U15 / L. Macíček: Chtěli jsme být do 6. místa

F r ý d e k-M í s t e k - Naše kategorie U15 hraje nejvyšší fotbalovou soutěž v republice a čelí tedy velké konkurenci a kvalitě. Týmu se v úvodu podzimu dařilo, závěrem se naopak protrápil. Mladí Valcíři tak přezimují v Moravskoslezské žákovské lize na osmém místě. První část sezóny jsme hodnotili s trenérem Lubomírem Macíčkem.

Spokojenost s osmým místem a výkony v podzimní části?
Spokojenost s umístěním nepanuje, protože před zahájením podzimní části jsme si s kolegy dali cíl pohybovat se do 6. místa a prohánět ty nejlepší týmy. Za zmínku ale určitě stojí kvalifikace v Bílovci na halovou sezónu, kde jsme potrápili Baník Ostrava a skončili na 2. místě.

V závěru podzimu, od 9. kola, se výsledkově moc nedařilo, čemu to přisuzujete?
Můžeme podzimní část rozdělit do dvou částí. V první jsme patřili jak výsledkově, ale i výkonnostně, mezi nejlepší 4 týmy soutěže. Klukům se dařilo, soupeři to s námi neměli vůbec jednoduché. Na klucích byla vidět radost z fotbalu. To bylo do 9. kola.

Potom se nám někteří kluci dlouhodobě zranili a nebo byli různě nemocní. To se projevilo ve výkonnosti. Kluci, kteří zaskakovali, to odmakali. Bylo znát, že nám někdy chybí větší kvalita.

Klasickou otázkou je, který zápas hodnotíte jako nejpovedenější, který naopak za nejméně povedený?
Za nejpovedenější utkání považujeme vítězství na hřišti Slovácka. Kluci v něm hráli srdcem a na hřišti vystupovali jako tým. Jeden pomáhal druhému a byla radost je sledovat. A nejméně povedený zápas byl doma v 9. kole proti Zbrojovce Brno. To byl zápas, do kterého jsme nastoupili v hodně kombinované sestavě a nedokázali se soupeři vyrovnat. Ukázal nám jednoduchost a krásu fotbalu. Od tohoto utkání jsme již podzimní část spíše protrpěli.

Je těžké v tomto věku, který se brzy začne lámat do dorosteneckého, udržet u hráčů stoprocentní koncentraci a soustředěnost na fotbal, zápas, výkony?
Udržet stoprocentní soustředění u patnáctiletých kluků, to bývá někdy složité. Začínají řešit školní povinnosti s přechodem na střední školy (příprava na přijímací zkoušky), mají i jiné aktivity, řeší svou výkonnost, jestli se jim daří nebo nedaří, dále se kolem nich objevují různi agenti velkých klubů a podobně.

Pokud byste měl zmínit jednu přednost týmu na podzim a naopak nějaký nedostatek?
Pokud jsme kompletní v nejsilnějším složení, tak jsme silní jak psychicky, tak i fyzicky a věříme si na každého soupeře. Správní válečníci. Od 9. kola, kdy se nám přestalo dařit, tak byla malá víra v sebe i v tým a nenašel se nikdo z kluků kdo by mužstvo zvedl. Na tom musíme zapracovat a takového lídra musíme mezi kluky najít.

Pokud se podíváme na tabulku, můžeme ji rozdělit do několika částí. Vepředu je odskočené trio Baník, Zbrojovka, Sigma. Dalších šest týmu je pak hodně vyrovnaných. Je rozdíl mezi vedoucím triem a ostatními týmy kvalitativně opravdu "tak" velký?
Co se týče tria - Baník , Sigma a Zbrojovka, to jsou top týmy s výběrem těch nejlepších kluků svých krajů. Jen Baník, tam má tři naše kluky kteří pravidelně hrávají v jejich sestavě. Takže kvalita těchto týmů je veliká. I přesto se s kluky snažíme na sobě pracovat a stále se zlepšovat, abychom se těm nejlepším vyrovnali a byli jim nepříjemným soupeřem.