Miroslav Poledník, U19 B: V utkáních musí být kvalita na naší straně

V dalším hodnocení podzimní části jsme se na pár otázek zeptali trenéra B-týmu dorostu Miroslava Poledníka. Rezerva frýdeckomísteckého dorostu zvítězila ve všech třinácti zápasech a dominuje tak krajské soutěži.

Rezerva dorostu je jednoznačně nejúspěšnějším celkem frýdeckomísteckého fotbalu v podzimní části, neboť během třinácti zápasů neztratila ani bod a suverénně vede krajskou soutěž. Jaké je hodnocení trenéra?

Kluky od prvního utkání upozorňuji, a tím nechci urazit ani jedno mužstvo proti kterému jsme v podzimní části nastoupili, že v samotných utkáních musí být kvalita na naší straně. Naši kluci jak ti mladší, tak i starší jsou právoplatnými hráči svých kategorií, tedy U17 a U19.

Nejlepším střelcem týmu je Daniil Maksymchuk, který ve dvanácti zápasech vstřelil hned devatenáct gólů. V prvním týmu dorostenecké kategorie vsítil zatím pouze jednu branku. Má na to, aby se prosadil do základu U19?

Daniil je v soukromí velice hodný kluk, v šatně mezi kluky hodně oblíbený. Pro krajskou soutěž velice nadstandardní hráč, bohužel na jeho postu v U19 nastupují Denis Němec, popřípadě Tomáš Kohut, kteří byli v podzimní části výborní. Ale zpět k otázce, pokud bude na sobě dál pracovat a využije svoji šanci, která přijde, tak ano, má na to, aby se prosadil taky v U19.

                                                                                 Daniil Maksymchuk

V týmu najdeme kluky především z ročníku 2007, mezi kterými je také ještě čtrnáctiletý Nguyen Huu Nam, jenž vstřelil už jedenáct branek. Jaký potenciál má tento mládežnický fotbalista?

Nam přišel do Frýdku ze Starého Města před rokem. Na jaře hrál nejvyšší žákovskou soutěž v U15, v létě přešel do dorostu. Za tu dobu udělal velký pokrok, je rychlý s čichem na góly. Záleží na něm, potenciál samozřejmě má.

Nejvyšší vítězství jste si paradoxně připsali proti druhé Kopřivnici, kterou jste doslova přejeli 12:0. Těsná utkání o gól byla proti Vlčovicím a Bystřici. Rozhoduje o výsledku především složení sestavy nebo jsou kvality týmů zcela na jiných úrovních?

Ano, v domácích zápasech jsme většinou dominovali, soupeři chtěli hrát fotbal. Velice kvalitní utkání bylo proti Starému Městu. Naopak venku jsme útočili do plných, taky jsme některé soupeře podcenili (Příbor, Vlčovice, Bystřice).

                                                                                Miroslav Poledník

Je po vydařeném podzimu cílem postup do krajského přeboru, který už nabídne zápasy s kvalitnějšími celky?

Ano, jestliže si U19 dala cíl postup, tak samozřejmě také my chceme skončit první.

Čím si vysvětlujete úbytek hráčů, díky kterému tuto sezónu „zanikla“ kategorie U16?

S nedostatkem hráčů v dorosteneckém věku má většina klubů problémy a doba po Covidu to ještě zhoršila. V jarní části sezóny 2021/22 se velmi často stávalo, že kluci nastupovali i do třech utkání za víkend, byli přetěžováni, hrozilo jim zranění a během týdne se více regenerovalo, než trénovalo. Proto bylo před sezónou rozhodnuto, že ponecháme pouze U19 a U17 s rezervou B dorostu. S odstupem času si myslím, že to bylo dobré rozhodnutí, a dle mého názoru by při ponechání čtyř dorosteneckých mužstvech dnes U19 nebyla první a nebojovala o postup do nejvyšší soutěže.

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B