Varadi: Máme společný cíl, postup do druhé ligy

V podzimní části MSFL byl útočník Adam Varadi naši nejúdernější silou. Odchovanec lipinské kopané nastřílel během první části soutěže 12 gólů.

Valcíři během zimní přípravy, kterou měli mimochodem velmi pestrou, odehráli jedenáct přípravných utkání. "Musím se přiznat, že z přípravy mám opravdu velmi dobrý pocit. Udělali jsme opravdu kus práce. A to ať už novým složením týmu, tak i tou samotnou přípravou. Příjemný dojem mám i z našeho herního projevu, i když ty výsledky tomu vždy nenasvědčovaly," připustil Adam Varadi v rozhovoru.

Máte pravdu, že kádr Valcířů se přes zimu znovu výrazně obměnil. Stačili jste se během těch přípravných zápasů spolu již sehrát?

Já bych řekl, že na tom hřišti to ještě stoprocentní není, ale třeba v Turecku už bylo na naší hře vidět, že se postupně sehráváme a věřím, že jsme na jarní sezonu dobře připraveni. Teď už to jen potvrdit v úvodních zápasech. Co se týče týmu, tak je hodně důležité, že se vytvořila v kabině ta správná parta. Sedli jsme si podle mě i lidsky, a já věřím, že tu pohodu mezi námi poznají na hřišti i naši fanoušci.

Během zimy se v Lipině neměnili jen hráči v kabině, ale přišlo zcela nové sportovní vedení.  

Pro Lipinu a celý frýdecký fotbal je to určitě krok dopředu. Nevím, zda to naši fanoušci tak vnímají, ale v klubu se během zimy událo opravdu hodně změn. Je mi jasné, že ne vše mohou diváci vidět a hlavně vědět. Ale už jen tím, že nás posílili velmi kvalitní hráči, kteří nepřišli do Frýdku za zrovna malé peníze, tak o něčem svědčí. Dalším plusem byla pro nás také i možnost zúčastnit se herního soustředění v Turecku.

Určitě bude pro vás hlavně v úvodních kolech výhodou, že jste poslední tři týdny trénovali na přírodní trávě, navíc jste na tomto povrchu sehráli i hodně utkání…

Souhlasím s tím, že to může nějakou roli sehrát, ale tohle je normální model, který mají během zimy zažitý v ligových týmech. Pro nás byla taková příprava velkým přínosem, vždyť normálně bychom naskočili na přírodní trávu asi až v Kroměříži. Takto bychom měli být na přírodní pažit připraveni.

Doba, kdy do Stovek chodily tisícové davy se snad někdy zase vrátí, ale jak se těšíte na jarní boje a fanoušky?

Těším moc, a to nejen na samotné zápasy, ale jak říkáte, i na naše fanoušky, kteří nás vždy hlasitě povzbuzovali. Snad budou diváci do Stovek chodit ve velkém počtu a my jim vše budeme vracet předvedenou hrou. V minulém týdnu jsem měl zrovna možnost bavit se s fanoušky ještě z toho starého kotle. V kabině nás hodně štve, že se mezi našimi fandy stále najdou rýpalové a negativisté, kteří tady tu práci neustále shazují a negují. A teď opravdu mluvím za celou naši kabinu, tohle se nám vůbec nelíbí. Prostě ať si každý v tomhle sáhne do svého svědomí a byli bychom rádi, kdyby tihle lidé naši práci či práci sportovního vedení nehanili. Naopak stojíme za to, abychom společně šli za jediným cílem, a to vytoužený návrat do druhé ligy.

Vzpomněl jste starý a nový kotel. Myslíte si, že může někdy zase dojít k jejich propojení?

To nevím. Když jsem se teď bavil s klukama z toho starého kotle, tak jsem jim to spojení i navrhoval. Aby byli jednotní a bylo jich přeci jen o něco víc. Bylo mi ale řečeno, že to momentálně nevidí jako dobrý nápad. Nechtěl jsem se vyptávat, co se přesně mezi oběma kotly stalo, zkrátka to tak je a já to respektuji.

Do Frýdku v zimě přišel Václav Vašíček, se kterým jste hrával v Olomouci. Dá se předpokládat, že právě vy dva budete na jaře tou údernou silou Valcířů. Jak se na tuhle obnovenou spolupráci těšíte?

Já se s Vášou znám opravdu hodně dlouho. Hrávali jsme spolu v Sigmě, a i když je to mladý hráč, tak na naší soutěž má velkou kvalitu. Doufejme tedy, že tu spolupráci dokážeme znovu oprášit a také i dávat góly.

Vy jste si při svém angažmá v Ostravě vyzkoušel post krajního obránce, takže víte, co hra na tomto postu obnáší. Co říkáte na výkony nestárnoucího kapitána Lipiny Petra Literáka, který se během zimy na kraj obrany posunul?

U mě to bylo trošku jinak, než u něj, jelikož já se do obrany přesunul z útoku. Tehdy za mnou přišel trenér Koubek, neměl jsem ale s tím nějaký problém. Snad jsem to uhrál důstojně (smích). Já měl ale velkou výhodu v tom, že vedle mě hrál Renda Bolf, který si mě dirigoval. O to to bylo pro mě lehčí. Co se týče Fituse (Literáka), tak ta situace je prostě řešena takhle, jelikož nám chybí pravý bek. Vyřešilo se to jeho posunutím doprava, ale i když má svůj věk, tak v tom nevidím problém. Vždyť sami vidíte, že je schopný lítat celý zápas hore dole.

Na úvod jara vás čeká duel v Kroměříži, která je v tabulce druhá. Co k soupeři?

Určitě to bude těžký start. Přiznám se, že nemám moc rád tu pozici, že se od nás moc čeká. Spíš by nám seděla role týmu, který může pouze překvapit. Ale lepší zápas na naše prověření asi není, takže k nim pojedeme s respektem. Doufejme, že si odtamtud nějaké ty body přeci jen přivezeme.