Alois Grussmann: Stovky mají být druholigové

F r ý d e k-M í s t e k - Baník Ostrava pomůže nově se rodícímu lipinskému týmu svými hráči. Jde o naplňování dohody o spolupráci mezi vedení Baníku a představiteli našeho klubu. V rozhovoru pro fanoušky lipinské kopané to potvrdil Alois Grussmann, sportovní ředitel Baníku.

Co přesvědčilo pana Brabce, aby se rozhodl pomoci frýdecko-místeckému fotbalu?
Argumentů je více. Válcovny, což je dřívější název, ale v našem regionu zakořeněný, historicky patří k nejvýznamnějším klubům na Moravě a ve Slezsku. Jejich typický dres se šikmým pruhem vždycky oblékali hráči Baníku, ať už na hostování, anebo kmenoví s baníkovskou minulostí. Druhým a stěžejním argumentem je, že fotbal ve Frýdku-Místku má významnou podporu radnice. Bez skvělého vztahu s městem se dneska fotbal na úrovni dělat nedá.

Jak si na Bazalech spolupráci představujete?
Pomůžeme především hráči. Nově rodící se tým doplníme o pět šest našich fotbalistů. Půjde převážně o mladé, mezi nimi budou i čeští reprezentanti, kteří pomohou restart zvládnout. Podle mého názoru naprosto ideální by bylo, kdyby Válcovny v blízké budoucnosti, což je do dvou tří let, se vrátily zpět do profesionálního fotbalu, hrály zase druhou ligu. Zaslouží si to fanoušci, kteří mají velmi dobrou pověst a v posledních letech strádali.

Co to přinese Baníku?
Naši nejtalentovanější hráči budou moci rozvíjet své umění v krásném fotbalovém prostředí a doufám, že i pod přísným dohledem zapálených fanoušků. Něco jiného je hrát zápasy s minimem diváků a úplně jiný tlak vytváří na mladé hráče hlediště s tisícovkou, nebo i několika tisícovkami fanoušků. Domluvili jsme se také na úzké spolupráci v mládežnických kategoriích.

Buďte konkrétnější.
Ve Stovkách trenéři vychovali řadu výborných hráčů a stále je vychovávají. Taková práce se cení. Byli bychom rádi, aby obzvláště talentovaní fotbalisté neodcházeli z Frýdku do Čech, ale první volbou byl Baník.

I vy jste v minulosti hrál za Válcovny. Jak vzpomínáte na tuhle štaci ve své bohaté fotbalové kariéře?
Prošel jsem mnoha kluby a dodnes všechny sleduji, jak se jim daří. Válcovenský klub v mém fotbalovém životě je výjimečný tím, že svoji profesionální kariéru jsem v něm nastartoval. Bylo to ve druholigovém ročníku 1984-85 a bylo mi dvacet let, vstřelil jsem deset gólů. Pak jsem přestoupil do Vítkovic a získal s nimi mistrovský titul.

Pamatujete své tehdejší spoluhráče ve Stovkách?
Jak by ne. Měl jsem vynikající spoluhráče jako Pepu Marchevského, Karla Orla, Míru Onufera, Bertiho Fokse, Pepu Slámu či Sváťu Schäfra. Všechno to jsou jména, která v historii válcovenského fotbalu hodně znamenají. Jednu sezonu si za Válcovny zahrál i můj syn. K frýdecko-místeckému klubu mám nadstandardní vztah. Proto jsem rád, že Baník se rozhodl mu pomoci.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B