Orel: První dny budou kondiční

F r ý d e k-M í s t e k – Valcířům v pondělí 28. června odstartovala letní příprava, a to je vždy vhodná doba k rozhovoru s trenérem. S lodivodem Valcířů jsme si povídali o její náplni, kádru, ale nemohli jsme vynechat ani reakci na los MSFL a nechyběl samozřejmě ani dotaz na fotbalové EURO.

Odstartovala letní příprava, v jakém duchu se ponesou první dny, bude to kondičního charakteru?
Ano, samozřejmě. Prvních čtrnáct dnů bude vyloženě kondičního charakteru s tím, že tam máme v sobotu přípravný zápas s Karvinou B. Ale to neberu v potaz, v přípravě není tolik důležitý výsledek, ale je důležitá herní praxe při té běžecké zátěži. Takže čtrnáct dnů bude vyloženě zaměřených na běžecký objem.

Plánuje se soustředění nebo se budeme spoléhat na domácí podmínky?
Soustředění neplánujeme, vše proběhne v domácích podmínkách areálu na Stovkách, kde máme vše potřebné.

Je nějaká změna oproti tomu, s jakým kádrem se do přípravy počítalo po tréninkovém kempu?
Změna je zatím jedna, Kuba Massaniec se rozhodl, že u nás pokračovat nebude a domluvil se s Dolním Benešovem. Nově je tu Michal Sporysz, do přípravy s námi šel i Adam Vahalík.

Stále asi platí, o čem jsem se bavili již dříve, že kádr se bude finalizovat a bude se čekat i na uzavírání kádru druholigových týmů...
Ještě to pochopitelně není uzavřené, ale myslím, že odchodů už moc nebude. Budeme ještě čekat, pokud by se naskytla příležitost k získání nějakého kvalitního hráče a pokud ne, tak během bychom to měli během tří týdnů uzavřít.

Už známe také los MSFL. Začneme doma s Rosicemi a pak nás čekají Béčka Baníku a Slovácka. Takže takový zrádný los. Spokojenost, nespokojenost? I když člověk si moc nevybere, v MSFL je hodně kvalitních týmů...
Tady asi nejde o nějakou spokojenost nebo nespokojenost, musíme se připravit na jakéhokoliv soupeře. Ať jsou to Rosice, nebo Baník, v tom nevidím nějakou specifičnost.

Je výhoda, že začínáme doma?
Pokud se zápas s Rosicemi zvládne, tak to výhoda bude, v což věřím, že se zvládne. Pro fanoušky to bude určitě zajímavé, hned první zápas MSFL v domácím prostředí. A hned druhý zápas v uvozovkách malé derby s Baníkem. V tomhle je los určitě atraktivní.

Jak do prvního mistrovského zápasu v MSFL zapadá předkolo poháru s Frenštátem pod Radhoštěm?
Ještě není domluvený termín, takže pohárový zápas není v důležitosti zatím na pořadu dne. Čeká nás divizní soupeř, určitě to nebude nic jednoduchého. Úvodní kola poháru bývají takové, že se chtějí týmy proti v uvozovkách silnějším soupeřům vytáhnout. Nečeká nás tam nic lehkého.

Pojďme k evropskému fotbalu. Co zatím říkáte na letošní EURO?
Úplně všechny zápasy jsem neviděl, ale většinu ano. Například dva pondělní osmifinálové zápasy byly fantastické (Chorvatsko – Španělsko, Francie – Švýcarsko pozn. red.). Padla spousta branek, šlo se do prodloužení, v druhém utkání dokonce do penalt, takže to byla krásná podívaná pro oko diváka.

Pro trenéry to ale musely být infarktové stavy?
Jako trenér, pokud vedete 3:1 patnáct minut před koncem a nakonec nepostoupíte, tak to opravdu není nic příjemného.

Zaujalo nejen mě, že v zápase Španělsko – Chorvatsko přišly dvě nepochopitelné chorvatské minely, když si jeden hráč před prvním gólem Španělů šel vyměnit kopačky a druhý hráč se šel občerstvovat a nestihl se u dalšího inkasovaného gólu vrátit včas na hřiště, to teprve musí mít trenéři "radost"...
Je to v takovém důležitém zápase nepochopitelné, najednou je střih na hráče, on je někde v polovině hřiště, a ještě odhazuje láhev s pitím a nestíhá útočícího hráče. To je nějaká nedisciplinovanost nebo nekoncentrace v určitý moment, vidíte, co se může stát.

Čtvrtfinále Dánsko – Česko, jak vidíte tento zápas?
Já raději nebudu tipovat, protože jsem tipoval a nikdy to nedopadlo dobře, nechám tomu volný průběh. Myslím si, že je to otevřeno a můžeme přes Dány přejít.

Kdo se Vám na Euru zatím nejvíce líbil a koho tipujete na mistra Evropy?
Dánové předvedli v osmifinále proti Walesu dobrý výkon, i když Wales nepatří mezi top týmy jako Belgie, Itálie. Tam hráli výborně, ale favorit na vítězství? To už nyní může být opravdu kdokoliv, pro všechny týmy je to otevřeno, o čemž jsem se přesvědčili například při zmíněném utkání Francie – Švýcarsko.