Lužný: Je úžasné, jak se kluci těší na trénink

F r ý d e k-M í s t e k - Naši "noví" trenéři mládežnických gólmanů se pustili do práce opravdu s velkou vervou. Kluky měli šanci poznat již při individuálních trénincích ještě před rozvolněním. S trenérem Martinem Lužným jsme si konkrétně povídali o žákovských brankářích a třeba i o tom, jak je prospěšné, mít možnost natáčet tréninky.

Vy jste už před rozvolněním trénovali nejen s žákovskými brankáři individuálně, takže jste měli čas je poznat. Jak se vám jeví?
To je pravda, v tomhle jsme měli výhodu, protože i ve dvojicích se dá s brankáři pracovat. Oproti týmového pojetí jsme mohli pracovat individuálně, zaměřit se na problémy, které jsme viděli. V tom byla nesporná výhoda.

Jak se mi kluci jeví? Všichni mají chuť, je to něco úžasného, jak se na tréninky těší, jak pracují. A jestli je tam nějaké zlepšení, by asi měli říct ostatní trenéři z klubu. Myslím, že minimálně u třech, u čtyřech tam ten progres vidím. Ale všechno to ukážou až zápasy.

Vím, že je to těžké říct, ale dá se odhadnout, jak klukům ta dlouhá pauza, kdy nemohli pořádně trénovat, ublížila?
Těžko říct, myslím, že ano. Někdo mohl nabrat nějaké kilo navíc, což si stejně myslím, že už vypotili. (s úsměvem) Je spíš otázkou, jak se to podepíše na tom, jak budou na hřišti působit. Jestli budou draví, jestli budou na sebe mluvit. Jestli budou všichni, nemyslím jen gólmany, ale myslím celý tým, mít takový ten hlad. Když jsem někdy viděl trénink, bylo to takové tišší, takže uvidíme, jak dlouho bude trvat tady tohle.

Některé brankářské tréninky si i natáčíte. Máte zpětnou vazbu od kluků, jestli to kvitují?
První tréninky, co jsme natáčeli, chtěli hned kluci vidět. Snažím se to vždy sestříhat, mám vytvořený kanál na Youtube, který jsem klukům poslal, ať se mohou na sestřihaná videa podívat. Co se týče zpětné vazby, tak si myslím, že tohle je nejlepší cesta ke zdokonalení se. Protože když se člověk vidí, co dělá dobře, ale co dělá hlavně špatně, je to velká pomoc. Kluci si na tréninku řeknou, trenér mí tam něco vykládá, ale když se pak vidí na hřišti na videu, je to neocenitelné.

Jak se těšíte, až uvidíte kluky v zápasech?
Těším se neuvěřitelným způsobem, protože člověk si řekne, v tréninku super, je výborný na lajně, zařve si, pak přijde zápas, nějaká chyba a najednou jde výkon o polovinu dolů. Takže i v tomhle uvidíme, jak s nimi máme pracovat dál.


Parťák Martina Lužného, trenér brankářů Dominik Hill