Lipina je v plné přípravě na jaro. V sobotu sehraje první přípravný zápas

Minulý týden, ve středu 5. ledna, začala zimní příprava valcířů na jarní část MSFL. Na začátku přípravy se objevili všichni hráči včetně nově příchozích. V zimě prověří připravenost Lipiny hned osm soupeřů, z toho i dva druholigové celky, a sice FK Fotbal Třinec a SFC Opava.

Fotogalerie

Trenéra valcířů Roberta Pištěka může těšit, že zimní přípravu zahájili skoro všichni hráči. „Ze zdravotních důvodů se do plného zatížení nemohli zapojit pouze Šimon Byrtus (poranění kolene), Lukáš Neuer (poranění kolene) a nově příchozí Marek Bielan (poranění paty). U Marka Bielana a Šimona Byrtuse čekáme, že se každým dnem zapojí do plného tréninku. Bohužel nás opustil Míša Gergela, který se vrátil na přípravu do Baníku Ostrava. Uvidíme, jak se věc kolem něj bude dál vyvíjet. Určitě máme zájem o jeho setrvání,“ uvedl Robert Pištěk, trenér FK Frýdek-Místek.

Do tréninkového procesu se kromě stávajících fotbalistů Lipiny zapojilo hned pět nových hráčů. První trénink tak absolvovalo 21 hráčů do pole a dva brankáři.

„Novými tvářemi jsou Marek Bielan, Jakub Massaniec, Pavel Zupko, Marko Stanojkovič a Tomáš Wojnar. Bohužel u posledního zmíněného Wojnara jsme kvůli osobním důvodům hráče od pokračování v našem klubu upustili. Dále jsme v kontaktu s druholigovými celky. Budeme čekat, jak budou vypadat jejich kádry a případné doplnění směrem k nám,“ nastínil Pištěk.

A v jakém rozpoložení se nyní fotbalisté, na začátku nového roku, cítí? „Za mě musím říct, že jsme s hráči již na podzim našli společnou řeč a všichni vědí, že k výsledkům vede tvrdá práce, a tak jsou zatím i nastaveni. Samozřejmě tím, jak se bude únava kumulovat, tak čekám nějaké remcání, což je ale naprosto běžné a já vždy říkám: klidně remcej, ale odjezdi to na sto procent,“ poznamenal Pištěk s úsměvem a zároveň dodal, že pokud jde o fyzickou připravenost fotbalistů, tak na nikom z hráčů není znát, že by si během vánočních svátků dal více salátu, než je zdrávo.

Na konci ledna čeká hráče soustředění

Lednová část zimní přípravy se ponese ve znamení fyzické přípravy a nastavení si základních prvků, které bude chtít tým předvádět na hřišti.

„V úvodním měsíci máme pro kluky nachystány dva kondiční bloky, o kterých v minulém článku detailněji hovořil Marek Smrčka a soustředění, které bude probíhat v domácích podmínkách od 27. do 30. ledna. Zakončíme jej domácím utkáním s TJ Valašské Meziříčí. Po soustředění bychom již chtěli mít konkrétní podobu kádru pro jarní boje. Měsíc únor již bude ve znamení taktiky a přípravy kádru směrem k prvnímu mistrovskému utkání,“ předeslal lodivod Lipiny.

Ten momentálně kvůli nákaze covidem chybí na trénincích svých svěřenců. „Třepou se mi nohy. Vzhledem k tomu, že jsem, dá se říct bez příznaků, tak o to je to pro mě horší vydržet doma,“ přiznal s úsměvem Pištěk, ale ubezpečil, že všechno je také o spolupráci realizačního týmu, která podle něj funguje na výbornou.

„Nemám strach, že by se tréninkový proces nějak zadrhl nebo přerušil. Největší problém bude přenést myšlenky kádru směrem k sobotnímu utkání se Zlínem B, ale pevně věřím, že i to zvládneme. Další týden bych se měl již zapojit do tréninkového procesu, takže jestli nenastanou žádné komplikace, budu zase ve svém živlu,“ řekl Pištěk.

Trenér chce posílit každou řadu a zvýšit konkurenci v týmu

Během zimy pak sehraje Lipina celkem osm přípravných utkání. A jak trenéři valcířů volili soupeře pro toto období? „V první řadě pro nás bylo důležité, aby zápasy zimní přípravy byly pestré. Nechtěli jsme se utkat s celky, se kterými se Lipina potkala v letní přípravě. Proto jsme přijali nabídku zapojit se do INTERLIGY, kde nás prověří týmy Zlín B, FC Baník Ostrava B, Górnik Zabrze B, což jsou týmy, které hrají moderní, náročný, nátlakový fotbal a určitě nás kvalitně prověří. Další dva zápasy jsme zvolili proti celkům z vyšších soutěží, a to FK Fotbal Třinec a SFC Opava (mix hráčů A a B týmu). Duel s Opavou nakonec budeme hrát 5. února v 16 hodin na umělé trávě ve Stovkách. Poslední tři celky jsou divizní. A to TJ Valašské Meziříčí, MFK Karviná B a FK Hodonín, který suverénně vede divizi D a v jeho kádru působí řada bývalých ligistů,“ upozornil Pištěk.

V zimě pak vždycky dochází k určité obměně kádru. Nejinak tomu bude u týmu Lipiny. „Je těžké teď říct, jak bude kádr vypadat, protože se situace mění ze dne na den. Každopádně si osobně myslím, že minimálně tři až čtyři změny v celku nastanou. Konkrétní podobu kádru budeme vědět až v únoru. Rozhodně bychom rádi posilovali v každé řadě, aby v týmu byla zdravá konkurence, což na podzim týmu zásadně chybělo,“ uzavřel Pištěk.