Trenér U14 Josef Bardoň: Klukům postupně rostlo sebevědomí

F r ý d e k-M í s t e k - U14 má za sebou velice dobrý podzim. Po úvodním zvykání na novou soutěž a velké hřiště se totiž rozehrála k solidním výkonům a dokázala potrápit i nejsilnější soupeře. Úvodní část sezóny jsme hodnotili s trenérem Josefem Bardoněm.

Vy jste v létě převzal kategorii U14, u tohoto ročníku jste poprvé. Myslíte si, že přistoupili na vaši fotbalovou filozofii?
Podle mě ano, i když jak se říká, všechno chce svůj čas. Postupně jsme si všechno vysvětlili a myslím, že to teď funguje.

Pro hráče to samozřejmě byl první půlrok v soutěži, kde se již hraje na velké hřiště. Jak dle vás adaptaci zvládli? Projevila se i dobrá kombinační připravenost z kategorie mladších žáků od trenérů Rojíčka a Hlavatíka?
Pro adaptaci na velké hřiště jsme zvolili spíše pomalejší plynulou variantu, aby naši kluci porozuměli hře ve velké kopané a naučili se ji chápat. Možná proto nám to trvalo trošku déle. Co se týká druhé otázky, určitě, v tomto ohledu odvedli trenéři kvalitní práci, za což jim patří velké dík.

Zpočátku jste to měli v lize těžké, ale postupně se ukázalo, že tento tým má velkou sílu a charakter, dokázal otáčet nepříznivé vývoje utkání a přehrávat i silné soupeře. Souhlasíte?
To máš pravdu, ale to bych spojil s tím adaptováním, kluci si sami museli osahat jak se hraje v MSŽL, že je tempo hry daleko vyšší a intenzivnější, více osobních soubojů atd. Takže první zápasy pro nás byly spíše poznávací, se snahou poučit se z chyb . Myslím že, se to povedlo, klukům postupně rostlo sebevědomí a začala se ukazovat jejich síla a charakter hrát i za nepříznivého stavu.

Který zápas osobně považujete za nejpovedenější?
Asi bych zmínil dva zápasy, ten první doma s Olomoucí, který se klukům ještě nepodařilo dotáhnout do vítězného konce a druhý na Slovácku, kde předvedli koncentrovaný výkon od začátku do konce. V těchto utkáních kluci předváděli hru, co si přejeme a chceme v ní dále pokračovat, ale to nás čeká ještě hodně práce.

Je něco, co vás u kluků na podzim příjemně překvapilo?
Přístup k tréninku, celkem rychle pochopí co po nich požadujeme a nemusíme se zdržovat zbytečným vysvětlováním. Trénink je potom plynulejší s větší intenzitou. To je pro nás velké plus. Někdy je společně s kolegou Davidem Stachovcem musíme brzdit, aby to nepřeháněli.

Celý rok 2020 ovlivnil covid, jak to ovlivnilo na podzim konkrétně kategorii U14?
Jak nás ovlivnil, nedokážu ještě určit, to se teprve ukáže. Hlavně nám vzal možnost společně trénovat a dále se zdokonalovat, to je škoda.

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek