Žižka: Chybí nám teď taková lehkost

Do jarních odvet v MSFL vstoupilo naše áčko dvěma výhrami. Naposledy si Valcíři odvezli bod za bezbrankovou remízu z Nového Města na Moravě. Na slovíčko jsme si vzali tedy trenéra A týmu, Jana Žižku.

Honzo, jestli se můžeme ohlédnout za těmi třemi koly, jak bys je hodnotil?

Tak věděli jsme už dopředu, že začátek jara nebude vůbec jednoduchý. Začnu asi tím, co mě nebo nás momentálně trápí asi nejvíce. Je to naše produktivita směrem dopředu. Dokážeme si vytvořit nějaké ty šance, ale bohužel je pak nedokážeme s klidem proměnit. Takže ta spokojenost je asi pouze s tím, že máme ze tří utkání sedm bodů a hlavně stále čisté konto, co se týče obdržených branek. Každopádně, i když jsme na Vrchovině v neděli neprohráli, tak jsme z utkání zklamaní. Měli jsme tam být více na míči, být i více důrazní a udělat vše pro zisk tří bodů.

To byla negativa, ale jsou určitě v naší hře i nějaké pozitivní věci, ne?

Tak jo, jsou tam nějaké věci, které kvitujeme. Ale stále tomu jakoby něco chybělo. Člověk se celou zimní přípravu na něco připravuje a pak jakoby na kluky dolehla nějaká tíže, že musí zápasy zvládat. Chybí nám určitá lehkost.

V sobotu do Stovek zavítá Rýmařov s kanonýrem Šupákem. Soupeři máme z podzimu určitě co vracet?

Podle mě nám zápasy s týmy ze spod tabulky moc svědčit nebudou. Tahle mužstva bojují o každičký bod a od nás se naopak očekává lehké vítězství. Vždy se lépe hraje týmu, který nemá co ztratit a pouze bojuje. My však chceme odčinit naší bodovou ztrátu z Vrchoviny a především zvítězit před našimi výbornými fanoušky. Musíme však zlepšit naší hru a také i nasazení. To především. Nebudeme ale hrát žádnou osobní obranu na Šupáka a podobně. Musíme hrát zkrátka svou hru a diktovat tempo zápasu.

Vzpomněl jsi fanoušky…nedá mi to se znovu zeptat, co na jejich podporu říkáš?

Napiš, že jsem z nich doslova nadšený. Opět za námi přijeli ve velkém počtu a přitom to bylo nějaké čtyři hodiny cesty. Ano, máme body a nulu vzadu, ale stále v sobě cítím, že těm fandům něco dlužíme. Bavíme se o tom s hráči v kabině, chceme to zlomit a bavit je znovu fotbalem. Každopádně chlapům moc děkujeme za podporu.

Jaká byla vůbec atmosféra na Vrchovině? I domácí fandy předcházela pověst, že dokáží svým hráčům vytvořit hlučné prostředí?

Přiznám se, že jsem to tam čekal horší. Alespoň co jsem měl z doslechu. Zápas měl naopak výbornou kulisu, fandilo se na obě strany. Pro oko diváka sice ten zápas asi moc dobrý nebyl. Spíše se bojovalo, ale jak jsem už říkal, nás mrzí, že jsme neuhráli tři body, které jsme si přáli.

Jestli se můžu zeptat, jak to vypadá s kapitánem Literákem, který musel v poločase střídat?

Petr má naraženou kostrč a je to hodně bolestivé zranění. Měli jsme zprvu podle moči podezření, že může jít o něco s ledvinou, ale to se naštěstí nepotvrdilo. Teď čekáme, až bolest odezní. Zatím je to z jeho strany takové padesát na padesát. K dispozici nemáme teď ani Kaizara, který je nemocný a bere antibiotika.