Blažek: Chci týmu pomoci, on pak může zase pomoc mě

Trutnovský rodák Jan Blažek se přeci jen stal další posilou frýdecko-místeckých Valcířů.

Naše fotbalisty před zápasem s ostravským Baníkem posílil útočník Jan Blažek. Ten se na hřiště pak dostal ve 28. minutě, kdy vystřídal zraněného Martina Vyskočila.

Do zápasu jste naskočil možná rychleji, než jste asi čekal?

Rychleji nevím, já už s Frýdkem totiž tři týdny trénoval. Spíš to celé strašně trvalo, než se vše zařídilo. Začal jsem na lavičce. Samozřejmě, že to bylo rychlé, čekal jsem, že na hřiště půjdu až v průběhu druhého poločasu.

Co rozhodlo o tom, že jste přišel do Frýdku-Místku?

Tak popravdě v zahraničí, ať už v nižších soutěžích, jsem již působit moc nechtěl. Táhlo mě to blíž k rodině. Také chci dokázat sám sobě a rovněž i mým rodičům, že dokážu ještě zabojovat. Dal jsem si do zimy ultimátum, že zabojuji a uvidím, jestli na to ještě mám nebo ne.

Takže se myšlenky hrát první ligu nevzdáváte?

Myšlenka je na to, že se chci ještě někam dostat a dokázat tak lidem, že na to pořád mám. A když to nepůjde, tak odejdu někde do zahraničí.

Je Frýdek pro váš návrat optimálním klubem?

Tak nevím, zda optimální, ale tady si myslím ten prostor dostanu. Máme hodně mladý tým, mužstvu můžu pomoc a něco kluky i naučit. Nemám tady co ztratit, může to být ku pomoci oběma stranám.

Co vám váš první zápas v lipinském drese ukázal?

Ukázal to, že máme opravdu mladý tým, který dělá hloupé školácké chyby, a z toho inkasujeme. Kdybychom je nedělali, tak jsme nad Baníkem mohli i vyhrát, jelikož šancí jsme měli hodně. Myslím si, že na ty šance jsme byli daleko lepší než Ostrava.

Každopádně pro vás v takovém prostředí to byla asi dobrá premiéra?

Určitě, ale já jsem spíš strašně rád, že jsem zase mohl hrát. Co se týče té atmosféry tady, já jsem na ní již zvyklý, jelikož jsem v Ostravě několikrát hrál. Spíš jsem rád za kluky v kabině, těm jsem zdůrazňoval, aby si všechno tady kolem užili, že před takovou atmosférou už v druhé lize nejspíš hrát nebudou.

Souhlasíte s tím, že se hrálo spíš v prvoligové atmosféře?

To každopádně, pro mě to rozhodně nebyla atmosféra na druhou ligu. Ostrava je pro mě stále prvoligový tým i se zázemím, takže já ani nepřemýšlel nad tím, že je tohle druhá liga. Já spíš přemýšlel nad tím, že hrajeme s prvoligovým manšaftem zápas první ligy.

Co se dělo přímo na hřišti? Tam jste několikrát gestikuloval rukama?

Mě tam někdy chyběla větší bojovnost, vždyť někteří naši mladí kluci nešli do soubojů ani skluzem. I proto jsem se možná začal chovat na hřišti tak, jak jsem se nakonec choval. Je na čase trošku ty kluky nějak vyhecovat, protože jako nejstarší hráč když budete bojovat za každý balon, tak i ti kluci tohle začnou dělat. A přesně od toho tady jsem.

Dáváte si nějaký cíl, kolik byste chtěl na podzim vstřelit za Frýdek gólů?

Nedávám, jsem přeci jen soudný. Chci pomoc týmu, vím, že po té dlouhé herní pauze asi deset branek na podzim nedám. Ale když se budu do šancí dostávat hodně, věřím, že to tam jednou spadne. Třeba se stane, že těch gólů dám hodně. Já chci hlavně pomoc týmu a ten tým pak může naopak pomoc mě.


JAN BLAŽEK

Narozen: 20. března 1988 v Trutnově
Post: útočník
Číslo dresu: 16
Kariéra: Baník Žacléř, FK Trutnov, SK Hradec Králové, FK Trutnov, Slovan Liberec, SK Slavia Praha, AE Larissa, SK Roudnice nad Labem, Apollon Smyrnis, Podbeskidzie Bielsko-Biała, AP Eginiakos, FC Slovan Liberec, FK Dukla Praha, BV Cloppenburg, MFK Frýdek-Místek