Jež: Jsem šťastný, že to Ríšovi v brance šlape

Ještě v uplynulé sezoně byl Zdeněk Jež připraven v případě nutnosti nastoupit do ostrého zápasů v dresu divizního Frýdlantu nad Ostravicí. Léto však rozhodlo. Z Ježe se stal nakonec trenér brankářů, ale ne v klubu, kde strávil největší kus své kariéry, nýbrž u nás, ve Frýdku-Místku. „Přeci jen ta má hráčská kariéra byla dost dlouhá. Tak nějak jsem dospěl k tomu, že bych se měl teď spíš začít pomalu věnovat práci trenéra brankářů,“ prozradil Jež.

V této trenérské branži jsi sice krátce, ale už asi můžeš říct, zda tě tato práce naplňuje?

Určitě můžu říct, že mě strašně baví. Ale zda mě naplňuje, tak na to je ještě opravdu hodně brzy odpovědět. Máme za sebou s kluky teprve tři těžké zápasy, na tuhle odpověď bych si přeci jen nechal trochu čas.

Dobrá, pojďme tedy rovnou k pohárovému utkání, které jste sehráli ve Frýdlantu nad Ostravicí, kde to velmi dobře znáš. Jak jsi tedy viděl zápas z tvého pohledu?

Můžu říct, že jsem se na utkání hodně moc těšil. Hráli jsme jakoby doma a já si přál, aby kluci ten zápas zvládli. Byť jsem stále ještě hráčem Frýdlantu, tak teď trénuji ve Frýdku. Bylo to pro mě zvláštní střetnutí, to musím přiznat, ale jsem rád, že jsme postoupili.

Co v sobě momentálně prožíváš?

Pere se to ve mně.

Ten postup se zrodil až po penaltovém rozstřelu, domácí ale znovu prokázali, že dát jim v letošní sezoně gól, nebude pro jejich soupeře zrovna jednoduché (Frýdlant neinkasoval ve třetím soutěžním utkání v řadě, pozn. red.)…

Přesně tak, musím zdůraznit, že Frýdlant má tu obranu velice dobrou a zkušenou. Navíc mají výborné brankáře. To vždy byla obrovská devize tohoto týmu.

Určitě ale také potěší fakt, že ani tvůj svěřenec Richard Mrozek v derby neinkasoval…

Máte naprostou pravdu. Já jsem nesmírně šťastný, že to Ríšovi zatím takhle šlape a že chytá prostě fantasticky. Je úžasné jej sledovat a mám z toho všeho velkou radost.

Může se stát, že mu bude nakonec třetiligová soutěž malá?

To je hodně těžká otázka, nevím, ale asi na ni nebudu mít konkrétní odpověď. Řeknu jen jediné, že kvalitativně se jedná o velice výborného gólmana.

Ty sis to ve své kariéře určitě také prožil, ale jak je pro brankáře důležitá jeho výška? Může třeba Mrozka jeho vzrůst limitovat?

Neřekl bych, že zrovna limitovat, ale pro ty trenéry je výška brankáře někdy hodně rozhodující. Oni si vybírají jen brankáře, kteří mají výšku, ale vůbec už nesledují gólmany, kteří chytají úplně jiným stylem, kteří mají lepší dynamiku a podobně. I já se musel kvůli svému vzrůstu naučit chytat spíš dynamičtěji a moc mě těší, že podobným stylem se prezentuje také Richard.

Ještě než došlo k penaltovému rozstřelu, tak si s Richardem Mrozkem na chvíli mluvil. Je to osobní, nebo můžeš prozradit, cos mu dával za rady?

Jen jsem mu poradil, že by měl čekat do poslední chvíle, než soupeř do míče kopne. Že je prostě tak rychlý a mrštný, že si ten kout vybere správně. Třikrát se mu to sice nepovedlo, ale pak už to dvakrát trefil. Počkal si na ně a nedal jim šanci.

Jméno dalšího soupeře vám teprve vylosují, ale kdyby sis přeci jen mohl vybrat, na koho by Valcíři měli ve druhém kole poháru narazit?

A víte, že je mi to úplně jedno. Já naše soupeře vůbec neřeším. Přijde prostě zápas a my se na něj musíme co nejlépe připravit a odehrát jej tím nejlepším možným způsobem. No, koho bych si ale přeci jen přál? Asi někoho z ligových účastníků, proč ne…

×
Dnes v 15:30 | A-tým
FK Frýdek-Místek
MFK Karviná B