Derby je za dveřmi!

Okresní derby se odehraje v sobotu ve Stovkách.

El Clásico, jak je fandy Lipiny a Třince nazýváno okresní derby, je tady! Asi není vyhecovanějšího zápasu ve FNL než právě souboj mezi těmito odvěkými fotbalovými rivaly. Zápas, na který se těší obrovská spousta fanoušků obou klubů už od rozlosování soutěže. Ti však mezi sebou neznají zášť či nenávist. Naopak, panuje mezi nimi jen zdravá fotbalová rivalita v rámci fandovství, lásky ke svému klubu, kamarádství či dokonce přátelství. A tak to ve fotbale, ale nejen v něm, má být!

Historicky nastupovali někteří hráči za oba kluby. Ze vzdálenějšího období vzpomeneme nedávno zesnulého Dušana Zbončáka nebo také jeho syna Petra. Koneckonců i veleúspěšný trenér Ján Zachar trénoval jak Lipinu, tak Třinec. V současné době hrají za Železáře bývalí hráči Lipiny Hošek, Ižvolt, Reintam či Ilko.

Do FNL jsme postoupili v roce 2013 společně. Třinečtí tehdy vyhráli MSFL a naši borci se umístili na druhém, již nepostupovém místě. Jenže tehdy HFK Olomouc odřekla svou účast v druhé lize pro nadcházející ročník, čímž se uvolnilo jedno místo, které bylo nabídnuto právě našemu klubu. A tak jsme se dočkali po několikaleté anabázi v nižších soutěžích postupu.

Od sezóny 2013/14 jsme se s třineckými utkali osmkrát. A musíme říci, že patří k těm soupeřům, na které se nám dobře nehraje. Vzájemná bilance je 1–3–4 a skóre 9:11. Jediná výhra se zrodila 15. října 2016, kdy jsme na Stovkách Třinec sestřelili 4:1, góly za Valcíře stříleli dvakrát Vyskočil a Literák se Šumským. Tehdy se nám nadmíru vyvedl první poločas, kdy jsme během půlhodiny nastříleli tři branky. Ovšem na jaře, kdy jsme byli již po prsa namočeni do záchranářských bojů, jsme na stadionu Rudolfa Labaje podlehli 1:2. To jsme již po čtvrthodině prohrávali 0:2. Do poločasu sice snížil kapitán Literák, ale i přes převahu a mnoho slibných šancí v druhé polovině se již vyrovnat či zvrátit stav utkání na naši stranu nepovedlo.

Valcíři současnou sezónu začali pěknou remízou se silnou Opavou, když v posledních minutách ještě Literák orazítkoval břevno soupeřovy branky. K druhému kolu zajížděli naši hráči do Pardubic s tím, že je možné odtud přivézt body, leč nepodařilo se a po porážce 0:1 bodový stav na svém kontě nenavýšili. To třineckým se začátek soutěže vyvedl nadmíru! V prvním kole zvítězili ve Varnsdorfu 1:0 a v tom druhém si na domácí půdě vyšlápli na exligovou Příbram a porazili ji 2:1. Vítězný gól vstřelil náš bývalý hráč Mikk Reintam ve 42. minutě. Po tomto vítězství se borci zpod Javorového usadili na čele tabulky FNL a jsou zatím jediní bez ztráty bodů. Navíc se podařilo třineckým postoupit i do dalšího kola MOL Cupu, když rozstříleli divizní Ždírec nad Doubravou 4:0.

Zápas třetího kola FNL mezi Lipinou a Třincem začíná v sobotu 12. srpna v 17:00 ve Stovkách a řídit jej bude jako hlavní rozhodčí pan Severýn a jeho asistenty pak jsou pánové Horák a Vodrážka.

Vážení fandové Lipiny! Těšíme se velice na vaši návštěvu a věříme, že budeme všichni ze stadionu odcházet spokojeni nejen s hrou Valcířů, ale i s vítězstvím! Tak tedy LIPINA DO TOHO!