Marián Kovařík: V kabině jsem jako doma

V sobotu Lipina zažila krásné vítězství nad Baníkem B. Hned v první půli jsme vedli 2:1 a tak to zůstalo až do konce. Rozhodně všichni hráči odvedli na hřišti maximum a v prvním domácím utkání jara se Lipina dočkala důležitého vítězství. Co na zápas říká útočník Marián Kovařík?

Krásná výhra nad Baníkem B, jak zápas hodnotíš?
Ano moc pěkná, sice stála hodně práce a spoustu sil ale nakonec to stálo za to. Velice zodpovědný výkon od všech našich hráčů od obrany až po naší ofenzivu. Jsem moc rád, že se to podařilo protože příprava na zápas byla náročná celý týden a klaplo to, náš realizační tým měl dobře připravenou taktiku jak se prezentovat a myslím, že tady ten kádr má nějakou budoucnost a může se prezentovat i pěkným fotbalem. Myslím, že první poločas mohli být diváci spokojeni co se týká šancí a fotbalových zákroků, dali jsme dva góly a myslím, že to šlo. V druhé půli jsme hráli to, co jsme potřebovali a vyšlo to. Doufám, že další zápas bude více pro fanoušky a diváky, ať jim uděláme radost.

Jaká je teď atmosféra v šatně, zvedl tento zápas sebevědomí týmu?

No atmosféra je si myslím nezměněna (smích). Jedeme a jsme nastaveni pořád ve stejném módu od 5. ledna. Že by zápas změnil naší atmosféru k lepšímu si nemyslím, kdo mě zná nebo se mnou někdy hrál tak ví, že v šatně může být show každý den (smích) ale je to začátek sezóny, samozřejmě kdyby byla nějaká blbí série bez bodu tak bych uměl být i nasraný a ne se jen smát. Ale jak říkám, celý týden před Baníkem jsme makali a v šatně to bylo tak jako vždy, ale naopak co se týče sebevědomí týmu tak si myslím, že by to mělo kluky hodně zvednout - hlavně ty mladší. Já měl k nim před zápasem poprvé takovou vážnější promluvu, jsem rád, že si to možná vzali k srdci a dopadlo to jak to dopadlo. To mi udělali velkou radost, jelikož všichni hráči tam nechali maximum.

První zápas se vám ale moc nevydařil, co je podle tebe potřeba nejvíce zlepšit?

První zápas jsem chtěl vyhrát to mě štvalo hodně, taky jsem potom špatně spal což se mi moc často nestává (smích). Chtěli jsme mít po dvou kolech šest bodů, máme tři, těžký los ale škoda no. Rosice jsou zkušený tým, nicméně jsme vedli. Od druhé minuty, líp jsme to rozehrát nemohli, bohužel jsme tam začali bláznit a moc to otevřeli což teď doma jsme si na to dali pozor, a zlepšit musíme mezihru a víc kombinovat na útočné půlce což je na nás na hráčích v ofenzivě aby jsme zlepšovali pohyb každým zápasem. 

A teď trochu k tobě, jsi mezi fanoušky oblíbený. Jak se ti v sobotu na domácím hřišti hrálo?

Jsem oblíbený mezi fanoušky? No to ani nevím jestli mě mají rádi fanoušci ale snad jo, je pravda že kdekoliv jsem hrál tam mě rádi měli (smích) tak snad máš pravdu. Hrálo se mi dobře, terén byl výborně připravený a na to, že tam byl sníh čtyři dny před zápasem to bylo super. Takže velké díky patří za přípravu hřiště, krásné počasí, klobásy voněly až na hřiště...klasická Lipina. Ještě jsem mohl být víc ve hře - snad mě trenér moc neseřve (smích) - snažil jsem se pracovat pro tým nějakým způsobem a snad se to bude ještě víc a víc zdokonalovat. 

Jak se v kabině cítíš, máte dobrou partu?

V kabině jsem jako doma, tam se většinou těším víc než na hřiště. Myslím, že se parta poskládala výborně, samozřejmě si to vše sedá ale je to skvělé. Třeba teď před domácím zápasem jsme měli společný oběd a pak jsme šli většina na kávu, což bylo super. Vím, že vždycky chodí třeba 4 kluci a ostatní jdou zase jinde ale nás tam teď bylo 13 kluků pohromadě což vypadalo výborně a mělo to taky velký vliv na zápas s Baníkem...

Kdo tě na hřišti i mimo něj nejvíce podporuje?

Těžká otázka ale většinou otec. Ten se zajímá hodně před i po zápase, snaží se jezdit hodně na domácí zápasy. A musím říct, že i má žena mě sleduje. Kolikrát když přijdu ze zápasu a kouknu po chvilce na telefon a vidím tam zprávy přesně v dobu kdy jsme dali gól, i když já dám gól...tak má přehled a sleduje to live, což mě těší.

Máš nějaký rituál, kterým se na každý zápas připravuješ?

Mám ano, modlím se v duchu asi dvě minuty. Před začátkem zápasů si říkám Otčenáš...

Kdo je tvým největším vzorem?

Teď už bohužel nehraje ale je to Luca Toni. 

Čeho by si chtěl ve fotbale (ve Frýdku) ještě dosáhnout?

Já už chtěl takový klídek ve fotbale, ale teď to bude rok co jsem zpět ve Frýdku a je to tady jedna velká pecka, vše funguje na maximum, nikdo z hráčů si nemůže stěžovat, máme všechno, všechno expresně. Vím, že zatím je hodně práce celého klubu a všech ale moc si toho jako hráči vážíme a snad budeme podávat výkony a sbírat body na poděkování, takže mám určitě nový fotbalový elán a chtěl bych s Lipinou zkusit Fotbalovou národní ligu což by nám tady hodně slušelo, a myslím si že si musíme uvědomit, že po tom komfortu co tu máme musíme hodně makat aby jsme děkovali klubu, že tu můžeme hrát.

Jak se cítíš na další zápas proti Slovácku?

Jsme odhodláni přivést nějaké body a udělat si dobrou náladu na další domácí zápas, takže doufám že to na Slovácku zvládneme.