Nová sezona FNL je tady!

V sobotu to opět vypukne! Hostíme doma Opavu.

Tak jsme se konečně dočkali! Další ročník Fortuna národní ligy je tady! Kolečko zkoušení hráčů, přípravných utkání, přestupů do klubu a z klubu je za námi: v sobotu 29.července v 17:00 na stadionu ve Stovkách přivítají Valcíři regionálního soupeře z Opavy, tamní hrdý Slezský Fotbalový Club Opava, který je jedním z největších aspirantů na postup! Vzájemně se oba kluby znají. V opavském dresu hrají hráči, kteří v nedávné minulosti váleli i na lipinském pažitu. Výborné vzpomínky máme hlavně na Honzu Žídka, Vaška Mozola a Petra Zapalače. Pamětníci si vzpomenou určitě i na Jana Schaffartzika. A samozřejmě ti největší pamětníci vzpomenou i na Aloise Grussmanna, který odehrál za Válcovny v sezóně 1985/86 29 utkání a vstřelil v nich úctyhodných deset branek! Panu Grussmannovi kus srdíčka zůstalo i ve Stovkách, a tak není divu, že se v Lipině objevil na hostování pro letošní sezónu jeho syn Radim, který v Opavě tolik šancí nedostával. A opět se vrátíme do nedávné minulosti, kdy Radim Grussmann již za naše barvy nastupoval ještě v MSFL, tehdy jako mladý hráč, dnes se k nám vrací už jako zkušený harcovník.

Zápasy s Opavou jsou vždy hojně navštěvované diváky. Za svým týmem vyjíždí na venkovní zápasy někdy i stovky fanoušků. Jistě tomu nebude jinak i v sobotu a společně s našimi fandy vytvoří dokonalou fotbalovou atmosféru.

Historicky jsme od postupu Opavy do FNL v ročníku 2014/2015 odehráli šest vzájemných utkání, s bilancí pro nás nepříznivou 1-1-4 a skóre je 8:12. Poslední duel jsme odehráli loni 19. listopadu ve Stovkách s výsledkem 1:1, když se Valcíři ujali ve 20. minutě vedení gólem Tomáše Hykela, ale Opava vyrovnala ve 44. minutě Kuzmanovičem.

V Opavském klubu došlo jen k mírným úpravám kádru. Podle slov Aloise Grussmanna bylo důležité udržet klíčové hráče, Žídka, Schaffartzika a Zapalače, což se povedlo, a navíc přišel ze Zbrojovky Brno Pavel Zavadil. Kariéru však musel ukončit Zdeněk Pospěch. Opavští vyhlásili pro letošní rok útok na postup do nejvyšší soutěže.

O tom, že se kádr Valcířů hodně změnil, jsme psali již dříve. „Jedno z hlavních kritérií pro výběr hráčů do letošní sezóny byl kromě adekvátní sportovní výkonnosti hlavně silný charakter, na což se budeme spoléhat v celé sezóně. Dokázali jsme do mužstva přivézt hráče s frýdeckomísteckou stopou, kteří, pevně věříme, že sebou strhnou i ostatní hráče,“ osvětlil trenér Peter Venglarčík postup při výběru posil.

A jaká je atmosféra před prvním zápasem sezóny? „Na začátek jsme si nemohli přát atraktivnějšího soupeře. Náš cíl je jednoznačný, zvítězit! Samozřejmě respektujeme obrovskou sílu soupeře, ale myslím si, že disponujeme také velmi kvalitním a velmi odhodlaným mužstvem! Ale až te.nto zápas vlastně ukáže naši reálnou sílu, protože žádný trénink ani přípravné zápasy nedokáží adekvátně nasimulovat mistrovský zápas s přívlastkem slezské derby,“ a dodal: „Všichni v klubu pociťujeme příjemné mrazení, takovou pozitivní nervozitu, a už se nemůžeme dočkat prvního hvizdu rozhodčího. Velmi chceme poděkovat všem fanouškům, kteří nás podporovali a věříme, že tak to bude i v letošním roce. My se na oplátku budeme snažit o oduševnělou a pěknou hru.“

1. kolo Fortuna národní ligy:

MFK Frýdek-Místek – SFC Opava, sobota 29. července 17:00, stadion Stovky

Rozhodčí: Dubravský - Batík, Caletka

Delegát: Lávička