Šichor: Dopředu jsme nevyzpytatelní

Narodil se na Hané a část své kariéry strávil v Olomouci. Teď se Marek Šichor proti vedoucímu celku FNL postaví v dresu Valcířů.

Tři roky působil v ostravském Baníku, zažil zápasy na zaplněných Bazalech. Od léta je však Marek Šichor hráčem druholigového Frýdku-Místku. A v sobotu jej čeká utkání proti první Sigmě Olomouc, ve které se v mládí naučil fotbalovému řemeslu. „Dopředu jsme nevyzpytatelní a hodně nebezpeční,“ varuje šestadvacetiletý záložník před zápasem s favoritem.

Jak se připravujete na utkání proti lídrovi?
Sigma pro nás není žádná výjimka, připravujeme se jako na každý jiný zápas. Opět se těšíme na další domácí
utkání a věříme, že ho zvládneme. Doma střílíme dost branek, zatím jsme dali v každém zápase gól. Pro nás bude výhoda i to, že máme těžší terén, nemáme takové hřiště, jako je v Olomouci.

Trenér Sigmy Václav Jílek říká, že jejich dosavadní neporazitelnost je motivačním faktorem pro soupeře. Máte
to v hlavách?
Moc to neřešíme, máme teď docela formu, takže si věříme na každého. Spíš já osobně se těším, protože tam mám hodně známých i kluků, i trenér mě v žácích vedl.

Jaký tehdy byl kouč Jílek?
Nevedl mě zase tak dlouho, ale tréninky byly vždycky kvalitní a dynamické. Podle mě má teď Sigma kvalitního trenéra.

Od léta máte nové angažmá. Jak se vám líbí v MFK?
Jsem spokojený. Máme vynikající partu, táhneme všichni za jednoho a na tom si zakládáme. Myslím si, že máme hodně zajímavý tým, teď si to sedlo. Dopředu jsme nevyzpytatelní a hodně nebezpeční, tam je naše silná stránka.

Kdekdo si myslel, že překvapivý odchod trenéra Leoše Kalvody do Mladé Boleslavi vás přibrzdí. Jak jste to vnímali vy?
Leoš Kalvoda byl u nás jen chvíli, navíc to po něm přebral asistent. Možná trvalo pár zápasů, než si to všechno sedlo, ale myslím, že to nastavení zůstalo pořád stejné.

Baník letos hraje stejně jako vy druhou ligu. Přesto pro vás musel být skok jít z Ostravy do Frýdku, ne?
Byla to určitě změna, Frýdek je skromnější klub. Prostředí, zájem o fotbal nebo třeba regenerace není jako v Ostravě, ale zase musím říct, že nám skoro nic nechybí. Nemáme si na co stěžovat.

V Baníku jste působil tři sezony, odehrál 28 ligových utkání. Jak zpětně to angažmá plné zranění hodnotíte?
Je pravda, že těch zranění bylo opravdu hodně… Ale nemám si na co stěžovat, přišel jsem z třetí ligy ze Zábřehu do první a něco jsem odehrál. Určitě to mohlo být lepší, ale i horší. Celkově jsem spokojený. Nejlepší období bylo pod trenérem Svědíkem, to se nám dařilo a každý na to rád vzpomíná.

Naopak loňská sezona byla asi náročná na psychiku…
Bylo to hodně těžké, všude se o nás psalo a mluvilo, fanoušci to rozebírali. Nikdo samozřejmě nechtěl spadnout, každý dělal maximum, aby tomu zabránil. Ale bohužel stalo se a já věřím, že se Baník vrátí zpátky. Přeju to i Sigmě. Návrat je vždycky těžký, ale oba kluby mají dobré kádry. Pokud to třeba ještě v zimě někým doplní, myslím, že tu roli favoritů zvládnou.

Na jaře už jste byl zdravý, ale pod koučem Vlastimilem Petrželou jste si moc neškrtl. Proč?
Začínal jsem přípravu s tím, že si mám v zimě hledat nějaké angažmá. Pak si mě trenér Petržela vzal zpátky do kádru, se kterým jsem byl asi dva měsíce, ale šanci jsem nedostal. Potom jsem šel zas zpátky do juniorky…

Stále je vám jen šestadvacet let. Pokukujete ještě výš?
Šel jsem do Frýdku s tím, že chci hlavně pravidelně hrávat, víc jsem neřešil. Pro mě bylo v první řadě důležité, abych byl zdravý. Teď žádný problém nemám, přípravu jsem zvládl a hrávám. Smlouvu tady mám do léta, co bude pak, se teprve uvidí.

Rozhovor převzat z Olomouckého deníku