Michal Kubáň: Simu jsem vozil na tréninky

P r a h a / F r ý d e k-M í s t e k - Fotbalová Slavia momentálně zažívá velmi úspěšné období. Najdeme v ní aktuálně i lipinskou stopu. V B-týmu o sobě dává vědět odchovanec Rožnova a Frýdku-Místku Michal Kubáň. Záložník s valašskými kořeny v lednu zvítězil v klubové anketě o gól měsíce ledna a my jsme se rozhodli, že si s Michalem trochu popovídáme. A rozhovor to byl zajímavý, jeho spoluhráčem byl v jednu chvíli například i Abdallah Sima.

Produktivní středopolař začínal v Rožnově pod Radhoštěm a do Edenu přišel z vyhlášené akademie Frýdku-Místku.“ Takhle popisoval Michala Kubáně v roce 2017 deník Sport. Díky kvalitní práci trenérů a činovníků MFK Frýdek-Místek z.s. můžeme najít odchovance klubu v řadě význačných týmů a od roku 2017 je to i Slavia Praha. Právě v tomto roce přestoupil Michal do Slavie, v roce 2018 ho pak ze Stovek následoval i Jan Fukala. Lipina má tak zastoupení v obou slavných pražských S. V A-týmu Sparty totiž působí Filip Panák, který také prošel naší mládeží. Dobře rozjetou kariéru však bohužel přibrzdila smůla se zraněními. Hlavním postavou tohoto článku ale bude Michal Kubáň, kterému děkujeme, že si na nás udělal čas a odpověděl na zvídavé otázky.

Na konci února se na webu Slavie objevil článek, že jsi za leden vyhrál anketu o nejkrásnější mládežnický gól Slavie měsíce. Všiml jsem si, že to mělo velký ohlas. Jaká byla tvoje reakce, čítám, že i v této době to velmi potěší a povzbudí?
Samozřejmě jsem za to ocenění moc rád, i když mě to samozřejmě stálo něco do kasy (s úsměvem), tak je to, především v téhle době, povzbuzení do další práce a neustálého zlepšování se.

Ty jsi v kádru Slavie B. B-týmy mají povoleno trénovat, hrát zápasy. Start ČFL je ale v nedohlednu. Jak to nyní vypadá, jste v nějakém tréninkovém procesu?
Jelikož máme v Béčku všichni profesionální smlouvy, tak jsme prakticky v nepřetržité přípravě a čekáme, kdy se rozjede ČFL. Jsme pravidelně testování, hrajeme přátelské zápasy s týmy především ze 2. ligy, ale podařilo se nám porazit například i prvoligové Teplice.

Zmínil jsem B-tým, zajímavostí je, že jsi v něm nedávno hrál i s Abdallahem Simou, který se stal velkou kometou této sezóny. Jaký byl spoluhráč, na hřišti, v kabině, poznal si ho nějak blíže?
Abych řekl pravdu, tak se u nás v béčku Sima moc nezdržel. Přišel v létě z Táborska, odehrál s námi pár zápasů a vzali si ho do áčka. Bydlel s námi na ubytovně, takže jsme byli často v kontaktu. Vozil jsem ho autem na tréninky, takže jsem ho znal možná nejlíp z kabiny a musím říct, že je to strašně skromný a velmi učenlivý člověk.

Bylo na hřišti už tenkrát jasné, že se Sima brzy dostane do prvního týmu, převyšoval ostatní?
Povedl se mu začátek sezóny, kdy ještě bylo možné hrát ČFL, dával góly. Neřekl bych, že by převyšoval ostatní, ale dělal to, v čem je silný a využil svou šanci v A-týmu. Teď už od nás do Áčka nakukuje více hráčů a věřím, že všichni z béčka máme šanci Simu napodobit.

I proto tebe je to asi velká́ motivace, že i hráč z B-týmu se může takhle prosadit do A-týmu? Sleduje například béčko trenér Trpišovský osobně, jste s ním v nějakém kontaktu? Měl jsi třeba možnost s ním mluvit?
Na každém našem zápase je minimálně jeden člen realizačního týmu áčka. Často chodí trenér Trpišovský osobně. Myslím, že komunikace mezi námi a prvním týmem se za poslední dobu zlepšila. I já už jsem byl na pár trénincích s áčkem, takže s panem Trpišovským jsem mluvil.

Ty jsi z Valašska, jak osobně zvládáš situaci kolem covidu? Teď to samozřejmě nejde, ale jak často si předtím jezdil do rodného regionu?
Tím, že prakticky celou dobu trénuju, tak se mi toho moc nezměnilo. Domů se snažím jezdit každý volnější víkend, bohužel díky vládním opatřením to je teď složitější, ale s tím se nedá nic dělat.

Nedá mi to samozřejmě nezeptat se, jak vzpomínáš na roky ve Frýdku-Místku?
Na dobu ve Frýdku vzpomínám moc rád. Mám tam spoustu kamarádů. Měli jsme s klukama výbornou partu, podařilo se nám udělat spoustu úspěchů. Jsou to jenom pozitivní vzpomínky.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B