Konečně máme klid na práci, kvitují šéftrenéři

F r ý d e k-M í s t e k – Napjatá situace ohledně vztahu k a.s. pochopitelně rezonovala i naší mládeží. Všichni tři šéftrenéři kvitují, že se situaci povedlo vyřešit a stabilizovat i se zachováním kvalitní mužské soutěže. V tomto článku bychom také chtěli osvětlit jejich postoj k nedávným událostem v podobě stěhování a.s. do Vratimova, zrušení přidruženosti mládeže k a.s. a získáním práv na MSFL z Petřkovic pro náš klub.

Napětí mezi naším klubem a a.s. se postupně stupňovalo. Ostatně drtivá většina trenérů mládeže se v petici razantně vymezila vůči činnosti osoby pověřené jednáním za a.s. v podobě pana Daniela Černaje. V petici nechyběla ani jména všech našich tří šéftrenérů – šéftrenéra mládeže a dorostu Romana Vojvodíka, šéftrenéra žáků a sportovního ředitele mládeže Radka Šmída a šéftrenéra přípravek Kamila Kořínka. „Jsme rádi, že se i díky městu a vedení spolku napjatá situace po dlouhých měsících vyřešila a my se můžeme plně soustředit na to podstatné, fotbalovou, ale i společenskou výchovu naší početné mládežnické základny,“ říká Radek Šmíd. „Mládežničtí trenéři ve Frýdku-Místku vychovali řadu velkých fotbalových talentů, těšíme se, že v této práci budeme pokračovat s klidem a bez různých okolních vlivů,“ dodává.

Nejvíce se vypjatá situace dotkla dorosteneckých kategorií. „Podnikli jsme se sportovním vedením mládeže a vedením a.s. nespočet schůzek, které ale nikdy nikam nevedly. Neustále jsme čelili snahám o zasahování do činnosti mládeže a dorosteneckých týmů, do úplných detailů bych vzhledem ke korektnosti nerad zasahoval. V podstatě nám to zabraňovalo v nějaké koncepční práci. O nějaké smysluplné návaznosti na A-tým tak nemohla být řeč,“ povídá šéftrenér dorostu Roman Vojvodík. „Jsem rád, a myslím, že mohu mluvit i za své kolegy, že se vše v minulých dnech vyřešilo, byť to mohlo pro některé působit "radikálně". Věříme, že se povede to, co jsem uváděl v rozhovorech při svém příchodu, že se nám naši mládež bude nadále dařit zkvalitňovat, a že bude fungovat větší propojení mládeže s A-týmem za jasně stanovené koncepce. I proto jsem rád, že se vedení povedlo získat adekvátní soutěž pro muže. Naši mládežničtí hráči tak budou vidět možnou perspektivu se do budoucna do A-týmu propracovat, ovšem nikoliv bez sportovní kvality a cílevědomé práce. Budou si to samozřejmě muset zasloužit,“ vypraví, a ještě vzpomíná na rok 2018. „Minulé sportovní vedení dorostu počítalo pouze s dvěma dorosteneckými týmy, pracně a za velkého úsilí se nám podařilo naplnit všechny čtyři dorostenecké týmy, byť se to někomu zdálo jako nereálné. Místo toho, aby se toto úsilí v dalších sezónách projevilo, jsme museli řešit výše uvedené problémy. A.s. předchozí naši práci prakticky znehodnotila, dorost rozklížila, kdy jsme museli v tomto ročníku složit nový tým U19, když si a.s. vzala hráče ročníku 2002 do okresního přeboru dorostu bez jakékoliv předchozí konzultace a nechala mládež napospas bez toho, že by a.s. zajímalo, co se s ní bude dít. Vrátili jsme se tak skoro zase na začátek sezóny 2018/19. Mrzí mě, že k tomu došlo, mohla už tu třeba být dorostenecké liga. Ale co bylo, bylo, je třeba se dívat dopředu.“

„Oba moji kolegové řekli prakticky vše podstatné, pevně věřím, že v následujícím období se budeme zajímat jen o sport a fotbalový rozvoj dětí,“ říká šéftrenér přípravek Kamil Kořínek. „Já bych na závěr ještě rád něco podotkl. V roce 2018 si naše mládež zvolila motto – Učíme se reprezentovat klubu – mohu rozhodně a jasně říct, že i jako trenéři jsme, byli a budeme jeho zásadám věrni (podpora klubismu, znalost historie klubu, hrdost, radost a naplnění pocitu z fotbalu pozn. red.). Bohužel se šířily různé fámy a až nereálné příběhy, co se v mládeži děje, což nejen mě velmi mrzí. Pokud má někdo nějaký dotaz, rádi mu jej zodpovíme, což se v prvé řadě týká především rodičů, situaci vysvětlíme, před nikým se neschováváme, naše kontakty jsou uvedené na webu klubu,“ uzavírá sportovní ředitel mládeže Radek Šmíd.

K šéftrenérům se připojila i legenda klubu a v současnosti trenér U17 Karel Orel. „Jednoznačně souhlasím, jak se situace vyřešila, osobně si nedokážu spolupráci se subjektem, kde vystupuje Daniel Černaj a lidé kolem něj, představit.“ Stejně to vidí i trenér U16 Kamil Raška, který prošel v našem klubu všemi trenérskými posty od přípravky. „Spousta z nás věnuje svoji energii při výchově mládeže ve volném čase, jsem rád, že nám nyní nikdo nebude zasahovat do práce a už vůbec ne osoby s takovou kontroverzní minulostí a zmíněná energie nepřijde vniveč.“

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek