Žižka: Byli jsme v místech, kde jezdí i Leicester

Valcíři absolvovali v uplynulém týdnu herní soustředění v tureckém Beleku. Krátce jsme se k tomu vrátili s trenérem A týmu, Janem Žižkou.

Nebývá v našich fotbalových poměrech zvykem, aby třetiligové týmy jezdily na zahraniční herní soustředění. Valcířům se tato možnost naskytla a trenéři A týmu Jan Žižka s Josefem Slámou ji samozřejmě uvítali. "Musím se přiznat, že v takové soutěži jsem soustředění v zahraničí ještě nezažil. Věřím ale, že nám ten týdenní pobyt v Turecku v jarních bojích pomůže. Chceme se porvat o návrat do druhé ligy, snad nám ta kvalitní příprava k tomu dopomůže," řekl ještě v Beleku autor dvanácti podzimních gólů Adam Varadi.

Během toho týdne se Valcíři pilně připravovali na přírodních trávnicích, zpestřením jistě byly i tři přípravné duely. Hned na úvod soustředění porovnali Frýdečtí své síly s týmem ruské Samary (0:1). Následovalo vítězství nad třetiligovým norským týmem Club OS Turnforening (1:0). Týden pak Valcíři zakončili zápasem s běloruským prvoligistou FC Luch Minsk (1:2).

"Za možnost této herní přípravy musíme poděkovat sportovnímu managmentu našeho klubu, jmenovitě Františku Morici a také Janu Lokajovi, který nám v Turecku vše domluvil a zprostředkoval. Jen pro představu, strávili jsme týden v místech, kde v létě jezdí takové týmy jako Fulham či Leicester City," řekl asistent trenéra Josef Sláma, který ještě doplnil. "K dispozici jsme měli vedle kvalitního ubytování doslova veškerý komfort, který tamní resort mohl nabídnout. Hřiště s přírodní trávou, wellnes, posilovnu. I já věřím, že nás ten týden někam posunul, ale jsme si rovněž vědomi, že díky soustředění ještě nemusí vše šlapat jako hodinky," dodal.

Kromě té herní stránky se Valcíři v Turecku věnovali především taktickým věcem ve hře. "Máme v týmu mnoho nových kluků, i proto jsme taktice věnovali většinu stráveného času. Chceme být na soutěž co nejlépe připraveni. Věřím, že ten týden pomohl hráčům i ke stmelení kolektivu, ta správná parta bude v jarních odvetách také hodně důležitá," myslí si frýdecko-místecký trenér.

Jediným hráčem, který se tureckého soustředění zúčastnit nemohl, byl náš dlouholetý kapitán a lídr mužstva Petr Literák. "Škoda, že taková soustředění nebyla v klubu i v minulých letech (smích). Já nikdy v životě takové soustředění totiž neabsolvoval. Škoda, že se mi to nepoštěstilo alespoň na sklonku mé kariéry," pověděl Literák, kterého do Beleku nepustily pracovní povinnosti.