Derby s Vítkovicemi je tu

V krátkém sledu se znovu druholigoví A muži představí svým fanouškům, když po duelu s Varnsdorfem hostí ve Stovkách tým z Vítkovic.

Nebudeme si nic nalhávat. Je totiž zcela jasné, že v sobotu čeká Valcíře asi nejdůležitější utkání letošní sezony. Pokud si chceme nadále držet příčku, která nám zaručí účast ve FNL i v následující sezoně, nesmíme si dovolit s Ostravany v domácím prostředí ztratit. „Podle mě rozhodne to, kdo zápas lépe zvládne v hlavě,“ myslí si před sobotním zápasem domácí obránce Michal Švrček. „Uspěje zkrátka ten, kdo do zápasu dá více srdíčka. Nebude nejspíš k vidění pohledný fotbal, bude se bojovat o každičký metr hřiště,“ dodává.

Vítkovice v posledním kole remizovaly na svém hřišti s pražskou Olympií 0:0. „Bylo důležité, abychom si po té sérii odehraných zápasů dobře odpočinuli a pokusili se najít energii na to, abychom ve Frýdku udělali dobrý výsledek. Je to možná zápas jara i sezony. Když nám to vyjde, dostaneme se před ně a pak už to bude v závěru jen na nás. Když naopak uspějí domácí, bude to už pro nás hodně těžké,“ řekl na oficiálních stránkách vítkovického celku záložník Tomáš Okleštěk.

Ač jsou Ostravští na předposlední příčce tabulky, může se jejich brankář Josef Květon chlubit devíti vychytanými nulami (stejně má pak na svém kontě třinecký gólman Lukáš Paleček, o jednu nulu více pak vychytal pardubický brankář Milan Knobloch). Nejlepšími střelci mužstva jsou pak dva čtyřgóloví hráči Tomáš Mrázek a Filip Twardzik. O jednu trefu méně pak mají na svém kontě Vladimír Mišinský, Tomáš Vasiljev, David Pašek a vytáhlý forvard Libor Žondra.

POZOR NA FAULY ZA ŽLUTOU

Trestem za čtvrtou případně pak osmou žlutou kartu je ohroženo hned osm našich hráčů. A to na klidu moc nepřidá. Valcíři tak budou muset hrát ve zbývajících čtyřech jarních zápasech velice obezřetně a čistě.

POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ

Na konec loňského října se Valcířům nebude vzpomínat zrovna v dobrém. Ve Vítkovicích totiž Frýdečtí předvedli prachbídný výkon a tak nebylo divu, že si z moravskoslezské metropole odvezli pětibrankový příděl. Tehdejší trenér Josef Petřík starší hodnotil utkání takto: „V tomhle utkání se podle mého v plné nahotě ukázaly problémy týmu. A jsou jak v ofenzivní, stejně tak i v defenzivní části. Navíc jsme dostali hodně gólů a to je, myslím, důvod k zamyšlení. V podstatě můžu jen pogratulovat domácím, kteří už i dobře vstoupili do utkání. Před zápasem jsem upozorňoval na to, že Vítkovice mají velmi dobré brejky, ty se nám však nepodařilo zastavit. Snažili jsme se třeba i střídáním naši hru oživit, ale to se nestalo. Také proto je výsledek takový, jaký je. A určitě je to pro nás zklamání.“

Máme tedy v sobotní odvetě soupeři co vracet, a to i přesto, že z podzimní sestavy už u nás nepůsobí pět fotbalistů.

MFK Vítkovice – MFK Frýdek-Místek 5:0 (2:0)
Branky:
50. a 60. Kučera, 19. Mišinský, 36. Mrázek, 89. Twardzik. Rozhodčí: Marek - Ratajová, Melichar. ŽK: Motyčka, Kučera, Mišinský - Literák, Jovović. Diváci: 671.
Vítkovice:
Květon – Prajza (71. Cverna), Mikula, Dramé, Twardzik – Kučera, Motyčka, Urbančok (77. Matěj), Vasiljev – Mišinský (80. Szotkowski), Mrázek. Trenér: Ludevít Grmela.
Frýdek-Místek:
Buček – Švrček, Literák, Pielorz, Bilić (73. Jovović) – Biolek, Willwéber, Ondráček (46. Krčula), M. Kovařík (46. Chvěja) – Šumský – Varadi. Trenér: Josef Petřík st.

ROZHODOVAT BUDE ZELINKA

Utkání s ostravským celkem bude jako hlavní sudí řídit Miroslav Zelinka z Brna, kterému budou na lajnách pomáhat pánové Adam Horák z Olomouce a Jiří Polák z Brna. Svazovým delegátem bude Josef Bajer.

VZÁJMENÉ ZÁPASY
27.10.17 FNL Vítkovice Frýdek-Místek 5 : 0
19.04.17 FNL Vítkovice Frýdek-Místek 3 : 2
03.09.08 POH Frýdek-Místek Vítkovice 4 : 2
30.07.05 POH Frýdek-Místek Vítkovice 0 : 2
21.07.01 POH Frýdek-Místek Vítkovice 0 : 3
13.05.00 FNL Vítkovice Frýdek-Místek 1 : 1
09.10.99 FNL Frýdek-Místek Vítkovice 1 : 0
30.04.99 FNL Vítkovice Frýdek-Místek 1 : 0
03.10.98 FNL Frýdek-Místek Vítkovice 2 : 0