Literák: Chceme skončit do třetího místa

I ve svých sedmatřiceti letech patří obránce Petr Literák ke stálicím základní sestavy frýdecko-místecké Lipiny.

Do jarních bojů Moravskoslezské fotbalové ligy půjdou Valcíři s výrazně posilněným týmem. Jak si ale A tým v odvetách povede, to ukáží až následné zápasy. „Že se nám opět tak trochu proměnil kádr, to u nás není nic nového. Už se tomu i přizpůsobujeme,“ usmívá se frýdlantský rodák. „Kluci, co k nám ale teď přišli, jsou velmi kvalitní. V přípravě jsme podávali podle mě solidní výkony, věřím, že jaro budeme mít herně vydařenější, než podzim,“ myslí si sedmatřicetiletý obránce Lipiny.

Z frýdecko-místecké kabiny se dokonce ozývají hlasy, že hráči chtějí už letos zaútočit na návrat do F:NL. „Vzhledem k tomu, jaká jména nás posílila, tak to samotné hře o postup i nasvědčuje. Chceme skončit do třetího místa, a pokud by se naskytla následně možnost postoupit, klub by toho určitě využil,“ dodal Literák. „Tabulka je do třetího místa hodně vyrovnaná. Důležité budou určitě ty úvodní zápasy, kdy jedeme do Kroměříže a pak máme doma Velké Meziříčí. Nechci ale říct, že tyhle dvě utkání to celé rozhodnou, ale pokud je dokážeme zvládnout, tak bychom si mohli jaro dobře rozjet,“ přeje si kapitán Valcířů.

Kdo může být se zimní přípravou spokojen, tak jsou určitě trenéři MFK Jan Žižka s Josefem Slámou. Kádr se jim naplnil, tým dokonce absolvoval na třetí ligu nevídané herní soustředění v tureckém Beleku. „V Turecku byla možnost trénovat na kvalitní přírodní trávě. Tohle zkrátka v Čechách teď možné nebylo. Důležité ale rovněž bylo, že se kluci za ten týden vzájemně poznali a ta parta se ještě více stmelila. Pro mě jen škoda, že taková soustředění nebyla i v minulých letech (naráží Literák s úsměvem na fakt, že jej do Turecka nepustily pracovní povinnosti). Já nikdy v životě takové soustředění neabsolvoval. Škoda, že se mi to nepoštěstilo alespoň na sklonku mé kariéry,“ bere vše s humorem Petr Literák.