Trenér Žižka: Před kluky smekám!

F r ý d e k-M í s t e k - Před prvním mistrovským utkáním měl plnou hlavu starostí se složením základní sestavy. Po zápase však mohl slavit první výhru v roli hlavního trenéra. Slepovaná sestava dřela na krev a vybojovala výhru nad Kroměříží 1:0. Lodivod Valcířů měl pro své svěřence slova chvály, avšak také zmínil, že jeho tým bude nadále pracovat s pokorou.

Trenére, jak náročné utkání to bylo? Bylo první mistrovské v sezóně, navíc proti týmu, který je jedním z favoritů třetí ligy...
Myslím, že se ve Stovkách představilo kvalitní mužstvo a ne náhodou hraje Kroměříž třetím rokem o špici MSFL. O to víc si výhry cením. Smekám před kluky, jak utkání odbojovali. Upřímně, byl jsem na zápas natěšený, přál jsem si, aby to kluci zvládli. Myslím, že můžeme být maximálně spokojení.

Na hráčích šlo opravdu vidět, že zápas odmakali. Předpokládáme, že budete chválit všechny hráče, hvězdičku navíc ale možná dostane brankář Ríša Mrozek?
Ríša Mrozek tomu dal takovou třešničku na dort.

Jak jste hodnotil utkání v kabině těsně po jeho skončení?
Utkání hodnotím vždy až před nadcházejícím tréninkem. Kluky ale samozřejmě pochválím, říkal jsem jim, ať si to jdou užít. Šli jsme do utkání i trochu s obavami, jak to zvládneme, protože pro většinu hráčů to byl debut v MSFL. Vojta Vokoun dokonce nastoupil po roce po zranění, jelikož jsme měli některé hráče ještě mimo sestavu. Jak jsem zmiňoval s výkonem kluků jsem maximálně spokojený.

Bylo těžké jít do takového utkání, potažmo skládat základní sestavu, když chyběl Gomola, který odehrál celou přípravu, v záloze absentoval Pavel Tobiáš, zraněný Střižík...
Beru to takhle. Je tu zatím osmnácti, devatenácti členný kádr, a když někteří kluci ze sestavy vypadnou, s čímž musíme počítat, tak jsou tu další, aby je nahradili. Když to nejde fotbalově, jde to bojovností. Kluci se toho proti Kroměříži zhostili naprosto parádně. Samozřejmě rezervy tam jsou, ale na tom budeme pracovat. Když v zápase soupeř 65-70% drží míč a vy běháte bez něj, bojujete, snažíte se. Smekám klobouk.

Přesto, najdete v utkání i nějaké chybičky z naší strany?
V každém najdete chybičky, z nich je třeba se poučit. Utkání si přehraji, v klidu se na něj podívám. Teď jsem ještě plný emocí, protože s kluky a týmem žiji. Ještě jednou hráčům velké absolutorium.

Vždy se říká, že vstup do sezóny je důležitý, povedl se nám. Pojede se v pátek do Velkého Meziříčí s klidnější hlavou?
Určitě, kluci si uvědomili, že k fotbalu potřebují i štěstí, proti Kroměříži jsme jej měli. Šli jsme mu bojovností naproti. Pojede se nám do Velkého Meziříčí samozřejmě klidněji, ale jedna vlaštovka jaro, respektive podzim, nedělá. Jdeme s pokorou zápas od zápasu.