Na hráčích jde vidět, že jim výsledky nejsou lhostejné, říká nový trenér Lipiny Pištěk

Lipinu převzal v nelehké situaci, kdy se krčí až na 16. místě v tabulce MSFL, Robert Pištěk. Ten v rozhovoru mluví o tom, s jakými ambicemi a cíli k týmu přišel, co ho přimělo k tomu dohodnout se právě s Frýdkem-Místkem či jak by se družstvo mělo prezentovat ve zbylých zápasech podzimní části. A nastiňuje také změny, které by měly přijít v zimě.

Robert Pištěk je odchovancem havířovského fotbalu. Jako aktivní fotbalista musel skončit už v 21 letech kvůli plastikám křížových vazů v levém i pravém koleni. S trénováním začal ve 20 letech, když vedl školičku a posléze žákovské družstvo Havířova. Následně působil tři roky jako asistent trenéra u hlavního týmu. Ve Vítkovicích pak dělal tři roky hlavního trenéra dorosteneckých kategorií a rok a půl pak vedl A mužstvo nově se rodících Vítkovic. Nyní nahradil na lavičce Lipiny Karla Orla a pokusí se mladému týmu dodat nový impuls.

Mužstvo FK Frýdek-Místek jste převzal před utkáním v Blansku. Jaké z něj máte první pocity? Co vám první dny u družstva ukázaly?
S hráči se samozřejmě ještě seznamujeme, protože jsme je viděli jen na dvou tréninkových jednotkách ještě ve velmi žalostném počtu (kvůli covid opatřením) a v jednom zápase v Blansku, kde nám bohužel nebylo vyhověno ohledně odkladu. Na hráčích jde vidět, že jim výsledky nejsou lhostejné a chtějí dostat Frýdek-Místek do pater, které si zaslouží. Teď je to o nás, abychom je nastartovali a zvládli nejbližší dva duely se Zlínem a Vrchovinou.

Viděl jste některé zápasy Lipiny v letošním ročníku MSFL? Co vám tyto výkony řekly o tomto družstvu?
Viděl jsem některá utkání Lipiny a největší problém týmu byla celková organizace hry, je nutné hráče přimět, aby v ofenzívě i defenzívě jednali jako tým.

S jakými ambicemi a cíli jste přijal nabídku Lipiny vést hlavní mužstvo? Co vás přimělo k tomu dohodnout se právě s tímto klubem?
Když jsme s Markem Smrčkou nabídku zvažovali, bylo nám řečeno, že by se mělo jednat o dlouhodobý projekt s výsledkem takovým, že by se chtěl Frýdek-Místek postupem času usídlit na špici MSFL a posléze pokukovat po FNL. Takže nejbližší cíl je jasný, a sice stabilizovat mužstvo. Vymanit jej ze zdravotních problémů, které se na hráče lepí, zvládnout důležité zápasy, které nás čekají a v zimní pauze vhodně doplnit mužstvo s vizí pro výrazný posun v tabulce.

Co očekáváte od zbytku podzimní části v MSFL? Jak byste se chtěli prezentovat v tomto období?
Do podzimní části jdeme s tím, že půjdeme postupně od zápasu k zápasu. Maximálně se připravíme na každý duel a budeme chtít být bodově tak úspěšní, abychom si mohli v zimě říct: odlepili jsme se ode dna a máme aktuálně klid na manažerskou práci, která bude hlavní náplní při doplňování kádru. Musíme se zaměřit na to, abychom méně inkasovali, protože s nulou obdržených branek odcházelo družstvo v této sezoně jen jednou. V útoku pak chceme využít kvalit zkušenějších hráčů, jakými jsou Manzia, Kovařík a Hykel. Toto trio pak musí doplnit naše mladé pušky.

Co říkáte na zázemí klubu? Souhlasíte s tím, že areál ve Stovkách je nadstandardem v porovnání se zázemím ostatních týmů působících v MSFL?
Zázemí klubu byla jedna z věcí, která nás při rozhodování naklonila na stranu nabídku přijmout. Zázemí klubu je naprosto špičkové.

Je něco, co byste v klubu na sportovní úrovni rád změnil?
Na tuto otázku aktuálně nemám odpověď, protože jsem v klubu krátkou dobu. Každopádně nejdůležitější je úzké propojení mládeže s mužskou kopanou.

Asistenta na lavičce vám bude dělat Marek Smrčka. Proč jste si vybral právě jeho?
S Markem Smrčkou jsem spolupracoval už v mužstvu Vítkovic. U mužstva bude působit jako asistent trenéra. Zároveň by to mělo být nastaveno stejně, jako tomu bylo v našem předešlém působišti, takže Marek bude mít přesah do manažerské práce, skladby mužstva a v tréninku budeme využívat jeho široké vzdělanosti v oblasti sportovní přípravy, založenou na vysokoškolském vzdělání. Některé z jeho metod jsme využívali již v minulém působišti a dovolím si tvrdit, že jsme byli jedni z nejlépe fyzicky připravených mužstev v soutěži. Jeho vzdělání by dle domluvy s vedením měly využívat také mládežnické celky. Jsem rád, že můžeme v naší spolupráci i nadále pokračovat a čelit této sportovní výzvě společně. Na práci ve Frýdku-Místku se oba těšíme.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B