Mladší dorostenci si zahrají semifinále MVM

Oba týmy mladšího dorostu si vybojovaly právo účasti v semifinále celorepublikového turnaje - Memoriál Vlastislava Marečka.

Memoriál Vlastislava Marečka - to je vlastně takový Český pohár pro kategorii mladšího dorostu U17 a U16. Turnaje, kterého se v základní části účastnilo 42 celků se statutem SCM, si zahráli také i mladí Valcíři.

Marečkův memoriál má letos opět tři fáze. Ta první byla základní. Hráli ji 42 týmů SCM, které byly rozděleny do 8 skupin. V nich se pak hrálo o dvě postupová místa (z každé skupiny postoupily první dva celky, vše bylo však závislé od výsledků kategorie starší, tzn. U17). Základní část se hrála v termínech od července do 21. září (včetně). V semifinále MVM si pak zahraje 16 nejlepších týmů, které si vybojovaly postup. Podle výsledků kategorie U17 postupuje do semifinále i kategorie U16. Semifinále se pak hraje po skončení podzimní části (listopad 2016), až do začátku jarní části (březen 2017). Do finále, které je pak na pořadu v dubnu 2017 se probojují vítězové semifinálových skupin v každé věkové kategorii.

Tým U17 pod vedením trenérů Jana Žižky a Roberta Černého skončil ve skupině B na postupovém 2. místě za první Sigmou Olomouc. Společně s kategorií U17 si tak právo postupu vybojovali i jejich o rok mladší spoluhráči.

U17

Skupina A
Postup: MFK Vítkovice a Baník Ostrava
Další pořadí: SFC Opava, FC Hlučín, MFK Karviná

Skupina B
Postup: SK Sigma Olomouc a MFK Frýdek-Místek
Další pořadí: FC Fastav Zlín, FK Fotbal Třinec, 1. HFK Olomouc
FM - Třinec 4:2 (3:1) - branky: Kopecký 2, Plewa, M. Fukala - Bičaník 2
HFK Olomouc - FM 1:3 (0:2) - branky: Divjak - Kopecký, Kožušník, Giňovský
FM - Sigma 1:1 (1:1) - branky: Kudláček - Grygar
Zlín - FM 0:1 (0:1) - branka: J. Fukala

Skupina C
Postup: FC Zbrojovka Brno, 1. FC Slovácko
Další pořadí: SK HS Kroměříž, 1. SC Znojmo, 1. SK Prostějov

Skupina D
Postup: FC Hradec Králové, FK Pardubice
Další pořadí: FC Vysočina Jihlava, MFK Chrudim

Skupina E
Postup: FK Mladá Boleslav, SK Slavia Praha
Další pořadí: FC Slovan Liberec, FK Vitktoria Žižkov, FK Jablonec

Skupina F
Postup: AC Sparta Praha, FK Meteor Praha
Další pořadí: FK Teplice, FK Motorlet Praha, Mostecký FK

Skupina G
Postup: SK Dynamo České Budějovice, 1. FK Příbram
Další pořadí: SK Benešov, FC MAS Táborsko, FC Písek

Skupina H
Postup: FC Viktoria Plzeň, Bohemians 1905
Další pořadí: FK Ústí nad Labem, FK Dukla Praha, FK Baník Sokolov, SK Kladno


ROZHOVOR S TRENÉREM MLADŠÍHO DOROSTU U17 - JANEM ŽIŽKOU

Jaké zápasy jste odehráli v základní skupině Marečkova memoriálu?

V základní skupině jsme losem dostali za soupeře Třinec (doma jsme je porazili 4:2), HFK Olomouc (venku opět výhra 1:3), Sigmu Olomouc (doma cenná remíza 1:1) a Fastav Zlín (venku důležitá výhra 0:1). Řeknu to takhle....kluky jsem přebíral od nové sezony a poprvé se s nimi viděl 7. července. Vše bylo pro mě, jako pro hlavního trenéra, nové, a když jsem viděl tuto základní skupinu MVM, tak jsem si říkal, že skončit za Sigmou a postoupit do další fáze soutěže, by byl spěch. S klukama jsme si dali postupné cíle, nastavili si pravidla a jdeme postupnými krůčky. Protože vše se učíme za pochodu a v letní přípravě nebylo moc času na nějaké experimentování, což platí i pro ligovou soutěž. Žádny soupeř nebyl lehký, a to dokazují i výsledky. Hlavně v plné přípravě na sezonu, kdy vám kluci na střídačku odjíždějí na dovolené a podobně.

Kteří soupeři vás vlastně v semifinálové skupině čekají?

Já si přál kohokoliv, hlavně jsem klukům přál, aby si zahráli proti klubu z Čech. Nějaké to zvučné jméno. Chápejte, zahrát si třeba proti pražské Spartě, Slavii, Plzni, či Mladé Boleslavi. To se nepoštěstí každý den a klukům bych to nesmírně přál. I proto jsem los očekával v napětí. Do semifinálové skupiny nám následně nalosovali tyto soupeře: doma - Baník Ostrava, Hradec Králové a Pardubice, venku pak: Vítkovice (15. ledna), Mladou Boleslav a pražskou Slavii. Ještě jsme dostali Sigmu Olomouc, ale s ní jsme už hráli v základní skupině a tudíž výsledek ze vzájemného zápasu se už započítává do semifinálové skupiny.

Co od další fáze turnaje očekáváte?

Od další fáze nevím, co očekávat. Los nás určitě potěšil a jsme za něj rádi. Se Slavií, Boleslaví, Hradcem a Pardubicemi nehrajeme v sezoně a na tyto zápasy se moc těším. Nechci, aby to vypadalo, že na další zápasy se netěšíme. Ba naopak, jsme za ten los rádi. Také i kvůli klukům. Nebudu tady říkat plány, favorité jsou jasní, ale my určitě nebudeme chtít v této skupině hrát druhé housle. Chceme hrát tak, abychom po každém utkání byli spokojeni. Klukům především řeknu, aby si tyto zápasy užili a hráli bez respektu. Za každé vítězství budeme určitě rádi. Řeknu to ještě i jinak. Kluci v kabině tahají za jeden provaz, mají v sobě něco, co nám třeba některé týmy mohou závidět, a to je týmový duch. Oni zkrátka věří, že se mohou konfrontovat i s předními týmy, hrají za Frýdek-Místek a za něj by dýchali. Na hřišti zkrátka dělají vše, aby byli úspěšní. A pokud budou na sobě nadále poctivě pracovat a budou doposud přistupovat k soupeřům s pokorou, tak jedině tak se mohou posunout dál. Jsem pyšný, že můžu být se svým kolegou součástí tohoto týmu a jsme na kluky patřičně hrdí!!


U16

Skupina B
FM - Třinec 3:1 (2:0) - branky: Andreas Akritidis, Koval, Chýlek - Jalovičor
HFK Olomouc - FM 0:2 (0:0) - branky: L. Maceček, D. Maceček
FM - Sigma 5:0 (2:0) - branky: Křenek 2, Forch, Šostý, Kubáň
Zlín - FM 3:0 (1:0) - branky: Hrdlička, Drábek, Hellebrand