Vylepšení regenerace, klub má magnetoterapii

F r ý d e k-M í s t e k - Již tak kvalitní regenerační zázemí klubu se vylepšilo o pořízení magnetoterapie. Nejen mládež MFK Frýdek-Místek tak může využívat tuto rozšířenou metodu na poli sportovní regenerace.

Účinky magnetoterapie jsou založeny na působení pulzního magnetického pole určité frekvence na lidský organismus. Látkový metabolismus v buňkách probíhá díky pulznímu magnetickému poli daleko intenzivněji a dokonaleji. Magnetoterapie působí velmi pozitivně na chronické záněty v kloubech či cévách, pomáhá snižovat otoky, uvolňuje zatuhlé svaly, pomáhá v léčbě bolestí zad. Přínosem je též pro sportovce, jelikož zlepšuje prokrvení v dané oblasti, a tím urychluje regenerační procesy organismu.

Urychlení regenerace po tréninkové zátěži

Pulzní magnetické pole zvyšuje aktivitu enzymů odbourávajících kyselinu mléčnou, která se ve svalech hromadí během námahy. Tím se zkrátí doba potřebná k regeneraci organismu po zátěži a předejde se ztuhlosti svalů či vzniku bolestivých kontraktur a křečí, které magnetoterapie odstraňuje. Vhodná je kombinace s masážemi.

Zahřátí a prokrvení před tréninkem či zápasem

Pulzní magnetické pole má výrazné prokrvující účinky a je proto velmi vhodné použít ho k zahřátí a prokrvení zejména v problematických partiích (kotníky, kolena, třísla apod.), nebo tam, kde již v minulosti došlo ke zranění (doporučuje se analgetický režim nebo program P9 na deset minut před začátkem fyzického výkonu).

Odstranění bolestí

Magnetoterapii lze v souvislosti s bolestí použít u všech typů zranění, má výrazné analgetické účinky. Osvědčila se také při použití během zápasu či soutěže, kdy lze pomocí magnetoterapie rychle odstranit bolest u drobných zranění a pohmoždění, natažených svalů a vazů, křečí apod., a hráči se tak mohou vrátit zpět do zápasu. Pozor je však třeba dávat při krvácení jakéhokoli původu. Magnetické pole zvyšuje prokrvení tkání a tím by se krvácení v některých případech mohlo zvýšit.

Odstranění otoků, podvrtnuté kotníky, výrony

Zlepšením prokrvení a mikrocirkulace v exponované tkáni a zvýšením jejího metabolismu dojde k rychlejšímu vstřebání otoků. Navíc přímým působením na vyvolávající příčinu (poraněná svalová, vazivová či jiná tkáň nebo další příčiny) se ztratí důvod jejich vzniku. Uplatní se také protizánětlivý a analgetický účinek pulzních magnetických polí.

Poranění kloubů

Magnetoterapie je ideální léčebnou metodou u všech typů poranění kloubů. Její působení urychluje hojení jak měkkých tkání, tak poškozených vazů a chrupavky. Doba léčby se zkracuje průměrně o třetinu, lze ji kombinovat s jakoukoli další terapeutickou metodou kromě elektroléčby.

Natažené či natržené vazy a svaly, zejména v oblasti kotníku, kolena a třísel

Pulzní magnetoterapie je vynikající léčebnou metodou, která nejenže odstraní bolest, ale hlavně urychlí a usnadní hojení poškozených tkání. Důležitá je její pravidelná aplikace, hráč by měl mít možnost používat jí i doma. Pozor – tato zranění jsou ošemetná a je potřeba je doléčit, tedy používat magnetoterapii ještě alespoň 14 dní po odeznění příznaků.

zdroj: sazeza.cz, pulzni-magnetoterapie.cz