorostenecké týmy. U19 načne Moravskoslezskou dorosteneckou ligu venku na půdě nepříjemného Zlína B. Naposledy jsme ve Zlíně prohráli těsně 0:1 v sezoně 2018/19. Ostatně Valcíře čeká zajímavý a nesnadný los. První kolo venku ve Zlíně, poté dvakrát v řadě doma proti Prostějovu a Zbrojovce B, a pak na Hanou vyzvat Sigmu Olomouc B. Trenéři Vojvodík a Dian poskládali mladý kádr se solidní perspektivou. Jak se ale popasují hráči s výzvou, ukáží až mistrovské zápasy. „Víme, že sezóna nebude jednoduchá, přesto věřím, že jsme složili konkurenceschopný tým, který dokáže měřit síly s každým soupeřem,“ říká trenér Roman Vojvodík. Spoléhat se budeme jistě na týmový projev a na útočníka Karla Zrůnka, který by měl být hlavní ofenzivní zbraní Lipiny.

U18 odstartuje divizní soutěž na domácí půdě proti Havířovu, což bude jistě výhoda. V Havířově se totiž minulé U18 v loňské sezóně vůbec nedařilo. Teď tedy hrajeme doma, a navíc proti sobě budou stát úplně jiné týmy. U U18 platí to stejné jako u U19, mladý tým, který bude sbírat cenné zkušenosti. V soutěži na nás čekají staří známí soupeři, ale i novicové, například Frýdlant nad Ostravicí, což bude jistě pikantní zápas.

Jak bývá zvykem U17 bude nastupovat proti stejným soupeřům jako U19. I svěřence trenérů Orla a Onufera tak čeká v neděli cesta do Zlína. U17 sice přišla o útočné eso v podobě Lukáše Králíka a některé další šikovné kluky, kteří se přesunuli do U18, v kádru se však bude rvát o své místo na slunci i dravé mládí z U16.

Nejmladší dorostenecký ročník načne premiérovou sezónu v dorostenecké kategorii proti Havířovu. Pod vedením trenérského dua Kamil Raška a Milan Šponer můžeme opět očekávat líbivý kombinační fotbal, který je ostatně filozofií celého klubu. Tým sice přišel posuny do starších kategorií o některé opory, kádr je však dostatečně široký, aby kluci ukázali, co v nich je.

Žáci proti moravskoslezské elitě

Prvoligový starší žáci načnou letošní misi doma, ano, proti Zlínu. Svěřenci trenérů Macíčka a Poledníka mají za sebou půlrok bez jediné prohry. Série se táhne od březnového vítězství v Karviné a neskončila ani v dlouhé přípravě. Všichni však víme, jak to může být zrádné. Valcíři sice deklasovali jednoho soupeře za druhým, vzepřít se dokázal pouze Valmez, mistrovská utkání jsou však jiná káva. Lipinu navíc čeká moravskoslezská elita v čele s Baníkem Ostrava. Kádr v sobě skýtá řadu skvělých individualit, rozhodující však bude, jak budou pracovat i pro tým. „Pokud spolupracujeme, tak padají branky a dá se na to koukat. Ale pořád se musíme zlepšovat a chtít se učit. Tým je více než jednotlivec! Musíme spolupracovat a chtít si vyhovět ve větším počtu hráčů, a ne hrát jen sám na sebe, potvrzuje trenér Lubomír Macíček.

I 14 načne sezónu proti Zlínu. Pro hráče to bude první sezóna na velkém hřišti a v první lize. A seznamování to mnohdy není jednoduché. Trenéři Bardoň a Stachovec však tým dobře připravili, po nynějších trenérech U12 Rojíčkovi a Hlavatíkovi navíc zdědili dobře kombinující tým s velkou chutí hrát. Klukům držíme v neděli palce, snad jim nervozita nebude svazovat nohy.