Slezský FC Opava - FK Frýdek-Místek 1:1

Svěřenci Roberta Pištěka mají za sebou druhé utkání letní přípravy. Tentokrát se ve Štěpánkovicích utkali s druholigovou Opavou, která se minulou sezónu dokonce dostala do baráže o nejvyšší soutěž. Po první půli Frýdek-Místek vedl po brance Kirschnera a nebyl daleko k celkové výhře, ovšem tu ke konci utkání odmítl Rapavý. Lipina tak se Slezským remizovala 1:1.
(13.7.2022) | Štěpánkovice
Slezský FC Opava - FK Frýdek-Místek
1:1


Komentář

Hned v úvodních minutách mohl rozvlnit síť po opavském tlaku na rozehrávku frýdeckých Pikul. Ten branku však jen o pár centimetrů netrefil. V 7. minutě utkání se do další šance opavských dostal Tomáš Rataj. Ten po centru Šiguta zakončoval z těžké pozice jen nad Gergelovu bránu. V 10. minutě se do další své šance dostal Rataj. Jeho hlavička však jen těsně minula levou tyč Gergelovy brány. Nejblíže ke vstřelení branky měl v 19. minutě Gorčica, jehož střelu pohotovým zákrokem zlikvidoval Gergela. Ten si poradil také s následnou dorážkou Kadlece. 

Hned první šance Frýdku mohla skončit vstřelenou brankou. Zakončení do otevřené brány ale stačil zlikvidovat obranným zákrokem Kadlec. Ve 29. minutě se už Frýdek-Místek prosadit dokázal. Ránu Hykela do břevna dorazil za Lasákova záda Tomáš Kirschner a Slezský tak prohrával 0:1. Opavští fotbalisté i po inkasovaném gólu nepolevovali ve svém tlaku a jejich tlak se postupně stupňoval. Ve 41. minutě mohl skóre vyrovnat Ščudla, jehož sražený pokus skončil až na pravé tyči frýdeckomístecké brány. Fotbalisté Slezského FC byli v prvním poločase aktivnější, ale žádnou ze svých šancí proměnit nedokázali. Skóre po prvním poločase tak bylo 1:0 pro hosty z Frýdku-Místku.

Ve 48. minutě se na rohový kop Šiguta vytáhl nejvýše Adam Rychlý. Jeho hlavičku však dokázal vytáhnout Gergela. Opavský tlak na vyrovnání se neustále stupňoval. V 58. minutě se mohl po individuální akci prosadit Denis Kramář, jehož střela jen těsně minula levou tyč. O minutu později se z hranice velkého vápna snažil prosadit střelou na vzdálenější tyč Rapavý. Jeho pokus ale mířil nad. V 63. minutě se o slovo přihlásil Dolechek. Jeho střelu k levé tyči však Gregela dokázal zlikvidovat. Opavští fotbalisté svého soupeře do ničeho nepouštěli a byli aktivnější. V 74. minutě mohl opavské za svou aktivitu odměnit Šigut, který se po přihrávce Kramáře ocitl v samostatném úniku. Jeho zakončení však Gregela zlikvidoval. 

V 80. minutě zahrával Slezský standardní situaci po faulu na Kramáře. K její exekuci se postavil Danyil Dolechek, který vyslal tvrdou střelu, kterou Gergela musel krotit na dvakrát před dotírajícím Šigutem. Ani tento pokus bohužel pro opavské brankou neskončil. O dvě minuty později již Gergela další nápor nevydržel a poprvé v utkání inkasoval. Centr Šiguta po standardní situaci na zadní tyči do brány protlačil Daniel Rapavý a Slezané tak vyrovnali stav utkání na 1:1. V 87. minutě mohl strhnout vedení na opavskou stranu Janjuš, který dorážel do polo odkryté brány. Gergela se však stihl přemístit a brance zabránil. Janjuš se do zakončení dostal také o minutu později, Z bezprostřední blízkosti však míč do brány protlačit nedokázal. Více se toho v utkání nestalo a oba týmy se tak rozešli smírně po remíze 1:1. (zdroj: sfc.cz)

Ohlasy trenérů

Roman West (SFC Opava): „Náš nástup do utkání byl velmi dobrý. Dokázali jsme si v samotném úvodu utkání vytvořit několik brankových příležitostí, ale bohužel jsme je nedokázali proměnit. Stále nás trápí produktivita, kdy se obrovsky nadřeme na gól. S výsledkem vzhledem k utkání příliš spokojen nejsem, 1:1 je dnes ze zápasu málo. Pozitivem je, že se dnes trefil Rapavý. Nicméně to neřeší náš problém, kdy si v součtu přípravných utkání vytváříme mnoho šancí a branek dáváme málo. Celé mužstvo funguje velmi dobře, jsme schopni být aktivní, jít do kombinace a kvalitně napadat a získávat balóny a vytvářet si šance. Tady se ale pořád trápíme a nejsme v jejich proměňování být efektivní."



Robert Pištěk (FK Frýdek-Místek): „Zápas dvou rozdílných poločasů. První půle byla naprosto vyrovnaná s tím, že Opava těžila převážně z dlouhých křižných míčů a následných závarů, kterých měli rozhodně více než my. Na druhou stranu, když jsme zahrozili my, byly to stoprocentní šance. Z jedné takové jsme dokonce skórovali, když Tomáš Hykel nejprve orazítkoval břevno a následně dorazil míč do sítě Tomáš Kirschner. Druhý poločas přišlo šest změn v sestavě a je nutné říci, že jsme moc nezachytili tempo utkání, ztráceli jsme míče a dostali jsme sami sebe do permanentního tlaku, který vyústil v gól kdy byl nadvakrát překonán velmi dobře chytající Michael Gergela. Velmi nás štve, že jsme nedokázali udržet výhru. Nadruhou stranu je nutné říci, že tlak Opavy byl ve druhém poločase velký. Každopádně jsme se nastavili na cestu, která vypadá, že by mohla být ta správná."