U17 / Orel: Myslel jsem, že budeme výše

F r ý d e k-M í s t e k - Náš tým U17 přezimuje v Moravskoslezské dorostenecké lize na desáté příčce. Valcířům úvod sezóny příliš nevyšel, v závěru podzimu ale dokázali udělat úspěšnou zápasovou šňůru. Podzimní část jsme hodnotili s trenérem Karlem Orlem, který si představoval, že budou jeho svěřenci v tabulce výše.

Trenére, spokojenost s desátým místem po podzimu?
Spokojenost určitě není, myslel jsem si, že na tom budeme podstatně lépe. I když je pravda, že jsem nevěděl jakou úroveň soutěž má, protože jsem byl minulou sezónu u žáků. Ale i tak je pro mě desáté místo zklamání, myslel jsem, že skončíme o nějaké tři, čtyři místa výše. Ze začátku je to vždy ošidné, prázdniny, kluci jsou na dovolených. Musím však konstatovat, že i po prázdninách jsme snad ani jednou nenastoupili v optimální sestavě, vždy někdo chyběl. Buď dovolené, nemoci, zranění. Ale to samozřejmě neomlouvá. Některé zápasy se nám vyloženě nepodařily, některá utkání nás herně přehrál soupeř.

Nespokojenost i přesto, že vzhledem k posunům v dorosteneckých kategorií byl tým mladší?
Ze začátku nám ještě nechyběli, až v průběhu. De facto jsme z kraje soutěže body moc nedělaly, ale bylo to dáno také rozlosováním, kdy jsme v první části narazili na silnější soupeře. Až ke konci jsme potkali papírově slabší soupeře. Kvalita nebyla taková jako u B týmů ligových klubů a některých jiných celků.

Závěr podzimu se opravdu povedl, šest zápasů bez prohry. Zmínil jste, že to mohlo být dáno soupeři. Mohlo to být ale i tím, že si kluci zvykli, základní sestava se ustálila?
Pokud jsme byli relativně v plné síle, základní sestava byla daná a moc se do ní nezasahovalo. Možná to bylo tím. Hlavně v utkáních s B týmy, kdy jsme i hráli v nejsilnější možné sestavě, tak nedopadli herně, ani výsledkově dobře.

Marek Siedlok ve čtrnácti odehraných utkáních dvanáct gólů. Klíčový hráč sestavy?
Z tohoto pohledu určitě. Vstřelil dva hattricky. Rozstřílel se hlavně ke konci, za začátku mu to moc nešlo stejně jako celému mužstvu, než jsme se do toho dostali. Navíc přišel z nižší soutěže. Musel si zvyknout. Možná to bylo i tím, že soupeři neměli takovou kvalitu a více jsme se dostávali do šancí. Nic to ale nemění na tom, že dvanáct gólů je velmi pěkných.

Na jaké činnosti by měl tým zapracovat?
V hodně utkáních nám to skřípalo v defenzivě. S kvalitními soupeři jsme dostávali hodně gólů. Slovácko pět, v Olomouci dokonce sedm. V úvodním utkání v Opavě sedm, tam to bylo velmi špatné. Přijeli jsme totálně nepřipraveni. Jakoby kluci vůbec neřešili první mistrovské utkání. Na defenzivní činnosti tedy budeme muset zapracovat.

Kdybyste naopak mohl zmínil nějaké pozitivum?
Pozitivum bylo to, že kluci, kteří se posunuli z U16 do U17, bez nejmenších problémů zapadli. Filip Murín s Honzou Marciňou okamžitě zapadli do základního kádru a prakticky odehráli všechny zápasy. Vůbec se neztratili, nebyl znát nějaký výkonnostní rozdíl. A jako pozitivum musím zmínit i závěr sezóny, který se nám podařil a posunuli jsme se výše v tabulce.

Který zápas byl dle vás výkonem nejpovedenější?
Dobrý zápas jsme odehráli doma se Zbrojovkou Brno, který skončil 1:1. I když byl soupeř herně o trochu výše než my, bojovností a zarputilostí jsme zápas dotáhli do remízového konce. To bylo velmi kvalitní utkání. Vyzdvihl bych jej jako jedno z nejvydařenějších.

Má tým na to, aby byl na jaře výše, než na desátém místě tabulky?
Myslím si, že určitě. Jednoznačně. Kdybychom se podívali na výsledky, kde jsme ztratili body. V Kroměříži, kde jsme hráli 1:1 a soupeř svou kvalitou na tom není tak, abychom ztratili body. V Karviné jsme ztratili body, soupeř měl do té doby jeden bod a my tam hráli 1:1, když jsme srovnávali těsně před koncem. To byly vyloženě ztracené body, které nám chybí. Stane se, ale soupeři byli na to, abychom je porazili. Kvalita našeho kádru je určitě taková, aby se zlepšovala.