V 15 letech nejmladším střelcem A týmu

Svou první příležitost chytil Michal Fukala pořádně za pačesy, hned v prvním utkání za A muže vstřelil gól

Kdybychom začali tento příběh tím, že Michalovi Fukalovi teče ještě mléko po bradě, byl by na nás hodně naštvaný. Každopádně už jen při přečtení nadpisu tohoto článku se fotbalový fanoušek zarazí. V patnácti? Ano! Obránci, pilíři frýdecko-místecké U17ky, bude v říjnu teprve 16 let.

V úterý 6. září si jej trenér Valcířů Miroslav Nemec povolal k přípravnému utkání frýdeckého áčka proti slovenskému ruholigovému Zvolenu. Fukala již před zápasem absolvoval s Blažkem, Literákem, Prepslem a dalšími z A týmu několik tréninků, takže vyložená premiéra to nebyla. S jakými pocity tedy ke svému prvnímu zápasu za áčko Frýdku-Místku odjížděl? "Na utkání jsem se strašně moc těšil. Řekl bych, že jsem ani nebyl nervózní (v té chvíli se rodiče Michala šibalsky pousmáli). Jen jsem nechtěl zklamat," přiznal mladý debutant.

V první půli to bylo ještě okusit a nasát atmosféru takového zápasu přímo z lavičky náhradníků. Po změně stran to přišlo. V 60. minutě povel - střídáme. Michal Fukala si ve svých 15 letech splnil první svůj sen. Od svého klubu, kam přišel v žákovském věku z nedalekého Frýdlantu nad Ostravicí, dostal příležitost. V obranné čtveřici se postavil vedle dalšího nadějného mladíka Valcířů Daniela Bialka. "Trenér mě nechtěl nijak znervóznit. Před střídáním mi jen řekl, kde se mám pohybovat při standardních situacích, a že mám hrát v klidu," řekl Michal Fukala.

V té chvíli fotbalisté Frýdku-Místku nad Zvolenem vedli 2:1. V 83. minutě přišel penaltový zákrok a soupeř z následné situace vyrovnal. O minutu později si ale Valcíři své těsné vedení vzali zpět. A střelcem naší rozhodující - třetí - branky byl Michal Fukala. "Ještě před tou naší standardkou jsem zavinil penaltu. Hned jsem si říkal, že tohle přeci musím napravit. A vyšlo to," pousmál se Fukala. "Trestňák zahrával Nikolas Šumský a kopl jej parádně. Mě stačilo pak už jen astavit nohu a trefit míč přímo z voleje," popisuje Fukala akci, ze které padl gól na 3:2 pro Valcíře.

Už tuto sobotu bude Michal společně se svým dvojčetem Janem a dalšími spoluhráči z U17 bojovat na domácím hřišti proti Vítkovicím. "Nevím, jak to vnímají mí spoluhráči, ale pro mě bylo úterní utkání za áčko další motivací pro následnou tvrdou práci. Splnil jsem si část svého snu, pokud chci dosáhnout dalších, musím dále na sobě poctivě makat. Dal jsem sice gól, ale bylo to jen v přípravě. Až jej jednou dám v mistrovském zápase, tak to teprve bude něco," říká Michal Fukala, který dále prozrazuje, že tréninky ve Stovkách se svým týmem to ještě nekončí. "Pokud se chcete zlepšovat a něčeho dosáhnout, musíte na sobě pracovat i mimo pravidelné tréninky. Já se každý večer věnuji core-tréninkům a stabilizačním cvikům," prozrazuje na sebe nejmladší střelec A týmu v dějiných MFK Frýdek-Místek. Toho rovněž těší podpora své rodiny. "Všichni mi moc fandili a samozřejmě je to potěšilo," řekl hrdě v hlase Fukala.

Teď už bude záležet pouze na něm, jakou cestičku k vrcholu si zvolí. Držíme palce!!

×
Dnes v 16:00 | A-tým
FC Slovan Rosice
FK Frýdek-Místek