Lipina poprvé doma vítězná. Výhru nad Zlínem vystřelil Kovařík

Ve 12. kole MSFL se Lipina dočkala prvního domácího vítězství. Duel proti rezervě Zlína rozhodla jediná branka, kterou vstřelil na začátku druhého poločasu Marián Kovařík. Ten tak valcířům vystřelil cenné tři body za výhru 1:0. Lipina si tak polepšila na 11 bodů a posunula se na 15. místo.

Fotogalerie

Lipina nastoupila do utkání proti rezervě Zlína s odhodláním konečně získat všechny tři body v domácím utkání. A začala směle. Už v 6. minutě dokázal po závaru v hostujícím pokutovém území propasírovat míč do sítě Timofej Barkov, ovšem jeho branku rozhodčí kvůli ofsajdu neuznali. Následně viděli diváci velice bojovné utkání, ve kterém ani jedno z družstev nechtělo udělat chybu. A tak další slibnější šance Lipiny přišla až ve 28. minutě. To Tomáš Hykel zahrával přímý volný kop. Jeho centr dokázala obrana Zlína odvrátit, ale na hranici velkého vápna si míč našel domácí kapitán Michal Velner, jehož tvrdá střela zaměstnala zlínského brankáře Somberga. Dorážející Marián Kovařík stál v ofsajdu, takže ani po tomto závaru diváci gól neviděli.

Ke konci prvního poločasu se ke slovu přihlásili i hosté ze Zlína. Nejprve ve 39. minutě po chybě Jaroslava Juříčka ve středu hřiště sprintoval za kolmou přihrávkou hostující Číž. Brankář Lipiny Josef Květon však včas vyběhl a skokem pod nohy zmařil stoprocentní šanci zlínského křídelníka. O pět minut později měl Zlín další vyloženou šanci. Hrdlička z pravé strany odcentroval, poté Uhřík přiťukl míč Bobčíkovi, který technickou střelou po zemi orazítkoval tyč branky Josefa Květoně. První poločas tak skončil bez branek.

Zatímco v prvním poločase diváci žádný gól neviděli, po změně stran padl hned na jeho začátku. Hned ve 46. minutě se dokázal díky svému důrazu v pokutovém území prosadit útočník Lipiny Marián Kovařík a poslal tak svůj tým do vedení 1:0. Valcířům pak pořádně zatrnulo v 66. minutě, kdy se dopustili školácké chyby v rozehrávce. Po zakončení hostujícího Hrdličky se naštěstí dokázal natáhnout brankář Josef Květon a s velikým vypětím udržel čisté konto. V následujících minutách bylo znát, že se valcíři soustředí hlavně na to, aby ubránili jednogólový náskok. Hostující Zlín si však příliš velký nápor nevytvořil. Největší příležitost si Zlínští vypracovali v 83. minutě, kdy po dobré kombinaci přišly do velkého vápna hned dva centry zleva. První obrana Lipiny odvrátila k Mlýnkovi. Ten našel na zadní tyči Pafku, ale jeho hlavička těsně minula pravou tyč.

Po závěrečném hvizdu se tak Lipina mohla radovat z první domácí výhry v této sezoně. Vítězství 1:0 nad rezervou Zlína ji posunulo na 15. místo. Nyní má na kontě 11 bodů.

„Musím kluky pochválit, protože jsem jim říkal, že když jsme takto vzadu v tabulce, tak to musí jít bojem. Nemusí se pokaždé hrát krásný fotbal, ale je třeba sbírat body, což se dneska podařilo. Kluci zaslouží pochvalu za to, jak zápas odbojovali, protože ho odmakali v desíti lidech. Dva kluci totiž přišli v pátek poprvé na trénink po čtrnácti dnech. Máme nesmírnou radost, že jsme dnes vyhráli,“ uvedl po utkání trenér Lipiny Robert Pištěk.

„Před zápasem jsem kluky upozorňoval na to, že Zlín má problém ve hře v šestnáctce, co se týče soubojového chování. Prokázalo se to už v prvním poločase, kdy jsme měli dobré dvě šance, byť šlo o ofsajdové situace. Na začátku druhého poločasu pak nebyl po centru pohlídaný Marián Kovařík a z této situace jsme dokázali skórovat a tím rozhodnout o naší výhře,“ dodal kouč valcířů.

FK Frýdek-Místek – FC Fastav Zlín B 1:0 (0:0)
Branky: 46. Kovařík
ŽK: 79. Hykel (FRM), 79. Juříček (FRM), 85. Konečný (FRM), 90+3. Květon (FRM) – 44. Pafka (ZLB)

FK Frýdek-Místek: Květon – Hykel, Blejchař, Velner (C), Konečný – Tamajka, Juříček – Vrbka (80. Byrtus), Raab, Barkov (65. Kučera) – Kovařík
Náhradníci: Gergela – Kučera, Manzia, Byrtus

FC Fastav Zlín B: Somberg – Pafka (C) (85. Mach), Němeček, Kulíšek (85. Chrudina), Slovák – Pobořil (75. Strachoň) – V. Mlýnek, Uhřík (65. M. Mlýnek) – Hrdlička, Bobčík, Číž (65. Lehký)
Náhradníci: Bachůrek – Jura, Mach, M. Mlýnek, Lehký, Strachoň, Chrudina

Rozhodčí: Rosický – Havlín, Rygl