Akademie Moravskoslezského kraje nejlepší

Fotbalisté z karvinské akademie se stali i s našimi bývalými hráči vítězi prestižního turnaje Akademie cup o pohár Karla Poborského.

Premiérový ročník turnaje Akademie cup o pohár Karla Poborského v Českých Budějovicích zná svého vítěze. Během 3 dnů odehrálo 12 týmů v jihočeském areálu Složiště 31 zápasů, v nichž nabídlo přehlídku skvělých fotbalových dovedností. Vítězem se stal tým Regionální fotbalové akademie (RFA) Moravskoslezského kraje a pohár tak zamířil napříč celou republikou do Karviné.

Svou zásluhu na celkovém vítězství mají i fotbalisté, kteří prošli v mládeži našim klubem z Frýdku-Místku. Turnaje se totiž zúčastnili Vojtěch Wojatschke (foto vpravo v červeném), Jiří Hrušovský, Josef Bystřičan a Timofej Barkov, který ve Stovkách krátce hostoval z nedalekých Vítkovic. Klukům, ale i jejich spoluhráčům, blahopřejeme.

Turnaj se pod záštitou stříbrného medailisty z Eura 96 odehrál ve třech dnech a i přes úmorné vedro měl vynikající úroveň. "V rámci RFA se snažíme mít z daného kraje vždy to nejlepší, měli jsme tu i skvělé hosty z klubů, kde to dělají mimo akademie nejlíp. Turnaj nám ukázal, že je tady spousta šikovných kluků, a to co sledujeme, tedy především chování hráčů v herních činnostech, jsme tady skutečně viděli," vyjádřil spokojenost s úrovní prvního ročníku turnaje Karel Poborský.

Každý zápas nabídl kvalitní a zajímavou podívanou, přičemž trenéři všech zúčastněných celků hodnotili netradiční parametry ve hře, za které pak byly jednotlivé celky odměněny. "Je to správná myšlenka, protože je tady konfrontace nejlepších hráčů z celé republiky a myslím, že jistě budoucnost má. My samozřejmě také koukáme na způsob hry a vývoj herních dovedností, i když kluci logicky chtějí hlavně vyhrávat," přidal sparťanský pohled na setkání talentů Jan Kopáňko, trenér kategorií U11-U15 AC Sparta Praha.

Hodnocení se týkalo herních činností jako například herní odvaha, individuální dovednosti, konstruktivní obranné zákroky nebo odvaha při zakládání útoku, což je v těchto kategoriích aktuálně hlavním tématem pro většinu trenérů. Potvrzuje to i šéftrenér žákovských kategorií 1.FC Slovácko Michal Vojtíšek. "Nás samotný výsledek a postavení v tabukách zajímá minimálně, cílem je vychovat hráče pro náš A-tým, v mládeži jsme takhle nastavení a jsme rádi, že touto cestou jde i myšlenka tohoto turnaje," dodal trenér týmu, který získal cenu za nejlepší výstavbu hry od brankáře. V hodnocených herních činnostech se ovšem snažily i všechny ostatní týmy, přestože pro hráče bylo hlavním motivem zvednout nad hlavu pohár. "Tak je to správně. Touhu vyhrát nechme hráčům, trenéři by měli primárně sledovat jiné parametry. Především to, jak se během roku hráč posunul z hlediska svých možností, v týmové souhře, individuálních dovednostech. To jsou parametry, které dnes ve světě určují úspěch hráče," vysvětluje záměr organizátorů turnaje Sportovně-technický ředitel FAČR Michal Prokeš.

Finálové utkání proti sobě svedlo RFA Moravskoslezského kraje s domácí RFA Jihočeského kraje a rozhodující momenty vyrovnaného zápasu se odehrály ve 2. poločase. RFA z Karviné nakonec ve finále zvítězila 4:1 a zvedla nad hlavu kromě talíře pro vítěze i putovní pohár Karla Poborského.

1. ročník turnaje Akademie Cup - o pohár Karla Poborského

Vítěz: RFA Moravskoslezského kraje (Karviná)
Finalista: RFA Jihočeského kraje (Č.Budějovice)
Tým s nejlepšími individuálními herními dovednostmi: RFA Olomouckého kraje (Olomouc)
Tým s nejlepší herní odvahou: RFA Jihomoravského kraje (Č. Budějovice)
Tým s nejlepší výstavbou hry od brankáře: 1. FC Slovácko
Tým s nejlepším chováním hráčů v osobních soubojích: Slavia a RFA Olomouckého kraje
Tým s největší snahou o konstruktivní řešení obranných zákroků: RFA Jihomoravského kraje

Účastníci 1. ročníku Akademie Cup

RFA Moravskoslezského kraje
AC Sparta Praha
RFA Olomouckého kraje
SK Slavia Praha
RFA Jihomoravského kraje
1.FC Slovácko
RFA kraje Vysočina
FK Mladá Boleslav
RFA Pardubického kraje
RFA Plzeňského kraje
RFA Ústeckého kraje
RFA Jihočeského kraje

Zdroj: text i foto převzato z webu www.akademie.fotbal.cz