Ostrák: V Kölnu jsem maximálně spokojen

Je to už pár měsíců, co náš odchovanec Tomáš Ostrák přestoupil do bundesligového 1. FC Köln.

Tomáš Ostrák se stal vůbec prvním frýdecko-místeckým fotbalistou, který ještě v mládežnickém věku přestoupil do věhlasného bundesligového celku. V létě letošního roku se tak Ostrák stal hráčem týmu 1. FC Köln. Pokusili jsme se s Tomášem spojit a trochu jej i vyzpovídat, jak je s tamním angažmá spokojen a jak se mu v daleké cizině daří.

Tomáši, zkus nám ve zkratce říct, jak se ti vůbec v Německu vede?

Teď už je tady docela dobře, ale musím se přiznat, že to byl pro mě zpočátku hodně velký rozdíl mezi Českem a ěmeckem. Už si ale začínám na vše pomalu zvykat.

Kde vůbec bydlíš a co tví spoluhráči?

Tak bydlím na sportovním internátu. Co se týče spoluhráčů, tak musím říct, že náš tým má opravdu skvělou partu. Kluci mi hodně pomáhají s němčinou, a to jak na hřišti, tak i mimo něj.

Můžeš nám popsat, v čem vidíš největší rozdíl mezi českým a německým fotbalem v kategorii U17?

Každopádně je to v rychlosti a nasazení. V Německu je tempo každého hráče mnohonásobně vyšší, než je tomu u nás. K tomu ještě každý z hráčů musí tady makat na sto procent, jelikož je tu obrovská konkurence. Vezměte fakt, že z třiadvaceti hráčů se každý týden dělá ještě užší výběr na zápas. Tam je nominováno 16 hráčů do pole a 2 brankáři. Takže dostat se do základní sestavy je tím největším úspěchem. A já jsem moc rád, že se mi tohle pravidelně daří.

V mistrovské sezoně máte za sebou šest odehraných kol a docela se vám daří, když jste v průběžné tabulce třetí…

Kéž by tomu tak bylo i nadále. Zatím jsme odehráli opravdu skvělé zápasy. Hlavně bych vyzdvihl naší výhru 3:0 nad Dortmundem, ale skvělé výsledky byly rovněž i proti Borussi Mönchengladbach 2:0 a remíza 1:1 s Leverkusenem. Že se týmu daří, tak o tom svědčí i naše aktivní skóre 14:2.

Ty jsi už jednou skóroval. Můžeš tedy prozradit, proti komu to bylo a jaká to vlastně byla branka?

ak gól jsem vstřelil v derby proti Mönchengladbachu. V rychlém náběhu jsem si řekl o míč, protihráči naznačil kličku a docela povedeným lobem jsem pak přehodil jejich brankáře.

Jak vůbec vypadá tvůj týden?

Ve škole se učím pouze německy. Po škole pak čekám v akademii na tréninky. Ty vypadají asi takto – jednou v týdnu máme čtyřfázový trénink, ostatní tréninky jsou pak už jen dvoufázové plus jeden den v týdnu máme volno.

Po čem se ti v Německu nejvíce stýská?

Tak určitě se mi hodně stýská po mé rodině. Musím ale říct, že mi tady klub všechno maximálně vynahrazuje. Cítím se v Kölnu opravdu moc dobře.

Na jakém postu hraješ?

Obvykle hraji podhrotového útočníka nebo také i klasického středního záložníka.

V neděli vás čeká další zápas doma s Bielefeldem. Co od utkání očekáváš?

No bude to další těžký zápas. Ono vlastně v naší soutěži ani žádný lehký zápas není. My se na Bielefeld musíme dobře připravit a navázat na výkony z předešlých utkání. V nich náš tým táhnul za jeden provaz.

Výsledky Junioren Bundesliga West 16/177. kolo: 1. FC Köln – Arminia Bielefeld (neděle 9. 10. – 14.00 h)
Bayer Leverkusen – 1. FC Köln 1:1
FC Köln - Borussia Dortmund 3:0
Borussia Mönchengladbach – 1. FC Köln 0:2 (Ostrák)
FC Mönchengladbach – 1. FC Köln 0:4
RW Essen – 1. FC Köln 1:0
FC Köln – FC Hennef 4:0