Radek Šmíd, U15: Trápení v zakončení jsme si doufám vybrali

Dalšího hodnocení podzimní části se ujal trenér nejstarších žáků Radek Šmíd, který vede tým společně s Lukášem Papřokem. U15 se v nabité konkurenci nachází na 11. místě s počtem osmi bodů.

Nejstarší žáci se po podzimní části nacházejí na předposledním 11. místě s počtem 8 bodů. Jaké je hodnocení hlavního trenéra? Jarní část bude především boj o záchranu…

Hodnocení podzimu nemůže být uspokojivé, a to hlavně s počtem bodů, které jsme získali. Už před sezónou jsme věděli, že letošní ročník žákovské ligy bude jiný než ty předchozí, a to právě z důvodu, že se změnily podmínky soutěže. Soutěž je dlouhá, na jaře nás čekají ještě šest zápasů tzv. dohrávek a potom se bude tabulka dělit a tam nás čeká dalších deset utkání."

Úvod sezóny přitom nebyl vůbec špatný, neboť přišly remízy s týmy v popředí tabulky (Vítkovice, Brno, Zlín)…

Souhlasím, ano a nebyly to jen tyto zápasy. Bohužel čtyři až pět zápasů jsme nedotáhli ke zdárnému konci, a to naše předvedená hra nebyla vůbec špatná, ale bohužel fotbal se hraje na branky. Někdy nám chybělo větší štěstí v zakončení, jindy špatné rozhodnutí. Také nás trápily absence hráčů z důvodu zranění, ale na to se vymlouvat nechceme, musíme pracovat tak, aby těch nedotažených zápasů v náš prospěch bylo co nejmíň."

Jediná výhra U15 přišla v domácím prostředí s Prostějovem, který jste porazili 3:0. Následně ale přišlo gólové trápení, když se Vám nepodařilo vstřelit branku hned v devíti zápasech v řadě. Chybí Vám preciznost a klid v koncovce nebo se chyby vyvíjí v jiné části hry?

Trápení v zakončení jsme si doufám vybrali, protože to co jsme byli schopni nedat i z těch stoprocentních šancí bylo až až, potom už přišla taková ta deka, kdy jsme klidně měli vyhrávat po poločase 2:0 či 3:1. Ve druhé části utkání ale přišel nějaký moment, který utkání zlomil v náš neprospěch."

Můžeme na jaře čekat posily nebo změny v týmu? Výsledky U15 totiž rozhodují o více aspektech a sestup si rozhodně nikdo v klubu nepřeje.

Určitě chceme v týmu zvednout konkurenci, to je normální a nemusí se hrát o nějakou část tabulky. Ten kdo viděl nějaký zápas žákovské ligy, tak si musel všimnout, že se hraje více takticky, než aby se hráči rozhodovali sami a tím pádem se zvedal jejich sportovní posun. Ano, bohužel strašák v podobě sestupu je ve více týmech, ale tak se to rozhodlo. Budeme se tomu snažit vyhnout, ale kdyby se to nepovedlo, život přece nekončí 😊. V minulých ročnících se hrála ještě barážová utkání, ale nyní už tomu tak nebude, a také proto se změnil přístup některých týmů k zápasům."

Nejlepším střelcem je s pěti góly Matěj Ručka, ovšem hned za ním se nachází se dvěma vstřelenými brankami Petr Kuchař, jenž působí jako brankář, ale také hráč v poli. Stále tak pro některé hráče hledáte vhodnou pozici?

Jak jsem řekl, spousta šancí, které jsme byli schopni neproměnit nás stálo zápasy. A tím pádem bychom se bavili o jiném počtu vstřelených branek. Ano, Petr je hlavně brankář, ale někdy jsme potřebovali, aby nám pomohl z různých důvodu i v poli. Jsme rádi, že máme kde sáhnout a pomoct týmu. Do zimní přípravy jdeme s tím, abychom zdokonalili právě útočnou fázi. Věříme, že se nám to podaří, ale především budeme mít radost z fotbalu."