Před pohárovým střetnutím jsme vyzpovídali trenéra Roberta Pištěka

Před utkáním 3. kola MOL Cupu, ve kterém Lipina přivítá na Stovkách prvoligový Slovan Liberec jsme vyzpovídali hlavního trenéra A-týmu Roberta Pištěka. Ten se mimo jiné zmínil o aktuální formě Válcoven, pohárovém soupeři, ale také Patriku Rubým.

Roberte, otázka na úvod, jak se těšíš na Liberec?

Samozřejmě že moc. Je to moje první konfrontace s ligovým týmem z pozice trenéra, takže jsem natěšený."

Jak si řekl, bude to pro tebe vůbec první střetnutí s týmem z české fotbalové špičky, cítíš respekt před klubem, který ještě dva roky zpět hrál základní skupinu Evropské ligy?

Obrovský, protože Liberec neustále dokazuje, že patří mezi absolutní špičku českého fotbalu. I přesto, že mají každé přestupní období velkou fluktuaci hráčů, hrají ve vrchních patrech tabulky, takže jde vidět, že fotbal dělat umějí."

Jaký máš názor na trenéra Luboše Kozla, který ještě nedávno trénoval nedaleký Baník Ostrava? Pozveš jej po zápase na jedno? Kozla mu sice ve Sportbaru nenabídneš, ale Radegastem rozhodně neurazíš.

:D Z mojí pozice mi vůbec nepřísluší ho nějak hodnotit, to by bylo troufalé. Beru ho jako trenéra, který již dokázal, že má obrovskou kvalitu a je progresivním trenérem. V Baníku mu to asi úplně nevyšlo podle jeho představ, ale takový je život trenéra. Na pivo asi nedojde 😊, přece jenom je Liberec trošku z ruky a trenér s týmem bude určitě spěchat zpět. Možná si ale u trenéra v budoucnu domluvíme s kolegy stáž a tam na pivo bude více času."

V kádru Slovanu působí také náš odchovanec Michal Fukala. Studoval si hru Liberce a jeho hráče? Dá se vůbec vymyslet recept na jeho vyřazení?

Četl jsem hodnocení losu Michalem, že byl jediný v kádru, který chtěl na Lipinu zavítat. Je mi jasné, že ostatní se asi moc netvářili. Když jsem s panem vedoucím Neumanem dojednával věci ohledně zápasu, tak jsem si neodpustil poznámku, že mají los snů. 😊

Některé zápasy jsem viděl viz. poslední se Zlínem, který jim výsledkově nevyšel. Samozřejmě si nenechám ujít i derby s Jabloncem, které je na programu v sobotu hned po našem zápase.

Připravit se na ligový tým? Určitě se můžete připravit na základní věci jako jsou standardní situace, presink apod., ale je to hlavně o mentálním nastavení hráčů. V tomto střetnutí může Liberec jenom ztratit (postup je povinnost) a my jen získat. Rozhodně ale našim hráčům nebudu před zápasem říkat ať si to jdou na hřiště užít. Tohle slovní spojení ve fotbale nesnáším."

Dáš v tomto pohárovém utkání s Libercem na pár minut přičichnout také mládežnickým hráčům Lipiny a namotivovat je tak k dalšímu a intenzivnějšímu tréninku?

To je teď těžko předpovídat. Hráč, který se chce dostat na hřiště si to musí zasloužit a je jedno jestli to je stabilní článek kádru nebo odchovanec. Každopádně máme dále v úmyslu zapojovat odchovance Lipiny. Od léta jsme jich do kádru mužů průběžně zapojili pět. Jak hráče dorazového ročníku, tak i mladší."

Kolik by sis na Stovkách přál fanoušků? Výkop utkání je přes pracovní týden docela brzy, ale se západem slunce nikdo nic neudělá.

Přesně tak. Tím, že je již konec října, tak se bohužel musí hrát ve 14:30, protože aktuálně nedisponujeme umělým osvětlením. Věřím ale, že jsme termín a čas utkání dali našim fanouškům vědět dost dlouho dopředu a že 25. října upřednostní Lipinu před pracovními povinnostmi :D. Myslím to samozřejmě s nadsázkou, vím, že u některých lidí to není možné. Vůbec si neodhadnu tipnout počet, ale budu rád, když se dostaneme nad tisíc lidí, protože to už na hlavní tribuně bude pořádný hukot."

Pojďme se trochu podívat zpět na působení Lipiny v MSFL. Zatím jsou výsledky za ambicemi, avizoval si TOP 5, ale na to Válcovnám ještě pár bodů chybí. Co říkáš na momentální formu týmu?

Nebudu tady vymýšlet žádnou nesmyslnou omáčku. Zrovna teď neprocházíme dobrým obdobím. Všichni to víme. My ani hráči se za nic neschováváme. Nemůžu ale nikoho nařknout, že nepracuje dobře. Hráči jsou sami k sobě kritičtí a to mě těší, protože jak se jednou uspokojíte, že je všechno dobré, tak je to začátek konce. Potřebujeme jedno utkání, kterým tu deku ze sebe strhneme a zase najedeme na každotýdenní zisk bodů. Je to teď hlavně na realizačním týmu a ose starších hráčů, kteří musí mladé kluky, kterých máme spoustu, potlačit svými výkony nahoru. Takže když to shrnu, jsme aktuálně za očekáváním, ale do konce podzimu je ještě pět kol a my neházíme flintu do žita."

Do konce podzimní části zbývá pět zápasů. Už nyní v sobotu se utkáme s předposledním Znojmem a následně posledními Vítkovicemi, podaří se získat povinných šest bodů?

Tady není moc nad čím polemizovat. Jestliže se chceme přiblížit té TOP 5, o které se bavíme, tak to zvládnout prostě musíme. Ani jeden duel nebude lehký. Znojmo je velmi fotbalový tým, minulý zápas porazil Hranice 3:0 a Vítkovice disponují mladým, dravým týmem."

Rozebíraní jednotlivých hráčů sice moc rád nemáš, ale musím se zeptat na Patrika Rubého. Tahouna lipinského týmu, díky jehož gólu v nastavení proti Kozlovicím máme možnost se utkat s prvoligovým celkem. Co říkáš na jeho hru a udržíš jej ve Frýdku-Místku také na jarní část?

Rubajs je geniální fotbalista to už všichni víme, ale i on má své mouchy hlavně v defenzivní činnosti, někdy je na hřišti až moc bohémský. Aktuálně od něj i od ostatních čekám daleko více a s tím jsou všichni srozuměni. Já si myslím, že je u nás Patrik spokojený a zůstane ve Válcovnách i nadále. On a další zkušení hráči by měli být stavením kamenem a kolem nich by se měli zlepšovat mladé pušky."