Závěrečné hodnocení sezóny trenérem A-týmu

Po dlouhé a náročné sezóně jsme vyzpovídali hlavního trenéra A-týmu Roberta Pištěka. Ten se vyjádřil k hodnocení celého ročníku, výkonům hráčů a jejich pokračování v dresu Lipiny.

Hodnocení sezóny asi nebude kladné? Nepodařil se splnit cíl, který byl před sezónou stanovený, a to umístění do 5. místa...

Nemůže být pozitivní. Zmíněné metě jsme se nepřiblížili. Bohužel jsme neprožili vůbec ideální podzim co se týče výsledků a herní kvality. Jarní část už musím hodnotit daleko pozitivněji, protože charakter mužstva byl úplně na jiné úrovni. Bohužel řadu zápasů, které jsme měli dobře rozehrané a měli jsme je zvládnout, jsme nedotáhli. Namátkou řeknu třeba Znojmo, Frýdlant, Hodonín a tak dále. Tím pádem se dnes díváme v tabulce na 10. místo.

Na druhou stranu jsme se v MOL Cupu dostali až do 3. kola, kdy jsme porazili Frenštát, Kozlovice a následně zdolali druholigovou Opavu. Fanoušci si tak mohli na Stovkách vychutnat jeden z nejlepších klubů v České republice Slovan Liberec. Jaké je hodnocení v tomto ohledu?

Určitě se bavíme o sezóně, která přinášela strasti, ale i radosti a to právě když se bavíme o MOL Cupu. Tyto zápasy dostávají fanoušky na tribunu a je to obrovská motivace pro kluky i pro nás. Za mě jsem bral pohár vždy vážně, protože to může být senzační propagace klubu, takže v příštím roce doufám, že se podaří naší jízdě přiblížit.

Už nyní víme, že se v následující sezóně utkáme v předkole s Petřvaldem nebo Bílovcem. Je tak možné, že se proti Lipině, stejně jako v zimní přípravě, opět postaví Marián Kovařík. Ten i přes odchod po podzimní části zůstal druhým nejlepším střelcem týmu. Byl jeho odchod správnou volbou?

Los jsem viděl a co je pro nás lepší varianta nevím, ať postoupí jakýkoliv tým, tak se oba budou chtít na nás vytáhnout. Rozhodně byl. Není to jen o gólech, ale o tom jak hráč pracuje pro ostatní. Více asi o tom není potřeba hovořit. Uzavřená kapitola.

Na jaře byl prioritním útočníkem pětadvacetiletý Pavel Střelec, který se ale prosadil jen třikrát. Nevynikli ani Timofej Barkov či Dominik Konečný. Budete chtít tyto hráče na hostování i nadále?

Pavel se sice prosadil jen 3x, ale pro tým měl obrovský přínos tím, že jde o extrémně pracovitého hráče, který podle mě ještě svůj potenciál neprojevil naplno. Strávil pět let v divizi a přechod nahoru není nikdy jednoduchý. Naštěstí mu střelecky pomohli další hráči hlavně Rubajs. Co se týče Barkova a Konečného, tak nebudu zastírat, že jejich výkony byly velké zklamání, myslím si, že i oni to cítí. Bylo to duo, na kterém to mělo stát. Nakonec je na křídlech nahradili Janjuš a Martiník a mám za to, že si své místo zasloužili a předváděli velice slušné výkony. Timofej jde zkusit své štěstí do Třince a Dominik bohužel již delší dobu stagnuje, takže se také řeší jeho přesun. Oběma u nás končí k 30. 6. 2023 hostování.

Pro změnu Maxim Obuch či Teodor Janjuš přinesli do týmu bojovnost a zaujali fanoušky svými skvělými výkony. Podaří se jejich hostování domluvit také na další sezónu?

Přesně jak říkáš v dotazu, velice pracovití a kvalitní hráči s potenciálem dalšího růstu. Uděláme maximum proto, aby zde zůstali. Teodor je již potvrzen a má od Opavy svolení začít přípravu u nás. U Maxima věc intenzivně řešíme a vypadá to, že to je na dobré cestě.

Nejlepším hráčem, co se týče branek i asistencí byl Patrik Rubý. Jednoznačná opora frýdeckomísteckého fotbalu. Udržíte jej v mužstvu také na další ročník?

S hráčem budeme jednat, máme informace, že by o něj mohl být zájem z druhé ligy, ale zatím není nic konkrétního. Budeme ho chtít jednoznačně udržet, ale je mu 27 let a kdyby nám nebo Patrikovi přišla adekvátní nabídka z profi soutěže, tak mu bránit zřejmě nebudeme. Byla by to pro něj poslední možnost, hrát profi soutěž.

35 utkání hlídal svým spoluhráčům záda Michael Gergela. Jaká je jeho budoucnost v dresu Lipiny?

Míša je momentálně v přípravě s Kroměříží takže uvidíme, jak celá věc dopadne. Přeji mu ať se mu daří, rozhodně nám ale bude chybět. Na druhou stranu jsem rád, že je zájem o hráče, kteří procházejí Lipinou. Teď bohužel nastává práce pro nás, protože musíme sehnat adekvátní náhradu, což nebude jednoduché. Každopádně se již pokoušíme o velice zajímavá jména.

U19 vybojovala postup do 1. ligy. Některé opory toho týmu jako Filip Šponer, Štěpán Vykopal, David Berek, Tomáš Kohut si ji ovšem vzhledem ke svému věku nezahrají, kolik dorostenců se zapojí do přípravy Frýdku-Místku?

Je to postup, který nás katapultuje v oblasti mládeže mezi smetánku, takže klukům a trenérům ještě jednou gratuluji. Takový je fotbal, kluci jsou rádi, že mohli velkým dílem přispět k postupu. Teď se pro ně otevírá nová kapitola a to mužský fotbal = jiný sport. Do přípravy se zapojí šest hráčů, kteří dostanou šanci se porvat o flek v týmu. Za mě obrovské číslo.

Jak bude vypadat složení realizačního týmu?

Jsem rád, že složení zůstává beze změn.

Klub jako Frýdek-Místek nemůže mít ve třetí lize malé ambice, bude cíl v následující sezóně opět umístění v TOP 5?

10. místo je pro Lipinu rozhodně nedostačující a jsme si toho vědomi, proto řešíme posílení kádru již o zkušená jména a o jména, se kterými již máme zkušenost. Takže se chceme pohybovat co nejvýše. Zmiňovat konkrétní cíle by teď ode mě bylo bláhové s ohledem na to, že nevíme, jak finálně bude vypadat kádr.