Žižka: V Třinci nás trápila nekoncentrovanost

I přes porážku s druholigovým Třincem vypadal trenér Valcířů Jan Žižka spokojeně. Výkon jeho svěřenců se mu totiž proti okresnímu rivalovi až na nějaké drobnosti zamlouval.

Utkání jste nezačali vůbec špatně. Hráči hýřili aktivitou, postupem času se ale přeci jen začal na míči více prosazovat soupeř…
Myslím si, že diváci viděli pěkný fotbal, který byl navíc i kvalitní. Přesně jak říkáte, ten začátek utkání byl z naší strany dobrý. To, že Třinec po nějaké době převzal iniciativu, má i své opodstatnění. Bylo by asi blbé, aby tým z vyšší soutěže na hřišti trochu nedominoval na míči. Ale jak jsem již řekl, mě osobně se utkání z obou stran líbilo.

Co k druhé polovině střetnutí, kdy už přeci jen došlo na obou stranách k výměnám spousty hráčů?
Domácí vyměnili snad sedm fotbalistů, i tak ale měli na hřišti kvalitu. My jsme chtěli do druhého poločasu poslat naše mladé hráče, aby se proti dobrému soupeři otrkali a získali zkušenosti. Ať zkrátka ví, o čem ten fotbal je. Ale v žádném případě tím nechci říct, že by výkon týmu šel nějak dolů. I s druhým poločasem jsme spokojeni. Měli jsme tam dobré náznaky, kdy jsme mohli jít do vedení, nebo potom srovnat skóre. Co mě ale mrzí, tak fakt, že si nedokážeme při standardce pohlídat odražený balon. Tomu zápasu by klidně slušela remíza.

Ještě než nám Dedič vstřelil gól, tak se do dvou dobrých příležitostí dostal domácí Schwendt. Tam jsme rovněž nereagovali včas na rozehrávku domácích…
Přesně, je to o té nekoncentrovanosti, která tam dnes byla. Tohle nás trápí, takže se na tyto věci zaměříme. Stejně jako na další taktické věci.

Už v neděli zamíříte na herní soustředění do Turecka, kde vás čekají tři kvalitní zápasy. Co od soupeřů, ale vůbec i od celého soustředění, očekáváte?
Máte pravdu, soupeře máme opravdu kvalitní. Jen ruská Samara má v Turecku snad čtyřicítku hráčů. Zápasy nás určitě prověří, navíc nám ukáží, kde se fotbal teď v Evropě ubírá. Půjde o úplně jinou konfrontaci, než se soupeři, které v přípravě potkáváme pořád.

Obrovskou výhodou bude určitě i to, že budete moci trénovat na kvalitních plochách, což v tomto zimním období momentálně ve Frýdku nelze.
I na to se moc těšíme, jelikož hrát nebo trénovat pořád na umělé trávě nejde. Třeba Vašíček odehrál velmi kvalitní první poločas, ale museli jsme sáhnout ke střídání, jelikož jej trápilo drobné zranění. Kdysi ale byla škvára a hrálo se, dnes jsou zkrátka umělky a na těch se také musí hrát. Jsme holt v takovém geografickém postavení, že máme klimatické podmínky, jaké máme. Každý se s tím musí nějak vyrovnat. Takovým mým tajným přáním ale je, aby při našem návratu z Turecka panovalo už takové počasí, které by nám dovolilo trénovat na přírodní trávě. Víme však, že počasí neporučíte, ani jej neovlivníte.