F. Šponer: Trénink s Áčkem? Na vše méně času

F r ý d e k-M í s t e k - Valcíři odstartovali v pondělí 17. června tréninkový kemp a kádr zkoušených hráčů čítá přes dvacet jmen. Možnost zatrénovat si s Áčkem dostal i sedmnáctiletý obránce U19 Filip Šponer, což je i taková první vlaštovka toho, že by trenéři chtěli více propojit dorost s A-týmem. Filipa jsme se samozřejmě zeptali na jeho dojmy z vůbec prvního tréninku s muži.

Filipe, vůbec první trénink s muži?
S muži jsem ještě nikdy netrénoval, takže jsem byl samozřejmě velmi rád, že jsem si mohl zatrénovat s Áčkem. Bylo to pochopitelně něco jiného než s U19, větší intenzita, na všechno je daleko méně času.

Jaká byla tvá očekávání od tréninku s Áčkem?
Čekal jsem, že to bude v daleko větší intenzitě, rychlejší, potvrdilo se to. Mezi dorosteneckým a mužským fotbalem je velký skok.

Čítám, že dalším tréninkům s prvním týmem by ses asi nebránil?
Určitě, uvidíme, jak se poštěstí do budoucna. Záleží na trenérech. Rozhodně nebudu proti. (s úsměvem)

Prohodil si nějaké slovíčko s někým? Kluky z Baníku, co hráli tady v mládeži asi znáš?
Já je znám, nevím, jestli oni mě. (s úsměvem) Ale od vidění se z dřívějška ze ze Stovek určitě známe. Jinak jsem se bavil s Ondrou (Ondřej Mokroš pozn. red.) a pár slov jsem prohodil se Šimonem Byrtusem. S ostatními jsme se jen pozdravili.

Co bylo pro tebe na tréninku nejnáročnější?
Nejnáročnější? Jestli se to tak dá říct, tak asi herní cvičení na větším prostoru, přece jen bylo na tréninku přes dvacet hráčů.

Jaké bylo bago s Mariánem Kovaříkem? Zrovna si s Davidem Kučerou vyfasoval skupinu těch nejzkušenějších (mimo Mariána, Michal Velner a Jaroslav Juříček pozn. red.)...
(smích). Byl jsem většinu času uprostřed, i když někdy to tak možná nemělo být.

Když to vezmu všeobecně, jaký byl pro tebe návrat ke společným tréninkům po dlouhé pauze?
Je fakt, že se dlouho společně netrénovalo, ale byly individuální plány, pak se začalo trénovat po skupinkách, takže nějakou kondici jsem si udržoval, mám už něco naběhané. Byl jsem připravený.

Když už jsme u Covidu, co ti chybělo více fotbal, nebo škola? Jak si trávil nezvyklé volno...
Určitě fotbal. (smích) Jinak taková klasika, individuální plán, běhání, nějaké posilování. Volný čas pak s kamarády, sem tam nějaké hory.

Zkusím si tipnout, že na novou sezónu, byť je její start ještě daleko, se hodně těšíte?
Jednoznačně, fotbal nám všem chyběl, vždyť poslední mistrovské utkání jsme odehráli v říjnu. Hodně to chybí.

V již skončené sezóně byl kádr U19 hodně mladý, s řadou spoluhráčů jsi sbíral zkušenosti ve druhé dorostenecké lize. Teď už ale budeš patřit ke klíčovým hráčům. Připouštíš si takovou roli?
Moc jsem nad tím ještě nepřemýšlel, ale možná ano. Vždy se snažím hrát co nejlépe pro tým, dávám do toho vše. Rozhodně se nevyhýbám nějaké zodpovědnosti.

Počítám, že v novém ročníku MSDL, budete chtít hrát úplně o jiné příčky než v té loňské, kdy to byl boj o záchranu...
Vždy chcete hrát o ty nejvyšší příčky, předchozí sezóna pro nás byla o sbírání zkušeností, měli jsme hodně mladý tým, teď už by to mohlo být jinak, budeme silnější.

Na závěr povídání mi nedá nezeptat se na tvůj oblíbený Manchester United. O víkendu skončila v Premier League sezóna, jak jsi spokojený s druhým místem?
Mohlo to být horší, ale měli našlápnuto na titul, takže škoda. Ale je to umístění před Liverpoolem a hlavně před Chelsea, to je v kabině trochu rivalita. Příští rok by mohl být snad titul.