Žižka: Takhle jsem kluky v defenzivě nezažil

L í š e ň - Prožíval v první půli na lavičce krušné chvíle. Svěřencům trenéra Jana Žižka nevyšla první podle svých představ, ani podle představ lodivoda. Právě zde si Líšeň vypracovala rozhodující dvougólový náskok a mohl být ještě hůře. Kouč byl nespokojeně především s defenzivní činností celého týmu a uznal zaslouženou výhru domácích.

Trenére, po zápase s Líšní není moc důvodů k radosti...
Člověk si vždy v utkání najde nějaké pasáže, které byly dobré, zvláště v druhé půli. Ale v defenzivní činnosti se nemůžeme takto prezentovat. Něco si řekneme v kabině a od první minuty to nefungovalo.

Troufnu si říct, že Líšeň první poločas ovládla, nebýt Filipa Muchy...
Nebýt brankáře, mohlo to být také 6:0 a bylo po fotbale a lidi mohli jít spokojeně domů. Byli jsme všude pozdě, nedoráželi jsme hráče. Za devět zápasů, které máme za sebou, jsem takhle kluky v defenzivě ještě nezažil.

Čím to, nervozita?
Nevím, jestli se z toho, jak se říká lidově pos...To si ale nemyslím. Líšeň v první půli asi některým otevřela oči, jak se má hrát fotbal.

Naši obranu proháněli především Přichystal s Krškou...
Řeknu to takhle, když vím, že má Přichystal na svém kontě deset gólů. Většina kluků ho zná, protože působil ve Frýdku-Místku. Fotbal jsem hrál a nechápu, jak si tohle útočník může k naší defenzivě dovolovat. Více se k tomu nebudu vyjadřovat, hlava mi to nebere.

Přitom nám ve druhé půli soupeř sám dvakrát nabídl svými hrubkami návrat do utkání.
Líšeň byla silná na míči, možná tam bylo trochu polevení koncentrace v některých situacích. V kabině jsme si řekli, že druhý poločas budeme hrát jednoduše, budeme dávat balóny rychleji nahoru a fungovalo. To je to, co jsme měli hrát už od začátku. V první půli se nám to nedařilo, v druhé ano. Dvakrát jsme dokázali snížit, ovšem to, co jsme předváděli v defenzivní činnosti celého mužstva...snížíme dvakrát na rozdíl jednoho gólu s takovým soupeřem a hned vzápětí si necháme dát nesmyslnou branku. Tři góly jsme si dali v podstatě sami.

Zmínil jste, že jsme chtěli hrát jednoduše a dávat rychle míče nahoru. Čítám, že to bylo i proto, že Líšeň agresivně napadala a nebyl moc čas na práci s míčem?
Určitě. Proto jsme to chtěli mít založené tak, že budeme hrát z bloku, ačkoliv jsme to nechtěli úplně zavřít, napadat ve středním pásmu, získávat míče a dávat je rychle nahoru. Do sestavy jsem schválně zařadil rychlostní typy hráčů. Ale někteří hráči nám nezahráli. Nemůžeme se divit, že jsme prohráli, soupeř vyhrál zaslouženě.

Žádná velká tragédie se asi z jednoho zápasu dělat nebude?
Život nekončí. Je třeba z toho vytáhnout věci, které byly špatně, zaměřit se na ně, aby se v příštím utkání s Hodonínem neopakovaly. Pokud budeme doma s Hodonínem produkovat v defenzivní činnosti takový fotbal, tak prohrajeme i s ním.

Honza Ciesarík musel hned v úvodu utkání nuceně střídat. Jak to s ním vypadá?
Honza je lehce otřesený po souboji a měl by být v pořádku. V 10. minutě ztráta levonohého hráče, rychlostní typ. Je to komplikace. Ale nemůžeme se vymlouvat vůbec na nic, soupeř vyhrál zaslouženě a nezbývá mi, než mu pogratulovat. My se z toho musíme oklepat. Vzít z toho špatného to dobré a poučit se z toho.